Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Z boxerského ringu mezi baletky... Titulní hrdina snímku Billy Elliot je jedenáctiletý chlapec z hornického města v severozápadní Anglii. Po smrti maminky žije s otcem, starším bratrem a babičkou. Píše se rok 1984 a krajem už rok hýbou dramatické události kolem hornické stávky. Město je obležené policií, Billy však tyto okolnosti příliš nevnímá. Je totiž zcela zaujat nečekaným zážitkem. Po boxerském tréninku se náhodou přidal k děvčatům, která měla v tělocvičně hodinu baletu, a tanec ho doslova pohltil. Učitelka baletu, paní Wilkinsonová, v chlapci objeví skrytý talent a začne jej pomalu rozvíjet. Cesta k vytouženému studiu na Královské baletní škole je však dlouhá a plná různých úskalí. V prvé řadě je třeba překonat zuřivý odpor Billyho otce, který balet nepovažuje za činnost hodnou správného chlapa... Stephen Daldry, debutující divadelní režisér a mnohaletý ředitel londýnského Royal Court Theatre, dokázal zdánlivě tuctový příběh oživit originálním pojetím, které staví na kontrastu drsného hornického prostředí a zdánlivé odtažitosti baletu. Film natočil v typicky anglickém stylu moderního sociálního realismu, s důrazem na dobovou atmosféru, na přesnou charakteristiku postav a v neposlední řadě i s typickým britským humorem. Vedle řady dalších ocenění film získal tři oscarové nominace, a to v kategoriích nejlepší režie (Stephen Daldry), nejlepší herečka ve vedlejší roli (Julie Waltersová) a nejlepší původní scénář (Lee Hall). Vyzdvihnout zaslouží i přirozený herecký výkon Jamieho Bella v roli dětského hrdiny. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (647)

Webb 

všechny recenze uživatele

Zajímavě pojatý snímek hrající na dvě strany, každá jiným způsobem vyústí do (ne)zdárného konce. První je zaměřená na chlapce jménem Billy Elliot, který i přes problémy se kterými se potýká usiluje o to stát se baleťákem. Ve druhé se rozjíždí skupina horníků, kteří kvůli mzdě šli stávkovat, ta do zdárného konce bohužel nedorazí. V ní je také Elliotův otec Tony, který pro balet svého syna absolutně nemá pochopení a byl vždy proti tomu aby se mu to podařilo. Když se stávka nepodaří a Tonymu se sny rozplinou, usiluje o to, aby se jeho synovi to také nestalo a začne ho podporovat. Je pravda, že ač jsem to nečekal, dětský herec Jamie Bell zahrál výborně. Stopáž mi nepřišla ani moc přepálená, závěrečné dolování emocí na mě nedoléhalo a to je jistě klad který stojí za připomenutí. 75% ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Billy Elliot je snímek který se velice dobře zaobírá psychologií rodiny, ve které to vlivem stávky a nedostatku peněz zrovna neklape. Nečiní to však nijak křečovitě, využívá chytrý příběh o otcovi, který chce ze svého syna udělat boxera, ale ten je nakonec okouzel baletem. Billyho Elliota si s chutí zahrál Jamie Bell a musím napsat, že je to právě on, kdo film katapultuje do hvězdných výšin, neboť právě na jeho výkonech film stojí a... a padal by pokud by někde škobrtal. Režisér měl dokonce nesmírně šťastnou ruku i při výběru ostatních herců, Billiho rodina, učitelka a přátelé jsou opravdu přesvědčivými herci. Jediné co mě na filmu nezaujalo byl právě balet, jenž nebyl nasnímán nijak efektně, takže toho kdo se o tento podivný sport nezajímá nejspíš nedokáže nadchnout, na druhou stranu se nás zase režisér nepokoušel obalamutit podezřelým střihem a nechal Jemieho baletit tak jak to nejlépe dokázal. Na druhou stanu musím filmu vytknout i to že při silných momentech, kterých je tam víc než dost, ve mě nedokázal vzbudit nějaké větší emoce. Silných 80 % ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Trochu zklamání. Čekal jsem větší "drama" (btw s tím žánrem komedie moc nesouhlasím, podle mě tu nebylo nic extra k smíchu). Největší problém jsem měl s faktem, že mě snímek nedokázal nějak dojmout a víc se mnou emočně pohnout. Jinak se mi ale líbilo netradiční prostředí příběhu (nebo alespoň pro mě) a dobré herecké výkony (jak Bell, tak Lewis). Takže hodnotím slabšími 4*; znám lepší dramata. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Výkon Jamieho Bella mi bral dech. Neskutečně přesvědčivý ve všech polohách. Jenom ať ten kluk nezapadne - doufám, že o něm ještě uslyšíme (vedle Christiana Baleho v Říši slunce nejlepší dětský herecký výkon, jaký jsem kdy viděl). Jinak musím říct, že mé slzné kanálky dostaly pořádně zabrat a vypotřebovaly se nadlouho dopředu. Geniální je především scéna vzdorovitého tance, kdy otec "pochopí". Kromě geniálního Jamieho Bella jsou skvělí i ostatní herci (především otec a paní Wilkinsonová), geniální je i režisér a v závěrečné scéně i Petr Iljič Čajkovskij. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Natolik opravdový film, že se úplně klidně srovnám s tím, že jde po standardní linii všech sportovních filmů. Billy pochází z hornického městečka, v němž je všechno černobílé. Bělma horníků v umouněných tvářích jakoby se přenesla na vše okolo, šedivé městečko černá pod tíhou pouličních střetů stávkujících s policií. A v této situaci v sobě Billy objevuje vztah k tanci. Mezi muži, kteří se snaží dnes a denně si dokazovat svoji chlapáckost, se pokouší prosadit v holčičím prostředí. Je moc dobře, že tohle téma neuchopil Hollywood. Vy\tvořil by z něj nekoukatelnou limonádu, která by se snažila prvoplánově vymačkat z diváků co nejvíce emocí. Takto vznikl citlivý příběh, kterému se bez potíží daří diváka dojmout. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (10)

  • Film je částečně inspirován baletním tanečníkem Philipem Marsdenem, se kterým se potkal scenárista Lee Hall. Marsden pochází ze severní Anglie a on i jeho rodina měli zkušenosti s tvrdou hornickou prací. (HellFire)
  • Film se měl původně jmenovat „Dancer“ (Tanečník). (Hal_Moore)
  • Děj filmu se odehrává ve městě Easington. Město je však smyšlené. (griph)

Reklama

Reklama