Reklama

Reklama

Horský kmen lovců mamutů Jagalové se obává hladovění, protože zvířata, která jsou jejich zdrojem obživy, přicházejí stále později a je jich méně. Když najdou v horách mrtvou ženu a u ní modrooké děvčátko, prorokuje stará šamanka, že dívka, která dostane jméno Evolet, je znamením velkých změn. Současně však slibuje, že ze středu Jagalů vzejde válečník, který se ožení s Evolet a povede Jagaly k novému životu. Do dívky se zamiluje DeLeh. Když je přepadnou bojovníci na koních, mnohé zabijí a další včetně Evolet odvlečou, rozhodou se KaRen, DeLeh a TikTik vydat po stopách nájezdníků a zajatce osvobodit. Po vyčerpávající cestě dorazí k Hoře bohů, kde tisíce otroků stavějí pod dohledem kněží a válečníků pyramidu pro všemohoucího vládce. DeLeh a náčelník Nakuů proniknou na stavbu, aby se pokusili získat podporu otroků v boji proti jejich utiskovatelům, ti však váhají. Dosud se totiž neobjevilo znamení, které by zvěstovalo příchod bojovníka osvoboditele, kterého se i všemohoucí bojí. (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer 5

Recenze (998)

castor 

všechny recenze uživatele

Faktografická přesnost není Emmerichovou silnou stránkou. Naopak gigantická prázdnota, která na diváka útočí, je tristní zhruba jako vykalkulovanost bojových sekvencí. Vědomosti by měl čerpat z Annaudova Boje o oheň (1981), přesto divák, očekávajíc čirou zábavu pak absurdní zákonitosti v duchu režisérova megalomanství překousne. Německý řemeslník a znásilňovač historie Roland Emmerich přesto jakoby ztratil soudnost. Minule u Dne poté to vypadalo, že se blýská na lepší časy (vzpomeňme na podprůměrného Patriota nebo Godzillu), dredatí lovci mamutů mluvící anglicky – nesrozumitelně blábolí jen ti zlí – ale přichystali natolik primitivní story, že to snad tvůrci nemohli myslet vážně a sami sebe odsouvají do parodických vod!! Podsouvají nám žalostný příběh mladíka z kmene Jagalů, který, ač považován za outsidera, udolá vůdce mamutího stáda. Po brutálním řádění agresivních záporáků (na koních!!!) v jeho vesnici je ale všechno jinak. Ti mu odvedli i jeho holku modrookou (mimochodem nehrající, ale nepřehlédnutelná Camilla Belle), on tak musí za nimi. Nikterak objevné to není, ale něco se vykřesat dalo. Velkohubý Emmerich alespoň solidně prodal lokace, ve kterých se natáčelo (ano, bylo to na planetě Zemi:-), u herců pak nevíte, jestli chtějí hrát, protože jejich vývoj jde spolehlivě k čertu. Ostatně tam by měl jít i sám režisér!! ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Upřímně, Emmericha mám rád a jako jeden z mála si myslím, že pokud jde o katastrofické filmy, tak je to opravdu machr (a kašlu na to, že scénáře u většiny jeho filmů jsou prostší než matika na prvním stupni speciální školy). Ale tady (bohužel) musím napsat, že tohle byl pořádný průser. A přitom prvních 10 minut nebylo špatných, mnohokrát zmíněný lov mamuta byl působivý a já se těšil, co má Roland dál schováno v rukávě… ukázalo se, že tam neměl nic, prostě blafoval. 10,000 B.C. je opravdu dlouhý (už dlouho mi necelé dvě hodiny nepřišly jako čtyři) a co je horší, naprosto nudný film. Ano, Camilla Belle má pěkné oči a ty efekty taky vypadaly vcelku slušně, ale to jsou jediná pozitiva. Zbytek šel kompletně mimo mě. Takže entschuldige mich, Herr Roland. Dneska jen za 20 % a to můžeš být ještě rád. ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Prípad, keď vás modrá predpoveď filmu tak desí, že sa nielen neodvážite vydať na cestu do kina, ale dokonca si stiahnuté AVIčko pustíte už len vtedy, keď už fakt nič iné v compu nemáte. (A to pôvodne som sa na to veľmi tešil do kina, reprodukcia dávnych čias ma vždy fascinovala). A teraz už viem, že som spravil chybu, keď som sa nechal odradiť. Úvodný lov, vyslobodenie šablozubého tigra, chaos okolo pradávnych piramýd mohol stáť za plátnový zážitok. Nabudúce sa vyberiem bez dáždnika, i keď predpoveď filmu bude hlásiť modrý dážď... ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nádherné scény s mamutmi, možno ešte naháňačka s obrovským vtákom a ... a viac nič. Prvá hodina bola ako tak zaujímavá, hlavne prenasledovanie unesených členov kmeňa, ale po príchode do "novej civilizácie" všetko spľaslo ako bublina. Prišla nuda a vešala sa po mne až do trápneho záveru "zmŕtvychvstania krásnej princezny". Hlas rozprávača, ktorý mi takmer nikdy neprekáža, tu akokeby rozprával rozprávku pre osemročné deti. Pre mňa iba na jedno pozretie. 50%. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Scénář je tak naivní a blbý, až je to celý zábavný. Kdejakej historik u toho bude asi trpět, ale mně ty nesmysly ve výsledku tolik nevadily. No v jakým jiným filmu naleznete pohromadě mamuty, stavění pyramid a mnoho dalšího. Roland Emmerich si sice není tolik jistý, jako když má po ruce Manhattan a může ho ničit, akci ale umí pořád natočit parádní. Nebyl to tedy nakonec takový průser, jaký jsem čekal. Rychle to plynulo, akce bylo dost a já jsem celkem příjemně pobavil. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (27)

  • Ak by sme mali vychádzať z názvu filmu, tak neexistujú žiadne dochované záznamy, že by 10 000 rokov pred Kristom boli ľudia schopní stavať také pyramídy, aké môžeme vidieť vo filme. Pyramídy vo filme, po ktorých kráčajú mamuty boli vytvorené fiktívnou civilizáciou, ktorá len pripomína starých Egypťanov. Egypťania prvé pyramídy stavali niekedy okolo roku 2600 pred Kristom. V tej dobe bola väčšina mamutov už dávno vyhynutá, ale na Wrangelovom ostrove na ruskom severovýchode sa našli pozostatky mamutov pochádzajúce niekedy z roku 1650 pred Kristom. Takže pyramídy a mamuty mohli zdieľať to isté časové obdobie, aj keď nie rovnaké miesto, ako sme to videli vo filme. (AxelWers)
  • Camilla Belle, která ztvárnila modrookou Evolet, má ve skutečnosti oči hnědé. (LuCaSh)
  • Roland Emmerich sa rozhodol do filmu neobsadzovať príliš známych hercov, aby neodpútavali pozornosť od historického ponímania filmu. (Greenpeacak)

Související novinky

Nový zákon jako superhvězdný trhák?

Nový zákon jako superhvězdný trhák?

08.02.2009

Studio MGM si řeklo, že je načase opět přitáhnout do kin věřící masy. Na rozdíl od Mela Gibsona se však nesoustředí na poslední pozemské dny Ježíše, ale na jeho zrození. Držte si klobouky, protože… (více)

Kazisvět Emmerich opět v akci

Kazisvět Emmerich opět v akci

22.02.2008

Pokud jde o jeho novinku 10 000 př. n. l. (stručně shrnuto: pravěcí lovci prohánějí mamuty kolem pyramid), nejsou komerční ani umělecká očekávání nijak vysoká, ale to ještě neznamená, že by byl… (více)

Emmerich bude mikroskopický

Emmerich bude mikroskopický

26.08.2007

Trailer na 10 000 B. C., v němž pralidé a mamuti válčí s prvními staviteli pyramid, a to v bombastickém stylu Krále Škorpiona a Apocalypta ;-), naznačuje, že Roland Emmerich je v staré dobré… (více)

Reklama

Reklama