Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Z boxerského ringu mezi baletky... Titulní hrdina snímku Billy Elliot je jedenáctiletý chlapec z hornického města v severozápadní Anglii. Po smrti maminky žije s otcem, starším bratrem a babičkou. Píše se rok 1984 a krajem už rok hýbou dramatické události kolem hornické stávky. Město je obležené policií, Billy však tyto okolnosti příliš nevnímá. Je totiž zcela zaujat nečekaným zážitkem. Po boxerském tréninku se náhodou přidal k děvčatům, která měla v tělocvičně hodinu baletu, a tanec ho doslova pohltil. Učitelka baletu, paní Wilkinsonová, v chlapci objeví skrytý talent a začne jej pomalu rozvíjet. Cesta k vytouženému studiu na Královské baletní škole je však dlouhá a plná různých úskalí. V prvé řadě je třeba překonat zuřivý odpor Billyho otce, který balet nepovažuje za činnost hodnou správného chlapa... Stephen Daldry, debutující divadelní režisér a mnohaletý ředitel londýnského Royal Court Theatre, dokázal zdánlivě tuctový příběh oživit originálním pojetím, které staví na kontrastu drsného hornického prostředí a zdánlivé odtažitosti baletu. Film natočil v typicky anglickém stylu moderního sociálního realismu, s důrazem na dobovou atmosféru, na přesnou charakteristiku postav a v neposlední řadě i s typickým britským humorem. Vedle řady dalších ocenění film získal tři oscarové nominace, a to v kategoriích nejlepší režie (Stephen Daldry), nejlepší herečka ve vedlejší roli (Julie Waltersová) a nejlepší původní scénář (Lee Hall). Vyzdvihnout zaslouží i přirozený herecký výkon Jamieho Bella v roli dětského hrdiny. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (648)

Smok 

všechny recenze uživatele

Aj napriek tomu, že rozumiem baletu zhruba tak, ako psychokybernetike, nejakým zvláštnym spôsobom ma film zaujal, dokonca som Billymu držal palec, aby sa mu splnilo to, čo v živote chce. Skvelý Jamie Bell to parádne roztočil a ako tak čítam jeho biografiu, tak si kladiem otázku: Dal sa vôbec obsadiť do Billyho role správnejší herec? ;) ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Podle místních komentářů jsem čekal strastiplnou cestu mladého chlapce za svým snem. Která byla tak skvěle vylíčena, že bych dokonce mohl utřít slzu. Nic jsem bohužel neutřel a spíše se nudil. Když už byla nějáká vyhrocená situace, která sváděla k prožívání chlapcových útrap. Zazdila to sama chlapcova postava svým nesympatickým chováním. Happy End se sice konal, ale já se přistihl, že to tomu chlapci vlastně ani moc nepřeju. 60% ()

Reklama

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Vůči mým někdejším očekáváním diametrálně odlišný film. Navzdory tomu se všechny mé předpoklady přetavily v upřímné nadšení a dojetí, ač má film do tuctové hořkosladkosti na míle daleko. V hlavní roli dětská upřímnost, strach, nerozhodnost, radost z vlastních světů; vlastní nostalgické vzpomínky na dětství jsou pak v ceně. Billy Elliot jako vzpurný, neklidným rodinným zázemím sevřený chlapec je jednoduše nádherná role. Chápal jsem ho, fandil jsem mu.Za stěžejní bod se dá označit scéna, v níž Billy svým tanečním řáděním před strnulým otcem vyjadřuje vlastní touhy a cupuje na kusy veškeré normativní předsudky; líbilo se mi i prolínání Billyho příběhu se stávkou horníků, do které jsou pro změnu zapleteni právě jeho otec a bratr. V nejednom momentě to slouží k moc pěkné symbolice. Ocenit je třeba i akčnější, svižnou hudbou podkreslené momenty (on vůbec celý film byl mnohem akčnější, než jsem čekal), ve kterých si většinou Billy vybíjí vztek (jak jinak, než tancem, třeba i na WC s přídavkem v podobě vykopnutí dveří:). Velmi dobré herecké výkony všech. Místo přeslazeného dramatu jsem dostal velmi příjemný, energický a zábavný snímek, který rád vyjadřuje emoce pohybem. Vytkl bych mu snad jen mírně natahovaný konec, ale absolutní hodnocení už nesnížím. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Může mi někdo říct, jak to s tím Billym vlastně dopadlo? Zhomosexuálněl nebo ne? Z jeho kamaráda se stala transvestita a ještě k tomu buzna, ale ten k tomu měl náběh už od mala a bylo to pouze otázkou času. Myšlenka filmu je celkem jasná. Film huláká do světa, že každý člověk by měl utíkat naproti svému snu a odevzdat mu celý svůj život. Bez ohledu na to, že sen může být lehce homosexuálního charakteru. Já jsem člověk, který balet nenávidí. Nevidím na něm ani špetku umění. Poskakovat jako kretén zvládne s patřičnám tréninkem každý mladý gay. Soundtrack je silnou stránkou filmu. Naopak Jamie Bell se mi velmi rychle okoukal, ba dokonce mi jeho účinkování začalo vadit. Příběh je takový jaký je. 2/3 ze zbytku Billyho rodiny jsou zapřísáhlí tvrdí horníci, kteří o baletu nechtějí ani slyšet. Člověka tedy může překvapit, že jeden homotaneček jeho otce naprosto obměkčí. Poté už následují klasický pohádkově laděný konec. Vyloženě jsem se u filmu nenudil, ale mezi 300 nejlepších zkrátka nepatří. Za sebe dávám heterosexuální 2*. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

V Billym som si našiel kúsok seba (a určite niesom sám), akurát mi nenarástla taká držka. Billy to púšťa von a ja si vravím "yes to je ono, daj mu, stoj si za svojím", lebo viem že v jeho veku som to nedokázal aj keď som chcel. Billy Elliot je darček od Daldryho pre všetkých ktorí nezabudli, aké to bolo keď sa nás dospeláci pozerali zhora. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (11)

  • Film se měl původně jmenovat „Dancer“ (Tanečník). (Hal_Moore)
  • Představení v závěru filmu je „Labutí jezero“, verze Matthewa Bourna, ve kterém hrají všechny labutě muži. Billy (Jamie Bell) hraje labuť, o které dříve hovořil s paní Wilkinsonovou (Julie Walters). (HellFire)
  • Děj filmu se odehrává ve městě Easington. Město je však smyšlené. (griph)

Reklama

Reklama