Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mezi 13. a 15. únorem 1945 došlo k jednomu z nejhorších odvetných úderů proti německým civilistům. Britskému a Americkému letectvu se podařilo během tří strategicky naplánovaných náletů srovnat město se zemí. Tisíce civilistů našly strašnou smrt v plamenech. V době před samotným náletem je setřeleno britské průzkumné letadlo, zraněnému pilotovi Robertovi se podaří zachránit a skrýt se ve sklepě drážďanské nemocnice, kde ho objeví mladá německá zdravotní sestra Anna. Nálet má začít již za několik málo hodin. Příběh dvou mladých lidí, kteří stáli na opačných stranách, přesto k sobě dokázali najít cestu, na pozadí nejstrašnějšího náletu Druhé světové války. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (44)

packa 

všechny recenze uživatele

Proč sakra musel scénárista narvat do tak zajímavého námětu tu nejprovařenější věc - romanci? Kterou si navíc nepříliš umně vycucal z prstu. Až jednou bude někdo točit film o odsunu němců z českého pohraničí, pevně doufám, že to nebude kýčovitá báchorka o vztahu mezi českým partizánem a odsouvanou sudetkou. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Didaktický film pro školáky. 1) Inu, doby se mění. Dřív jsme chodili se školou na Osvobození či Dny zrady. Dnešní školáci půjdou na Drážďany. A uvidí tam vše, co vidět mají, pěkně pohromadě. Pak si o věci podebatují a nakonec napíší esej na téma Válka a civilisté nebo Hrůzy válek. K ničemu jinému se totiž film nehodí._____ 2) Ve zručně spíchnutém snímku nechybí nic z toho, co byste očekávali, že tu bude. Vidíme lidské osudy, válečné hrůzy, mravní relativismus a především srdcervoucí příběh lásky. Autoři nás bez smilování bombardují nejrůznějšími klišé (těhotná žena v bunkru, žena s kočárkem bloumající zničenými městem, omezený Luftschutzfuhrer, Annin sex s pilotem uprostřed haly plné zraněných lidí, anglický pilot v německé uniformě na večírku, obnova kostela na závěr a mnoho mnoho dalších). Jasně jsou vyprofilovaní kladní i záporní hrdinové. I nálet přes zřejmá finanční omezení vypadá přesvědčivě. Aby vše správně pochopili i ti pomalejší, je film proložen autentickými dobovými záběry. Samá řemeslná rutina. Trochu náročnější divák se musí u nevěrohodné kýčoidní love story kapku nudit._____ 3) Přes snahu vytvořit velkofilm podle hollywoodských šablon film nezapře, odkud pochází. Německý žid Šimon vypráví vtipy, které jsou...inu, jak to říci...tak německé..._____ 4) Za nejlepší na filmu považuji přesvědčivě vylíčenou atmosféru blížícího se konce hitlerovského experimentu (ještě před bombardováním). Umírající Říše kolem sebe zběsile kope a vraždí na potkání. Kdyby kvůli ničemu jinému, kvůli této atmosféře stojí za to film shlédnout. ()

Reklama

paascha 

všechny recenze uživatele

Celá léta byla tragédie Drážďan zamlčována a utajována, aby náhodou někdo nemohl říct něco dobrého o Němcích a špatného o osvoboditelích. Spojené svazy anglo-amerických bombardérů zmasakrovaly tisíce lidí v hořícím pekle. Stejně jako Jatka č. 5 je i tento film jejich památníkem, i když ne tak povedeným, jak by si ona hrůza zasluhovala. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tento film vyzeral ako lacnejšia verzia vojnových filmov, ale vôbec nesklamal, ba naopak to bol zaujímavý pohľad na tieto krvavé udalosti vojny. Veľmi zaujímavé scény, rozhovory a ústredný dej. Nebolo to vôbec nejako trápne alebo naivné ako mnohé dnešné súčasné nemecké filmy a seriály. Bol som milo prekvapený scenárom, postavami a vlastne celým filmom. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Velmi působivé válečné drama s trochou romantiky, kdy se anglický pilot zamiluje do německé sestřičky. U prvních 80minut jsem se nudil, prostě klasika než se něco u takových to filmů rozjede. Pak následovala příprava a samotný nálet na Drážďany. Velmi dobře zpracované a myslím, že tento film může konkurovat Hollywoodským trhákům... ()

Galerie (96)

Reklama

Reklama