Reklama

Reklama

Hrdelní zločiny: Když vraždí ženy

(TV film)

Obsahy(1)

Třídílný dokumentární cyklus Hrdelní zločiny představuje příběhy skutečných zločinců a vrahů, kteří byli za své činy v bývalém Československu popraveni. Autoři se věnují nejen pohnutkám, které pachatele ke zločinům vedly, ale také osudům jejich obětí a okolnostem vyšetřování. Filmy jsou plné rekonstrukcí, autentických materiálů, vzpomínek kriminalistů, lékařů, svědků, příbuzných obětí a dokonce i obětí, které útoky přežily. Je to vpravdě originální dokumentární počin, jehož sledování však vyžaduje pevné nervy: smrt se tu vyskytuje ve své extrémní podobě.

Druhý díl Když vraždí ženy představuje dva příběhy:
- Irena Čubírková, matka 7 dětí z Boleráze u Trnavy byla popravena v září roku 1966 za vraždu svého druha Ambrože Ščepky, jehož tělo rozřezala, spálila v peci na chleba a hlavu odložila ve vlaku na trati Trnava - Bratislava. Při vyšetřování vyšlo najevo, že 13 let před tím zavraždila i svého manžela Jána Čubírka. Režie: Zora Cejnková
- Olga Hepnarová - 10. července 1973 krátce před 14 hodinou na Strossmayerově náměstí v Praze úmyslně najela nákladním autem na nástupní ostrůvek tramvaje, usmrtila 8 lidí a dalších 11 těžce zranila. Byla popravena v roce 1975. Hromadnou vraždu učinila z nenávisti k lidstvu. Režie: Eva Kadlčáková (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

hous.enka 

všechny recenze uživatele

I po opakovaném zhlédnutí jsem se pak dlouho ohlížela, jestli za mnou po chodníku nikdo nejde. A taky už neposlouchám hudbu ze sluchátek při chůzi. Myslím, že tenhle projekt se České televizi hodně povedl. Je škoda, že ČT nešla do nějakého podrobnějšího zpracování jako slovenské Najväčšie kriminálne prípady Slovenska. ()

Baroque 

všechny recenze uživatele

Oproti Najväčším kriminálnym prípadom Slovenska trocha striedmejšie a menej dramatické, nenachádza sa tu väčší, ani porovnateľný priestor na psychologické vyprofilovanie zločincov, ale princíp je jednoznačne dôležitý a pôsobí nielen ako faktografický dokument, ale aj ako edukatívny prvok, varovanie, prostriedok na zamyslenie sa nad hodnotami života a bytia ako takého. Je nutné, aby niečo takéto bolo vytvorené. Nie je to štartérom pre vykonanie agresívneho činu, formou akcia-reakcia. Ako bolo podotknuté v NKPS, bez genofondu a tendencií, bez nevhodnej výchovy tento dokument nemôže pôsobiť ako nástroj násilia. Dôležitá záležitosť. 4/5, ale 5 hviezdičiek. ()

Reklama

Hennes 

všechny recenze uživatele

Kvalitně zpracovaný dokument o ženách, které spáchaly zločiny za něž byly v socialistickém Československu popraveny. Olga Hepnarová, dívka která již ve svých 22 letech byla tak zklamaná životem, že se pomstila na nevinných lidech stojících na tramvajové zastávce, do nichž najela vypůjčeným nákladním automobilem. Její matka lékařka ji vychovávala ve stylu "studeného psího čumáku", pak Olga zjišťuje, že je lesbicky založená a k tomu celé dětsrví nikdy nezapadla do kolektivu. Další žena Irena Čubírková, dokázla svému příteli useknout hlavu a tělo spálit v peci. Jeho hlavu dala na záchod ve vlaku a to jen proto, aby lidé věděli, že je mrtev a že ji neopustil. Její první muž údajně zemřel po té co se na něj svalila kamna, která stěhoval. Vyšetřováním vyjde najevo, že i smrt prvního manžela byla vraždou. Musely tyto ženy vraždit ? Je trest smrti spravedlivý v těchto případech ? Odpovědi hledejme v tomto dokumentu. ()

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele

"Já osobně jsem proti trestu smrti věšením od té doby, co jsem věšel tu krásnou slečnu. Tak dlouho objížděla Štrosmajerák, až tam na nástupišti tramvaje bylo tolik lidí, že si dodala kuráž a napálila do nich dodávku... Než jsem ji dovedl a oběsil, podělala se mi a pomočila a pozvracela tak, že mi toto mé řemeslo zhnusila... Proto jsem proti trestu smrti." (slova kata, který popravoval O. Hepnarovou, tak jak je zachytil B. Hrabal ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Najlepšia časť trilógie, ktorá pritom vykresľuje len dve vrahyne. O Hepnarovej sa konečne natočil aj film, bol to tragický prípad, ale Čubírková to myslím celé dáva na absolútny piedestál. Jej vraždenie je analyzované tak autenticky, že si prajete, aby takých prípadov ste videli ešte viac. Samozrejme len v seriáli. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama