Reklama

Reklama

Princezna Alžběta, dcera Jindřicha VIII. a jeho druhé ženy Anny Boleynové, je na příkaz královny, své starší nevlastní sestry Marie, uvězněna v Toweru pro podezření ze spiknutí. Lid v zemi je totiž s Mariinou vládou nespokojený a Alžběta by se v případě Mariiny smrti stala vládkyní. Důkazy o spiknutí se však ani za rok nepodaří nalézt. Marie nakonec zemře na rakovinu. Pětadvacetiletá Alžběta, díky svému protestantskému vyznání milovaná většinou lidí v zemi, nastoupí na trůn. Přestože je to žena uvnitř křehká a plná pochybností, od samého začátku své vlády začne vystupovat jako rozhodná a neústupná panovnice. A to se vyplatí nejen jí samotné, nýbrž celé Anglii. Ohrožuje ji totiž mimo jiné skotská královna Marie Stuartovna, která uplatňuje nárok na anglický trůn. Královská rada také pracuje na otázce Alžbětina sňatku, protože země nesmí zůstat bez dědice. Alžběta miluje svého přítele z dětství Roberta Dudleyho, avšak ten je ženatý a manželství s ním nepřichází v úvahu. Žena posléze vyřeší i tento problém: rozhodne se zůstat "panenskou královnou", která se obrazně řečeno provdá za Anglii. Zlatý věk rozkvětu může začít... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (50)

ivishka 

všechny recenze uživatele

Víceméně nejpravdivnější představa o více než 40 letech vlády té nejoddanější královny, kterou kdy Velká Británie měla. Režie Giedroyca neudělala z alžbětinské doby žádnou šarvátku ani už nejméně jednou natočenou sexuální historickou etydu, která by jakkoliv pobuřovala angličany. Přišlo mi to místy trochu zcestné ale opravdu jen trošku. Kostýmy byly ušité krásně ale masky v druhé části se mi někdy moc nezdály. Musím ovšem velice vychválit hudbu Martina Phippse, která ukázala již dávno známý fakt,že hudba nás provází od narození po smrt a každou důležitou část jejího života, rozhodnutí nebo pouhý dramatický sled událostí dokreslila osobitou komorní hudbou. Anne-Marie Duff se hlavní role zhostila s velkou vervou a maličkosti jako byl třeba malý tanec královny už v jejím stáří nebo výbuchy zlostí a trpké změny nálad z její Alžběty dělaly živou bytost. Sienna Guillory jakožto jedna z mých oblíbených hereček také neukázala špatný výkon obzvlášť v druhé části a Hans Matheson se svými mastnými vlasy okouzlil nejednu sukni a zahrál perfektního zrádce :-). Tom Hardy jistě také stojí za zmínku. Každopádně kdyby někdo natočil více takových snímků o historii jakéhokoliv státu bylo by to jistě více než dobře. ()

Petrasuvicka 

všechny recenze uživatele

Zajímavé podání a pohled na život jedné z nejznámějších panovnic Anglie. Vykresluje ji jako hysterickou ale i zamilovanou ženu, která si nemůže vzít toho, koho chce, a když si toho, koho chce, vzít může, tak ho vlastně ani nechce. Aneb logika Šíleně smutné princezny v praxi. Úspěchy i pády, intriky, přetvářky a neodolatelný Robert Dudley. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

2/2 Vynikající mini série BBC, jedna z těch, ve kterých byl tradičním milovníkem Hans Matheson. Anne-Marie Duff v hlavní roli je až neskutečná, sehrává celý život královny Alžběty I. od mládí až do smrti a vždy je autentická. Z mnoha verzí královnina životopisu tento snese četné kritiky a přesto obstojí v mnoha ohledech. Srovnatelné i s oběma filmy s Cate Blanchett. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Takéto stvárnenie histórie môžem. Vynikajúca herečka v hlavnej úlohe, realistické prostredie, kostýmy a predovšetkým hudba. Hudba, ktorá uchvacovala. Nemám históriu v takej obľube, aby som si prečítal nejakú monografiu o kráľovnej Alžbete, ale tento film mi doprial toľko informácií, koľko som bol ochotný prijať. Napriek kladným ohlasom si myslím, že Tom Hardy bol šliapnutím vedľa, pretože bol človekom z inej doby, a to nielen výzorom, ale čiastočne aj správaním sa. Ale to je vec názoru a odôvodnenie jednej hviezdičky. ()

Ekkan 

všechny recenze uživatele

Film, na který budeme vzpomínat spoustu let. Konečně nám někdo velmi pečlivě a reálně představil královnu Alžbětu I., jednu z nejlepších vládkyň Anglie, obtěžkávanou jak politikou, tak svým osobním životem. Herecké obsazení, hudba a make-up, to vše by se mělo zmínit jako něco, co dalo tomuto filmu tu správnou šťávu. A hlavní představitelka? Neznámá, leč touto roli si musela otevřít dveře k dalším filmům, a dokázat, že dostala do vínku to herecké nadání, tu neobyčejnou zvláštnost a zejména tu vnitřní krásu, díky které nám ukazuje čeho je schopná. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (13)

  • V Baddesley Clinton se natáčely scény z ložnice a zahrada u Packwood byla použitá na externí natáčení. (Lynette)
  • Hans Matheson poslouchal vždy v šatně před natáčením kvůli lepšímu prožívání agrese, která patřila k jeho roli, hudbu od Marca Bolana a Nirvany. (Lynette)
  • V úvodní sekvenci této historické minisérie byly použity texty založené na autentických básních psaných královnou Alžbětou I. (Lynette)

Reklama

Reklama