Reklama

Reklama

Princezna Alžběta, dcera Jindřicha VIII. a jeho druhé ženy Anny Boleynové, je na příkaz královny, své starší nevlastní sestry Marie, uvězněna v Toweru pro podezření ze spiknutí. Lid v zemi je totiž s Mariinou vládou nespokojený a Alžběta by se v případě Mariiny smrti stala vládkyní. Důkazy o spiknutí se však ani za rok nepodaří nalézt. Marie nakonec zemře na rakovinu. Pětadvacetiletá Alžběta, díky svému protestantskému vyznání milovaná většinou lidí v zemi, nastoupí na trůn. Přestože je to žena uvnitř křehká a plná pochybností, od samého začátku své vlády začne vystupovat jako rozhodná a neústupná panovnice. A to se vyplatí nejen jí samotné, nýbrž celé Anglii. Ohrožuje ji totiž mimo jiné skotská královna Marie Stuartovna, která uplatňuje nárok na anglický trůn. Královská rada také pracuje na otázce Alžbětina sňatku, protože země nesmí zůstat bez dědice. Alžběta miluje svého přítele z dětství Roberta Dudleyho, avšak ten je ženatý a manželství s ním nepřichází v úvahu. Žena posléze vyřeší i tento problém: rozhodne se zůstat "panenskou královnou", která se obrazně řečeno provdá za Anglii. Zlatý věk rozkvětu může začít... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (50)

ainny 

všechny recenze uživatele

IMHO to nejlepší, co kdy bylo o Alžbětě natočeno. Z dvoudílného filmu se toho o poslední Tudorovské panovnici dozvídáme víc než z kdejaké učebnice. Poutavě a mistrovsky natočené dílo, které neomrzí (momentálně ho sleduju na Filmboxu už po čtvrté). Zvláštní uznání si rozhodně zaslouží maskéři, protože udělat z tehdy pětatřicetileté Anne-Marie Duff mladičkou Alžbětu i stařenu, která už je dvořanům svoji snahou vypadat mladě spíš pro smích je umění hodné mistrů. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

2/2 Vynikající mini série BBC, jedna z těch, ve kterých byl tradičním milovníkem Hans Matheson. Anne-Marie Duff v hlavní roli je až neskutečná, sehrává celý život královny Alžběty I. od mládí až do smrti a vždy je autentická. Z mnoha verzí královnina životopisu tento snese četné kritiky a přesto obstojí v mnoha ohledech. Srovnatelné i s oběma filmy s Cate Blanchett. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Alžběta, legenda mezi anglickými královnami, panenská, oddaná hlavně svému lidu. Byla sebevědomá, hrdá, tvrdohlavá, možná ale někde uvnitř byla tou křehkou ženou plnou pochybností o sobě, ale z historie známá svými výbuchy vzteku, pracovitá, ale také milovala tanec, šperky, kterými se ráda zdobila a mimo jiné i muže, mezi které patřil i hrabě Robert Dudley z Leicesteru, který žil v jejím stínu až do své smrti. Musím se přiznat, že Tom Hardy, který se té role ujal mně ze začátku splýval s rolí Freddieho ze seriálu The Take, který jsem viděla nedávno předtím a chvilku mi to dalo, než jsem si zvykla. S chutí jsem sledovala, jak se v druhém dílu už postupně měnil v dospělého muže, který byl neustále po boku Alžběty. Anne-Marie Duff coby královna, byla pro mě velkou neznámou, ale po dnešku na ní určitě nezapomenu. Naprosto skvělý bezchybný herecký výkon. Zase jsem ráda, že jsem mohla vidět malý kousek z historie Anglie, která je mi moc blízká. Neskutečně nádherným zážitkem byl soundtrack, který byl naprosto dokonalý. ()

PetkaW. 

všechny recenze uživatele

Většina TV filmů se dost často podceňuje a dost často je to neprávem. Tenhle film je toho zářným příkladem. V mnoha ohledech je Panenská královna lépe propracovaná, poutavější a celkově lepší, než velké množství kino filmů. Alespoň já z ní byla nadšená. Krásné kostýmy, masky, výprava, výkony.... Hudba byla přímo dechberoucí. Dějová linka byla jasná, hezky vyprávěná, nikde se nevlekla a držela se více méně skutečné historické linie. Oba díly jsem zhlédla na jeden zátah a ani na chvíli jsem se nenudila. Tom Hardy byl k sežrání a jen potvrdil můj názor , že jde o jednoho z nejtalentovanějších mladých herců současnosti. Představitelku hlavní role jsem ještě v jiném snímku neviděla, ale tady předvedla hrát rozhodně umí a že se umí vcítit do role. K Panenské královně se určitě moc ráda brzy vrátím. Doporučuju všem, kteří mají podobný historický žánr rádi. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veľmi časté reprízy na Film+ mi málokedy časovo vyhovovali, ale nedávno som si to ustriehol. Tvorcov musím pochváliť za zodpovedný prístup, síce nie som historik a neviem povedať či je vo filme všetko tak, ako sa naozaj stalo, ale vyzerá a pôsobí to reálne. Hlavným lákadlom bol pre mňa Tom Hardy, ktorý si nakoniec pre seba utrhol podstatne väčší priestor než som si myslel. Herecky výborné zvládnuté, atmosféra fantastická a najväčší podiel na nej má geniálna a skutočne historicky znejúca hudba , ktorú musím zvlášť vyzdvihnúť. Krásne melódie plné spievaných zborov, jednoducho nádhera. Aj keď občas zaznie modernejší hudobný nástroj, hudba do filmu výborne zapadla. Pred filmom mi často napadala otázka načo je tu dvojdielna "Kráľovná", keď iba nedávno to bravúrne dala C. Blanchet. Až po filme uznávam,, že to vôbec nebol zbytočný film. ++++ Skladba č.5 sa po druhej minúte podozrivo podobá na hudbu z Posledného mohykána, ale ani trochu mi to nevadí. 80%. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (13)

  • Filmaři marně hledali ložnici vzhledem odpovídající 16. století. Ačkoli v Baddesley Clinton ložnice jsou, všechny byly moc malé. Filmový štáb tento problém vyřešil tím, že postel umístili do velkého sálu představující ložnici. (Lynette)
  • Hans Matheson poslouchal vždy v šatně před natáčením kvůli lepšímu prožívání agrese, která patřila k jeho roli, hudbu od Marca Bolana a Nirvany. (Lynette)
  • V roce 2007 získala tato minisérie televizní cenu BAFTA za nejlepší kostýmy. (Lynette)

Reklama

Reklama