Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Walter Sparrow, který pracuje pro město jako odchytávač zvěře, žije poklidně s milovanou Agathou a synem Robinem. Vše se změní, když dostane za úkol odchytit zatoulaného psa Neda. Zvíře ho kousne a uteče před ním na hřbitov, ke hrobu jakési Laury. Kvůli tomu Walter dorazí pozdě na schůzku s Agathou, která si krátí čekání v antikvariátu a koupí mu knihu 23 - Román o posedlosti. Walter se do knihy začte a je šokován podobností svého života s příběhem detektiva Rybky, jež se netýká jen minulosti, ale jakoby zrcadlila i současnost. Detektiv je posedlý číslem 23 a také Walter ho najednou nachází všude kolem. Na manželčinu radu zajde za psychiatrem Frenchem stejně jako v příběhu Rybka. Znovu narazí na psa Neda, jenž ho opět dovede k Lauřinu hrobu. Za vraždu byl odsouzen její učitel a milenec profesor Flinch. Walter ho navštíví ve vězení, přesvědčen, že právě on je autorem knihy. On však tvrdí, že Lauru nezabil a knihu nenapsal. Walter se dostává na stopu autora a dokonce odhalí místo, kde je zakopána kostra. Jeho žena mezitím objeví v opuštěném psychiatrickém ústavu krabici s nápisem Sparrow. Děj knihy, realita a Walterovy vzpomínky se děsivě prolínají a vedou ho k šokujícímu odhalení. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (726)

castor 

všechny recenze uživatele

Joel Schumacher oprávněně platí za jednoho z nejméně vyrovnaných hollywoodských režisérů!! Jeho žánrově nepředvídatelná režie tentokráte zabrousila do vod ďábelského prvočísla (význam čísla 23 není scenáristickým výmyslem, nýbrž skutečně existující teorií – slušný potenciál by tu tedy byl), které se hlavnímu hrdinovi „dostane“ do rukou prostřednictvím knihy, kterou jeho manželka zahlédne v knihkupectví, když čeká právě na nedochvilného Jima Carreyho, kterého mezitím pokousal pes, sám se později do knihy začte, v detektivovi poznává sám sebe, začíná bláznit, hledat souvislosti atp. atp. Ocitáme se tak na hranici dvou světů, toho reálného a toho knižního, Schumacher ani v jednom z nich ale trestuhodně neudrží napětí ani stylově kompaktní celek. Jen něco naznačí, přeskočí do snového oparu, tam nešetří stylizací a následně odběhne zase opodál. Jiné pasáže jsou zase nesmyslně doslovné. Režisérův tvůrčí úsudek a invence vložená do filmu jsou minimálně matné. Vedlejší postavy jsou motivačně nevýrazné, ústřední herecké duo Carrey a Virginia Madsen (Bokovka) si ostudu rozhodně neuřízli, ale s přibývajícími minutami už lezou solidně na nervy. Jejich chybou to ale zřejmě nebude. 40%. ()

Sašenka165 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý film. Chorobná posedlost číslem 23 z toho přímo čišela :). Já se moc dobře bavila a skutečně mě zajímalo, jak to dopadne - dopadlo to skoro až happy-endem, což mi film 23 trošičku znechutilo. Každopádně jsem se nenudila a Jim Carrey je pro mne čím dál zajímavějším hercem. Tady mu to opravdu slušelo a rozhodně se pro svou roli hodil. Občas byl děj malinko chaotický, jindy z něj však vyzařovala atmosféra podobná té v Sin City (to když si hlavní hrdina Walter představoval děj knihy, již četl). I rozuzlení ušlo a i když se možná dalo předvídat, rozhodně nebylo špatné... Zkrátka fajn thriller. ()

Reklama

freddy 

všechny recenze uživatele

Psychothriller s Jimem Carreym v hlavní roli, který pojednává o člověku, který žije klidným a pohodovým životem, aby nakonec díky náhodě zjistil, že asi ne vše v jeho životě je v pořádku. Upřímně řečeno je zde můj názora docela rozporuplný. Hlavním důvodem pro nízké hodnocení pro mě je to, že jsem se ve filmu postupně ztrácel. Jakmile začne Carreyho postava číst onu osudnou knihu a začne se paralelně odvíjet další příběh, tak jsem měl mnohdy problém rozpoznat, co je ten původní příběh (ta současnost), a co je ten vyprávěný příběh (kniha). Bohužel tohle bylo docela zmatečné, ale nakonec jsem se vždy nějak zorientoval. A pak se mi také nelíbila závěrečná pointa, kterou tvůrci na diváka vychrlí během posledních 10 minut. Z toho konce mám pocit, že jsem příliš mnoho nepobral a nejsem si jistý, že jsem vše pochopil. Ale pak jsou tu důvody, které mluví pro dobré hodnocení. A to sice právě zajímavost námětu, který, ač možná trochu zmatečně zpracován, je přece jen zajímavý. Alespoň mě tedy tento námět dokázal docela zaujmout. A tím druhým důvodem je Jim Carrey, který k mému překvapení nehraje tak špatně, jak to někteří zdejší uživatelé líčí. Jistě, Carrey je především komik a sedí mu komedie. Ale tuto roli si myslím že zvládl tak, jak on nejlépe umí, a herectví Carreyho rozhodně není na tomto filmu to nejhorší. Takže jsem se rozhodl hodnocení zprůměrovat a vycházejí mi z toho tři hvězdičky. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Atmosférická jednohubka, ktorá sa musela zhusta prepisovať za pochodu. Záver odhadne 80% publika, v prípade, že sa bude vyznať v dovtedajšom mišmaše. Asi bol film inšpirovaný Arronofskeho debutom Pí, lenže kvalitatívne je v jednotkovej sústave filmovej kvality číslo 23 oveľa nižšie ako 3,14....Keď už sme pri tých číslach, tak presne 50%. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Prvých pár minút som nízke hodnotenia a výsledné percento filmu celkom chápal a s ním sa aj stotožňoval. Akonáhle sa však na scéne objaví hlavná postava filmu, číslo 23, začne poriadne pekelná paranoická hra, hra s číslami, s osudom, perfektná je aj hra s kamerou a v neposlednom rade - dokonalú hru na mačku a myš na nás divákov zahral aj Joel Schumacher. Ten už nejaký ten projekt s vyšinutými bláznami za sebou má, takže skúsenosti sa prejavili perfektne, Carrey bez skúseností, no herecky bol na tom asi rovnako kvalitne ako kormidelník filmu za kamerou. Škoda, že to neolo také dobré už od začiatku a občasná prekombinovanosť tiež zaškrípala s percentami, no výsledne veľmi slušný film. Pre zaujímavosť, môj 1985-ty vo filmotéke. :). 75%. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (22)

  • Pes se jmenuje Ned. N je 14. písmeno abecedy, E je páté a D je čtvrté. 14+5+4=23. (rafix)
  • Číslo knihkupectví, kde Agatha Sparrow (Virginia Madsen) najde knihu Číslo 23, je 599. 5+9+9=23. (rafix)
  • Jim Carrey (Walter Sparrow) za svou roli inkasoval příznačných 23 milionů amerických dolarů. (johhny007)

Související novinky

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

09.03.2008

Kariéra Jima Carreyho si nějaký čas dávala šlofíka, ale zdá se, že navzdory fiasku s thrillerovým pokusem 23 se gumový Jim vrací s plnou parádou a momentálně patří k nejvytíženějším hercům vůbec.… (více)

Wolverine: Spojenci a protivníci

Wolverine: Spojenci a protivníci

21.02.2008

Natáčení X-Men Origins: Wolverine je v plném proudu (štáb pod vedením Gavina Hooda se začátkem tohoto týdne přesunul z divočiny Nového Zélandu do civilizované Austrálie) a tak je načase shrnout si,… (více)

Reklama

Reklama