Reklama

Reklama

Černé zlato

(festivalový název)
všechny plakáty
Trailer
USA / Velká Británie, 2006, 78 min

Obsahy(1)

Dokument britských filmařů bratrů Francisových poodhaluje zákulisí byznysu s „černým zlatem“. Sleduje komplikovanou cestu kávy z plantáží do šálků spotřebitelů. Během této cesty cena levně pořízeného zboží závratně stoupá… (Letní filmová škola)

Videa (1)

Trailer

Recenze (6)

mazic 

všechny recenze uživatele

Kilo kávy stojí v Evropě v přepočtu 3000 Birhů(?) a ten kdo ji v Africe vypěstoval dostane 1....."Kdybychom dostali 3, byli bychom bohatí a naše děti mohli do školy." Snímek o tom, jak se velmoci staví k zemím třetího světa - jednání o vzájemné pomoci je vedeno bez nich a oni potupně čekají za dveřmi (momentálně zkrachovala a obnovení bude trvat několik měsíců či dokonce let). Je zde popsán systém fair trade ( u nás fairtrade.cz) a systém vykořisťování zemědělců velkými korporacemi. Je krásný paradox toho, že ceny kávy určuje newyorská a londýnská burza, tedy země které nevyprodukují ani gram kávy za rok. Snímek, který stojí za shlédnutí. ()

reky 

všechny recenze uživatele

Působivý dokument, který stojí za vidění a který potvrzuje, že rozvojová pomoc je nefektivní a chudoba se pouze v rozvojových zemích konzervuje. Dokud jim nebude umožněno se náležitě zapojit do mezinárodního obchodu a využít komparativních výhod, které mají, pohybujeme se v bludném kruhu, ze kterého není cesta ven. Zaujal mě především odhad/statistika, že pokud by podíl těchto zemí na sv.obchodu vzrostl o 1%, jejich roční příjmy by byly 5krát větší, než činí rozvojová pomoc, která k nim směřuje... ()

Reklama

Derek 

všechny recenze uživatele

dokument sledujuci cestu zrnka kavy zo stromu az do nasich hrnkov rozdeleny na dve hlavne linie kde prva (ta zujimavejsia) sleduje snahu farmarov vyjdnat lepsiu cenu za kilo kavy nez tu ktoru momentalne dostavaju (fair trade praktiky, vynikajuca pasaz z wto zasadnutia) a druha linka sa zameriava na na tazky zivot farmarov... dobre tema, slusne prevedenie, normalna dlzka robia z tohto filmu zaujimavy dokument i ked druhe pozretie by som si rozmyslel lebo extistuje dost dokumentov ktore sa venuju tejto teme... ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Když chudák etiopský farmář dostane za pytel kafe půl dolar, načež ten se pak ve finále na Západě prodá za $250, tak jako jo, to je celkem hustý a i já ignorant radši sáhnu po fair trade. Obsahově to není úplně můj šálek dokumentu, nicméně dobře ilustruje vykořisťování třetího světa (zde na příkladě trhu s kávového průmyslu) a proč je Afrika na charitě závislý, zkorumpovaný kontinent. Výběrový trh (x) je na vzrůstu, tak snad se za těch 15 let zlepšilo... ()

pierre9 

všechny recenze uživatele

Aj keď kávu nepijem, tak nemám pocit, že by sa ma to netýkalo. Pretože tu nejde iba o kávu... Je pravda, že takýchto filmov, kde sa človek zamyslí, ako môže niekto žiť z 50 amerických centov na deň, nie je nikdy dosť. Na druhej strane, tento dokument nebol ničím inovatívny a mne okrem občas až strohého zobrazenia reality z filmového hľadiska nepriniesol nič, na čo by som po dvoch dňoch nezabudol... ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama