Reklama

Reklama

Hrdelní zločiny: Bez slitování

(TV film)

Obsahy(1)

Třídílný dokumentární cyklus Hrdelní zločiny představuje příběhy skutečných zločinců a vrahů, kteří byli za své činy v bývalém Československu popraveni. Autoři se věnují nejen pohnutkám, které pachatele ke zločinům vedly, ale také osudům jejich obětí a okolnostem vyšetřování. Filmy jsou plné rekonstrukcí, autentických materiálů, vzpomínek kriminalistů, lékařů, svědků, příbuzných obětí a dokonce i obětí, které útoky přezily. Je to vpravdě originální dokumentární počin, jehož sledování však vyžaduje pevné nervy: smrt se tu vyskytuje ve své extrémní podobě.

První díl Bez slitování představuje dva příběhy:
- Václav Mrázek za 7 let zavraždil 6 osob a o další vraždy se pokusil. Mrázek je považován za vraha s největším počtem obětí v novodobých dějinách Československa. Byl popraven v pankrácké věznici v roce 1957. Režie: Zora Cejnková
- Jaroslav Stehlík byl mladík, který na území Prahy spáchal dvě sexuální vraždy a řadu brutálních znásilnění. Na rozdíl od Mrázka, který ženy střílel, aby se mu nebránily, tento potřeboval ženu škrtit. Režie: Zora Cejnková (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

ClimbVibe 

všechny recenze uživatele

Výborný cyklus České televize. Stejně jako „Najvacsie kriminálne prípady Slovenska“ obsahují cenné výpovědi kriminalistů, psychologů, sexuologů, kteří se přímo podíleli na vyšetřování jednotlivých případů. A stejně jako ve slovenské sérii – jde o rekonstrukce zločinnů, které se vryjí do paměti a jen těžko se dají zapomenout. Čubírková, Mrázek, Běloch, Hepnarová… Pořad s hvězdičkou, jednoznačně. ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Skutečně zajímavé, že zrovna o jednom z těchto vrahu jsem měla možnost (a nebylo to plánovaně) si ze dvou časopisu přečíst tato fakta. No a tak mohu porovnat fakta z dokumnetu. Líbilo se mi, že se vyhli jakémukoliv fabulování a plácání vlastních doměnek do jakýáchsi faktu, jak tomu bylo v těchto časopisech. Dokument to byl v celku zajímavý, i když na to musí být silný žaludek. Nevydržela jsem to sledovat do úplného konce, bylo tam na mě příliš fotografií a nechutných detailu. Takže za mě 4. ()

Reklama

hous.enka 

všechny recenze uživatele

I po opakovaném zhlédnutí jsem se pak dlouho ohlížela, jestli za mnou po chodníku nikdo nejde. A taky už neposlouchám hudbu ze sluchátek při chůzi. Myslím, že tenhle projekt se České televizi hodně povedl. Je škoda, že ČT nešla do nějakého podrobnějšího zpracování jako slovenské Najväčšie kriminálne prípady Slovenska. ()

Baroque 

všechny recenze uživatele

Oproti Najväčším kriminálnym prípadom Slovenska trocha striedmejšie a menej dramatické, nenachádza sa tu väčší, ani porovnateľný priestor na psychologické vyprofilovanie zločincov, ale princíp je jednoznačne dôležitý a pôsobí nielen ako faktografický dokument, ale aj ako edukatívny prvok, varovanie, prostriedok na zamyslenie sa nad hodnotami života a bytia ako takého. Je nutné, aby niečo takéto bolo vytvorené. Nie je to štartérom pre vykonanie agresívneho činu, formou akcia-reakcia. Ako bolo podotknuté v NKPS, bez genofondu a tendencií, bez nevhodnej výchovy tento dokument nemôže pôsobiť ako nástroj násilia. Dôležitá záležitosť. 4/5, ale 5 hviezdičiek. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Tento díl Hrdelních zločinů představuje vrahy malých dětí, Jaroslava Papeže a Vojtěcha Běloha a vraha žen se sklony ke kanibalismu Ladislava Hojera. Výpovědi tehdejších vyšetřovatelů, psychiatrů a svědků dokumentují jednání zmíněných vrahů. Autentické nahrávky zabijáků z magnetofonových pásek a soudobá dokumentace (fotografie nebo tehdejší video záznamy) dělá z tohoto třídílného pořadu opravdu mrazivou a syrovou rekonstrukci. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama