Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Z boxerského ringu mezi baletky... Titulní hrdina snímku Billy Elliot je jedenáctiletý chlapec z hornického města v severozápadní Anglii. Po smrti maminky žije s otcem, starším bratrem a babičkou. Píše se rok 1984 a krajem už rok hýbou dramatické události kolem hornické stávky. Město je obležené policií, Billy však tyto okolnosti příliš nevnímá. Je totiž zcela zaujat nečekaným zážitkem. Po boxerském tréninku se náhodou přidal k děvčatům, která měla v tělocvičně hodinu baletu, a tanec ho doslova pohltil. Učitelka baletu, paní Wilkinsonová, v chlapci objeví skrytý talent a začne jej pomalu rozvíjet. Cesta k vytouženému studiu na Královské baletní škole je však dlouhá a plná různých úskalí. V prvé řadě je třeba překonat zuřivý odpor Billyho otce, který balet nepovažuje za činnost hodnou správného chlapa... Stephen Daldry, debutující divadelní režisér a mnohaletý ředitel londýnského Royal Court Theatre, dokázal zdánlivě tuctový příběh oživit originálním pojetím, které staví na kontrastu drsného hornického prostředí a zdánlivé odtažitosti baletu. Film natočil v typicky anglickém stylu moderního sociálního realismu, s důrazem na dobovou atmosféru, na přesnou charakteristiku postav a v neposlední řadě i s typickým britským humorem. Vedle řady dalších ocenění film získal tři oscarové nominace, a to v kategoriích nejlepší režie (Stephen Daldry), nejlepší herečka ve vedlejší roli (Julie Waltersová) a nejlepší původní scénář (Lee Hall). Vyzdvihnout zaslouží i přirozený herecký výkon Jamieho Bella v roli dětského hrdiny. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (647)

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Nemůžu říct, že jsem zklamaný. Snímek to je skvělý to bez debat, herci mimořádně přirození a hudba je vybrána pečlivě a s rozvahou, jenže Stephen Daldry mě nedokázal vtáhnout do děje. Možná je to mnou, neměl jsem třeba tu správnou náladu a na podobný film jsem nebyl připravený.... já nevím.... Rozhodně si ale tenhle film pustím znovu už jen kvůli té scéně s tančením před otcem. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Výkon Jamieho Bella mi bral dech. Neskutečně přesvědčivý ve všech polohách. Jenom ať ten kluk nezapadne - doufám, že o něm ještě uslyšíme (vedle Christiana Baleho v Říši slunce nejlepší dětský herecký výkon, jaký jsem kdy viděl). Jinak musím říct, že mé slzné kanálky dostaly pořádně zabrat a vypotřebovaly se nadlouho dopředu. Geniální je především scéna vzdorovitého tance, kdy otec "pochopí". Kromě geniálního Jamieho Bella jsou skvělí i ostatní herci (především otec a paní Wilkinsonová), geniální je i režisér a v závěrečné scéně i Petr Iljič Čajkovskij. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne velky a mily prekvapeni, tohle sem fakt necekal. Na film s podobnym tematem bych se v zivote nepodival, nebejt tak vysokeho hodnoceni, protoze na nic jineho me nemel moznost nalakat. Herci neznami, reziser, ktery natocil jen Hodiny ( i kdyz ty byli dobry) a pribeh, kterej de naprosto mimo me, ale ted jsem rad, ze jsem film videl. Film se rozjede uz od zacatku, ale neni to nic ve stylu, ze by byl Billy genialni a hned vsechno umel, coz je jedine dobre. Sceny s tancem maj skvelou hudbu a jsou vyborne prostrihany se scenama ze stavky, ktery jsou taky paradni. Herecky vykony vsech jsou nadprumerny, hlavne Jamie Bell me prekvapil, fakt skvelej detskej vykon a hned po Christianu Baleovi asi nejlepsi ze vsech detskejch vykonu a taky jeho otec byl vynikajici. Dej filmu hezky odsejpa a film se z trochu komedialniho vyzneni meni postupne v slusny drama. A ani mi nevadila ta rec kuli prijeti na skolu, nepusobila tu nijak nucene, jak to v podobnejch situacich bejva v jinejch filmech. Ten konec taky nebyl nejhorsi, jen ten herec vypadal pekne divne a mozna ani nebylo nutne ten uspech ukazovat, protoze Billymu v podstate o to behem filmu neslo, tudiz jeho snaha mohla vyvrcholit uz prijetim na skolu. ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Po dlouhý době film, který mě opravdu emocionálně dostal a to sem ze začátku bojoval s tim, abych jeho sledování nepřišel jako bukva . Dlouho sem nikomu nefandil tak jako tomu klukovi. Kdo mě zaujal ale ještě víc, byl jeho otec, v podání skvělého Gary Lewise. K tomu perfektní soundtrack...ten film je opravdu skvělej, dlouho sem se mu vyhejbal a ted nechápu proč. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Z Billyho chtěl táta mít boxera, jenomže box mu moc nešel. Billy náhodou zavítal na hodinu baletu a nějakým způsobem ho to oslovilo natolik, že to chtěl zkusit, i když věděl, že společnost ho tímto krokem bude odsuzovat. On se ale nedal a šel do toho, i když se to zpočátku snažil skrývat, nakonec se to provalilo a měl co dočinění hlavně se svým otcem... jak to pokračuje se podívejte sami, nebudete litovat. Je to opravdu milý a pěkný film plný strastí a odhodlání. I když vám život hází klacky pod nohy, tak svou pílí a vytrvalostí můžete dosáhnout velkých věcí, jako Billy Elliot. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (10)

  • Film je částečně inspirován baletním tanečníkem Philipem Marsdenem, se kterým se potkal scenárista Lee Hall. Marsden pochází ze severní Anglie a on i jeho rodina měli zkušenosti s tvrdou hornickou prací. (HellFire)
  • Jamie Bell byl v době natáčení v pubertě, proto byly menší problémy s jeho hlasem a musel si holit nohy. (griph)
  • Muzikálová verze filmu, která si vysloužila mnoho nominací a ocenění, vyšla na 5,5 milionu liber, o 3 miliony liber více než film. (HellFire)

Reklama

Reklama