Reklama

Reklama

Contras' City

  • angličtina City of Contrasts
Krátkometrážní
Senegal, 1969, 22 min

Obsahy(1)

V roce 1969 debutoval senegalský tvůrce Džibril Diop Mambety dvaadvacetiminutovým snímkem Contras' city, satiricky až ironicky pojatým pohledem na dakarskou koloniální architekturu, v němž zřetelně dokazuje, že vyprávění příběhů není jeho prvořadým zájmem. (LFŠ 2006) (oficiální text distributora)

Recenze (2)

Radko 

všechny recenze uživatele

Odťažitosť nazdobenej, bielej a pompéznej koloniálnej architektúry ostro kontrastuje so slumovými predmestiami, plnými miniobchodíkov, opravární všeličoho možného umiestnenými pod strechami štvrte drevenno -lepenkových príbytkov. Väčšina národa sa tu vymedzuje voči podrobiteľom a tiež voči tým, čo držia peňažné a vlastnícke páky prostredníctvom pohľadu na obydlia v ktorých žijú. Hudobný sprievod tvoria tradičné hudobné senegalské nástroje (najčastejšie počuť akési brnkátka a neskôr aj bubny). Nie celkom vyvážené tempo a zdĺhavosť niektorých častí naznačuje chýbajúce filmové vzdelanie režiséra. Napriek tomu sa podarilo tento sociálne-architektonicko-kritický dokument doviesť do strhujúceho finále, v ktorom sa požaduje dialóg s mocou v sprievode pulzujúcej bubnovačky. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Mambéty manipuluje klasickým dokumentárním aparátem, aby ukázal sociální konflikty Dakaru. Film je považován za první africkou komedii, či spíše satiru. ()

Reklama

Reklama