Reklama

Reklama

VOD (1)

V Sierra Leone zuří občanská válka o nadvládu nad diamantovými poli. Její obětí se stane i rodina rybáře Solomona. Při přepadení vesnice rebely z revoluční armády se jeho ženě a dětem podaří uprchnout, on je však zajat a skončí jako otrok v diamantovém nalezišti. Když objeví velký růžový diamant, pokusí se ho ukrýt, je však přistižen brutálním kapitánem Poisonem. Dřív než ho stihne Poison zabít, je naleziště napadeno vládními vojáky a oba muži skončí ve vězení. Je tu vězněn i protřelý pašerák Danny Archer, který zaslechne Poisona, jak Solomonovi vyhrožuje. Po propuštění se pokusí od Solomona diamant získat. Ten však všechny nabídky odmítá. Snaží se najít rodinu. Netuší, že jeho dvanáctiletý syn Dio byl rebely odvlečen a po tvrdém vymývání mozku vycvičen na dětského vojáka. Archer se seznámí s americkou novinářkou Maddy Bowenovou, která chce psát o obchodu s nelegálními diamanty. Dostanou se spolu do sporu kvůli jeho cynickým názorům, potom do města vtrhnou rebelové. Danny se dohodne s Maddy, že jí poskytne informace o pašování diamantů, když ona pomůže Solomonovi najít rodinu. Během cesty za diamantem se Danny pod vlivem Maddy i Solomona mění a nakonec slíbí, že nejen pomůže novinářce odhalit pozadí krvavého obchodu s diamanty, ale také najít a zachránit uneseného chlapce. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 083)

POMO 

všechny recenze uživatele

Vydarená kombinácia sociálnej drámy a akčného dobrodružstva. Stiešnujúce scény násilia strieda strhujúca akcia a tú utišujú komorné dialógy - a tento vzorec sa opakuje stále dokola, vďaka čomu Krvavý diamant bohužiaľ miestami pôsobí zdĺhavo a repetitívne. Vo výsledku je to však stále dôstojný zástupca hollywoodskej prvoligovej filmárčiny, ostatne ako skoro všetko od Edwarda Zwicka. A to vďaka krásnej vizuálnej stránke, atraktívnemu prostrediu, skvelým hercom a množstvu naozaj silných scén. Predovšetkým tej poslednej. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Lidé sedí na ulici, někteří se sotva hýbou, všude odpadky, otravující hmyz, zápach se line rychlostí světla, bezpráví čeká na každém kroku. Tak to je Afrika. Vedle toho ale nabízí i štědře zajímavou možnost si přivydělat. Edward Zwick natáčí filmy s vážnějším poselstvím (přesto dle hollywoodské šablony), které jsou pro mě emocionálně zajímavé jen průběhem jejich sledování, v ten daný moment, ale po nějaké chvíli, respektive hned po jejich skončení, ve mně nic nevyvolávají, nepřemýšlím nad nimi. Pro tentokrát se pokusil o jakýsi myšlenkový přesah o situaci na zbídačeném a vykořisťovaném kontinentě, ale stejně skončil jen výkřikem, jelikož autoři v čele právě s režisérem onen výpovědní přesah poněkud lacině nabalili na standardní akční dobrodružství, které ničím nepřekvapí. Buch bác, útěk, buch, trocha filosofické rozpravy, útěk, buch bác, morální apel, bác bác, romantická nitka atp. Aneb chci na něco upozornit, ale dělám to klasickou, hollywoodsky ověřenou, prošlapanou pěšinkou. Jen ať se mi hlavně zlaťáky hromadí. Dobře si vybavuji ty titulky u výkonu Toma Cruise ve Zwickově předešlém filmu: „Oscarová role!“ Samotný výsledek byl fajn, ale nic moc na pokyvování hlavou. To DiCaprio celý film suverénně táhne (bravurní scéna s uloveným paviánem), navíc má skvěle sekundujícího parťáka Djimona Hounsoua (pro oba oscarové nominace) v roli rybáře, kterému se zhroutil celý život. I závěr by se pod rukama jiného herce roztříštil v trapnou momentku, DiCaprio však odchází se vztyčenou hlavou. K tomu mírně schematická Jennifer Connelly, která mimo jiné i zabrouká na romantickou strunu, aby dámy v kině nemusely neustále odklánět zrak, když si tvůrci zamanou trošku naturalismu v podobě sekání končetin. Zvuková i střihová (místy až dokumentární prostřihy) stránka jsou bez debat vynikající, autentické kulisy dodávají další plusové body atmosféře. Zwick má navíc čich na znamenité kameramany. Akční sekvence jsou pak ukázkou dokonalé filmařiny, zejména ony dvě již několikrát zmiňované. V jiném případě bych šel na vyšší hodnocení, ale Zwick mě opět přesvědčil o tom, že mu jde především o ty zlaťáky. Měl by se držet zejména akce, která mu jde bezchybně a neplést se do věcí, pro které není vhodným vypravěčem. Přesto jde o jeho nejpůsobivější film!! A to je samo o sobě slušná poklona!! Lepší ***, horší ****. ()

Reklama

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack James Newton Howard: 1. Blood Diamond Titles - James Newton Howard ,2. Crossing the Bridge - James Newton Howard ,3. Village Attack - James Newton Howard ,4. Ruf Kidnaps Dia - James Newton Howard ,5. Archer Solomon Hike ,6. Maddy & Archer ,7. Solomon Finds Family ,8. Fall of Freetown ,9. Did You Bury It? ,10. Archer Sells Diamond ,11. Goodbyes ,12. Your Son is Gone ,13. Diamond Mine Bombed ,14. Solomon's Helping Hand ,15. G8 Conference ,16. Solomon & Archer Escape ,17. I Can Carry You ,18. Your Mother Loves You ,19. Thought I'd Never Call? ,20. London ,21. Solomon Vandy ,22. Ankala (as used in the film Blood Diamond), song ,23. Baai (as used in the film Blood Diamond), song ,24. When Da Dawgs Come Out to Play (Album Version) (As used in the film Blo , ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Charles Leavitt .. Zajímavý a do jisté míry šablonovitý velkofilm, který bohužel dané velké sousto nezpracoval do dokonale vstřebatelné podívané. Příběh pracuje s tématem ve dvou rovinách. Jednak je to dobrodružná jízda, kde stojí za zmínku akční stránka, která je díky skvělé kameře přehledně podána a také jako humanitární sonda do znesvářeného Afrického kontinentu, plného genocidiích bojů a dětských vojáků. Společným jmenovatelem všeho krutého dění jsou diamanty. A o takzvané krvavé diamanty jde všem třem postavám, byť každé z jiného důvodu. Edward Zwick opět postavil hlavního hrdinu do cizího prostředí a konfrontuje ho s tamními problémy. DiCaprio roli zvládl obstojně, cynismus a prohnanost z něj přímo číší, přesto v několika momentech nepřesvědčí stoprocentně. Zato Djimon Hounsou válí v každém záběru a bez ženské postavy, nevýrazné Jennifer Connelly, by se příběh snadno obešel. Tvůrčí snaha zavděčit se všem je tak spíše ke škodě - ještě větší škoda by však byla snímek přehlížet. 85%. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film ma v podstate dost jednoduchej pribeh, par lidi chce nejvetsi diamant a zenou se za nim pres mrtvoly. Coz si asi Zwick uvedomil, takze film doplnil urcitou kritikou armady, rebelu a celkove situace v africe. A vysledek je takovej mix mezi dobrodruznym filmem a politickou agitkou. Ale rozhodne povedenej. Jak uz to u takle dlouhejch filmu bejva, delka je nejvetsi problem. Jsou tu kulervouci sceny, ale zaroven i slabsi sceny, takze vyhodit tak pul hodiny by urcite neuskodilo. Ale nejde rict, ze bych se nudil. Za co si ale film zaslouzi nejvetsi pochvalu, je technicka stranka, kamera, hudba i rezie jsou precizni a rozpocet je na filmu fakt videt. A sceny prestrelek, kterejch tu je docela dost, jsou spravnej masakr, kde se rubou armada, domorodci, povstalci, civilisti, muzi, zeny i deti a hodne lidi to nerozdejcha. Respektive armada a povstalci postrili vse, co uvidi a lidi zabijej po desitkach. Co se tyce hercu, Jennifer Connelly konecne dostala dobrou roli, ale je fakt, ze zas tak dlouho ve filmu nepobude. To takovej Djimon je ve filmu prakticky furt, hraje super, vypada drsne, ale jakmile dojde na akci, tak je to chcipak. Nastesti tu je Leonardo, ve sve zatim nejdrsnejsi roli, kterej jednu chvily vypada, jako ze chce vsem pomoct a za chvily je klidne schopnej strelit je do hlavy. A mimoto hraje skvele. Nebejt ty delky, tak bych uvazoval i o 5*. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (23)

  • Zbraň, kterou Danny Archer (Leonardo DiCaprio) používá na konci filmu, je Heckler & Koch USP. (Zdroj: ČSFD)
  • Ve filmu má Leonardo DiCaprio (Danny Archer) na rameni tetování buvola s dvěma překříženými šipkami – tento znak je emblémem 32. praporu Armády Jihoafrické republiky. (Zdroj: ČSFD)
  • Všechna letadla a vrtulníky ve filmu jsou z ruské produkce, některé z nich upravené armádou Sierra Leone. (don corleone)

Související novinky

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

01.12.2019

Afrika byla dlouho poměrně málo využívaným místem pro děj hraných filmů. Až v posledních přibližně 15 letech vzrostl zájem filmařů o témata spojená především s turbulentními politickými změnami a… (více)

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

04.03.2009

Edward Zwick je prostě smolař. Točí kvalitní filmy, které mají zároveň i značný divácký potenciál, ale přesto z různých důvodů (většinou mizerná propagace) nakonec propadnou. Krvavý diamant… (více)

Bond účastníkem Zwickova odboje

Bond účastníkem Zwickova odboje

18.05.2007

Když Daniel Craig podepisoval smlouvu na chlastání martini s vodkou a projíždění se v Aston Martinu, možná se obával, aby mu (stejně jako jeho předchůdcům) role agenta 007 nepřischla navěky. Zdá se… (více)

Všichni chtějí Lea

Všichni chtějí Lea

08.05.2007

Doby, kdy každá dospívající dívka měla nad postelí plakát Jacka a Rose na přídi Titanicu, už jsou pryč, ale zájem o Leonarda DiCapria neopadá. Právě naopak. Každý producent a režisér, který v… (více)

Reklama

Reklama