Reklama

Reklama

Film začínající na vojenské základně v Korei, kde člen personálu po rozkazu nadřízeného vylije desítky litrů jedovatého tekutiny do odpadu, která se posléze dostane do řeky Han. Po pár letech vzniká následkem mutace monstrum, které napadne dav lidí u vody. Rozjíždí se vojenská operace. Ovšem i jedna rodina se chopí zbraně při záchraně svého člena, kterého podivné vodní monstrum odneslo. Teď jde o to, jestli ho stihnou zachránit včas. Režisér ve filmu kombinuje rodinné drama s akčním sci-fi hororem. (Chrustyn)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (215)

Matty 

všechny recenze uživatele

Rodinné drama infikované eko-monster-horrorem a ďábelsky černou komedií. Důležitější než likvidace monstra je stabilizování rozviklané rodiny a (doslova) vytažení dětí z „generační“ propasti. Což je podloženo silně antimilitantním a antiamerickým podtextem. Toxické svinstvo mizí v kanalizaci na povel arogantního Američana a vrahem dějrozhíbavající postavy mohlo být v závěru monstrum, ale stejně tak armáda. Nepřekvapí, když vše navrací do poklidného stavu vystřelení mírotvorného „olympijského“ ohně. Svou žánrovou nezařaditelností jde o rozkošně zákeřný film (vypnutí televize s informacemi, které CHCEME slyšet), jehož tvůrci odvedli v každém ohledu stoprocentně profesionální práci, takže si přijde na své i divák lačný „pouze“ kvalitní zábavy prakticky libovolného žánru. 85% Zajímavé komentáře: Adrian, Melies, Lateef, tombac, Le_Chuck, Jordan, Kenshin ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Joon ho-Bong vraví, že "nevie prečo, ale žánrový film miluje a zároveň nenávidí." Moje dojmy a z nich vychádzajúci vzťah k jeho Mutantovi je vlastne parafrázou jeho postoju k žánrovému filmu. Dielo Joon-ho Bonga na mňa pôsobilo ako nápaditá hra a kravina zároveň. Čo je pozitívne, či už sa finálne prikloním viac k jednému alebo druhému pohľadu, vždy mi z neho vzíde dojem zaujímavej skúsenosti (zámerne nepoužívam slovo "žážitok") s naozaj opovážlivou, kontroverznou a chameleónskou recesiou podpichujúcou témy znečistenia životného prostredia, vládnej moci a súdržnosti rodiny pre naozaj benevolentného diváka. ()

Reklama

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Hrají v tom mí oblíbení herci a nehrají nekvalitně, ale ono je to místy vyloženě zlé (vpodstatě veškerá část okolo vědců je hodně WTF - a není sama). Není to horor, ale spíš takový hodně divný rodinný film s jednou zmutovanou příšerou z řeky, plný patosu a divného chování divných charakterů (postava malé holčičky mi připadla být nejnormálnější). Potvrzuje, že Korejci nezvládají žánr sci-fi. Doufal jsem, že je to tu podceněné, ale není. Ode mě 54%. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Váhám s plným počtem... a jsem docela naštvaný na místní ohrnovače nosu nad vysokorozpočtovými spektákly s monstry... Kvůli povýšeným odsouzením jsem si film nechával snad rok uležet ve sbírce, než jsem se na něj podíval. Tak teda dík, příště zas na vás dám :-(. Tenhle film navazuje na nejlepší staré japonské i americké kousky z žánru. Bavil jsem se jako u nej- Godzil ze zlaté éry TOHO i jako u lepších korejských komedií či romancí. Co se týče zmíněného mixu témat... to není neumětelství, ale záměr, stejně jako důsledné vysmívání se pravidlům žánrů, postupů a logice situací. Navíc se sešlo hodně solidní obsazení. Takže mírné až střední nesourodosti prostě uhráli, k mé spokojenosti. Nejlepší pochopitelně byla satira na milované úřady a americké okupanty. Vždy vědí, jak vám naslouchat :) A příšera? Sežere vás a vyplivne. Žeby...? ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že pořádný monster horor jsem neviděl ani nepamatuju, tudíž jsem byl ochoten filmu lecos odpustit. Ať to byli nevýrazní herci nebo slabé triky. Co však neodpustím je minimum akčních scén a absence jakékoliv hororové atmosféry. Je poměrně škoda, že je ve filmu poměrně málo scén s příšerou, jelikož jsou celkem povedené (hlavně první útok se mi hodně líbil). Určitě to mohlo být o dost lepší. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (7)

  • Natáčení začalo v červenci 2005. Bylo dokončeno v lednu 2006. Většina scén byla natočena kolem řeky Han v Soulu, v Jižní Koreji. Natáčení trvalo déle než si tvůrci přáli, a to kvůli silným dešťům. (lioncel)
  • Režisér filmu a tvorca príšery nazvali monštrum Steve Buscemi, kvôli jeho hereckému prejavu vo filme Fargo. (Abiosis)
  • V roce 2011 byl film uveden do korejských kin znovu, tentokrát převedený do 3D. (Raztubyl)

Související novinky

Režisér Bong Joon-ho přijíždí na Filmasii!

Režisér Bong Joon-ho přijíždí na Filmasii!

02.12.2011

Korejský filmař bude mít retrospektivu na 7. ročníku festivalu Filmasia. Setkat se s ním můžete na projekcích v neděli 4. prosince. Celý festival se koná v pražském kině Světozor 1. - 4. prosince… (více)

Filmasia: posedmé na východě

Filmasia: posedmé na východě

26.11.2011

7. asijský filmový festival Filmasia se uskuteční v pražských kinech Aero a Světozor 1.-4. prosince 2011. Uvede novinky různých žánrů z dálného východu (Japonsko, Hongkong ad.) i profil výjimečného… (více)

Oldboy a Gwoemul na americký způsob

Oldboy a Gwoemul na americký způsob

21.11.2008

Když se před několika týdny objevila zpráva, že Steven Spielberg a Will Smith uvažují o hollywoodském remaku korejského Oldboye, všichni doufali, že je to jen špatný vtip. Oba to ale myslí smrtelně… (více)

Druhá Panda, Wanted, Monstrum...

Druhá Panda, Wanted, Monstrum...

30.06.2008

Zkrátka spousta pokračování. S takovým zprávami se musíte smířit, hlavně v pondělí. To se vždy po víkendu u každého obstojně úspěšného filmu vynoří zpráva o zahájení prací na pokračování. Timur… (více)

Reklama

Reklama