Reklama

Reklama

Kromě našeho existují i jiné světy. Jedenáctiletá Lyra žije ve světě, kde duše nesídlí uvnitř člověka, ale v podobě zvířete zvaného daemon. Vyrůstá u strýce Lorda Asriela, který navzdory nelibosti některých členů vládnoucího Magisteria zkoumá Prach, spojující údajně od věků všechny světy. Lyra si s kamarádem Rogerem povídá o záhadných Vrahounech, kteří unášejí děti, a slíbí mu, že ho najde a osvobodí, kdyby ho unesli. Krátce poté se objeví paní Coulterová, která si Lyru vyžádá, aby ji doprovázela na cestě do Londýna a na sever, kde chce pomoci medvědímu králi Regnarovi získat vlastního daemona. Těsně před odletem dá rektor dívce alethiometr, zlatý kompas, který odpoví na každou otázku. Musí však slíbit, že o něm neřekne paní Coulterové. Lyra se brzy přesvědčí, že laskavost a krása paní Coulterové jsou jen maskou zloby a proradnosti. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (782)

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Za tři a navíc s odřenýma ušima do krve. Jenom se potvrzuje, jakej je Jackson génius a jakou máme my všichni smůlu, protože něco podobnýho jako se povedlo jemu už asi opravdu nenatočí nikdo a nikdy. Kompasu jsem ze všech fantasy dával ty úplně největší naděje a zase nic. Vizuálně žrádlo a tim to bohužel hasne. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Som priaznivec fantasy s veľkým P, ale toto mi spôsobilo bolesti všetkých možných orgánov - hudba príšerná! Dejová linka zaujímavá, ale značne nedotiahnutá a nezainteresovaný divák sa v popreplietanom scenári stratí ako ihla v kope sena, herci sú zaujímaví, hoci Kidmankine herecké čaro akosi absentuje a predsa 3* za pekný vizuál a výpravu. Úpenlivo však premýšľam nad tým, ako mohli ľahostajní Akademici vyzdvihnúť predpotopného medveďa - ktorého už dávno predbehol viac milovaniahodný narniovský lev - pred revolučnou búrkou zrodenou v mysliach transformerovských géniov?! Dospela som k záveru, že v ich zadebnených hlavách kraľuje hlúposť najhrubšieho zrna. Je to pekné, ale Oscara si to rozhodne nezaslúžilo. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Vážně budí respekt, jak někdo dokáže prošustrovat vysoký rozpočet, hezký příběh a výtečné obsazení. Ale Weitz je jak velkostatkářův marnivý synek, který rozhazuje tatínkovy miliony s děvčaty nevalné pověsti. Pofidérní vizuál smrdí umělou hmotou a pastelkami, tempo snímku je strašně nevyvážené a neustále po kolena zabředá do vysvětlivek, herecké hvězdy zabíjí nulové vedení. Jo, děti jsou roztomilé (jako z reklamy na čokoládu), Kidmanová má šarm (podobně jako 150 podobných sladkých čarodejnic), hostování vousatého Bonda a bodrého kovboje z Big Lebowského potěší, ale výhradně proto, že tihle chlapi mají charisma nezvásile na zpackaném projektu. Weitz připomíná joudu, který si před natáčením nakoukal Harry Pottera a Pána Prstenů a pak to zkusil udělat podobně. Jenže je to hodně chabá náhražka, když v celém filmu není krom digitálních patlanic lautr nic zajímavého. Snad jen občasné záchvěvy sympatie ke známým hlasům i tvářím. Už tomu pánovi ty vysoké rozpočty nedávajte, on si pro samé triky není schopný pohlídat ani svou doménu: dialogy a vedení postav. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Chris Weitz .. Říct, že "Pán Prstenu je jen jeden" už se zdá být ohrané, ale pro tuto zcela evidentní vykrádačku schématu Společenstva je to více než přesné. S každou uplynulou minutou je film neinvenční, prázdný, nudný. Weitz ani na moment nedokáže vykouzlit nějakou atmosféru, která by diváka donutila, když už ne se ponořit, tak alespoň namočit. Klady jsou pestrá výprava, pestré digitální doplňky (veškerá fauna) a Dakota Blue Richards (i když má v mnoha různých záběrech jen nasraně jednotvárný výraz, ale to se jistě poddá). Příběh Zlatého kompasu ve mě nevzbudil žádný zájem ač samostatně ani zrovna moc dobře nefunguje - ale že bych o nějaké pokračování stál? Pouhá pohádka, nic pro vyspělého diváka. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tvůrci si po Pánu prstenů usmysleli, že fantasy příběhy mají budoucnost. Otázka je, jak moc chytlavé a důrazné ony příběhy budou. Pokud to bude znít opravdu velkolepě, mohutně nebo dětsky a nudně, jako právě Zlatý kompas, kde hlavní hrdina je vlastně holčička a celé je to dětsky laděné, i když věřím, že dospělý se na to s radostí taky podívá. Zlatý kompas, ačkoliv, jsem o knize, ani o úspěšné trilogii jakživ neslyšel je dosti zvláštní příběh odehrávající se v dosti zvláštním světě, což rozhodně není nic špatného, jen s tím rozdílem, že příběh i svět kolem něj mi vyzní jako neskutečný paskvil, který se snaží dát dohromady velkolepý příběh, což je jasné, proto je to trilogie, ale vznikne z toho průměrný příběh, který se s velkolepostí těžko dá srovnávat. Snaha o úspěch u autorů je znát. Už hlavně tím, kteří herci se pod něj podepsali. Sám jsem ale zvědavý, zda-li se tato trilogie dopraví do svého konce. No, a jestli se natočí druhý díl, zřejmě já se na něj koukat už nebudu, protože Zlatý kompas mě příběhově nijak neohromil ani nenadchl, pouze, částečně potěšil. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (45)

  • Ozbrojený medveď Iorek bol vytvorený počítačom, Dakota Blue Richards preto musela hrať s veľkým klbkom srsti, bez hlavy, nôh a zvyšku tela. Keď hovorila svoje repliky, Iorkove odpovede boli prehrávané z veľkých reproduktorov umiestnených na scéne. (Arsenal83)
  • Eva Green musela nakrútiť niekoľko scén, keď bola vo vzduchu priviazaná k drôtom. Trpí však strachom z výšok a niektoré scény odmietla natočiť znova, pretože ju tento zážitok vydesil. (Arsenal83)
  • Ve filmu tento fakt sice není řečen, ale v knize je uvedeno, že zlatý kompas byl vyroben v alternativní Praze, v Lyřině světě. (Dracconnis)

Související novinky

James McAvoy a epická fantasy

James McAvoy a epická fantasy

09.06.2018

James McAvoy (Rozpolcený, X-Men: První třída) a Clarke Peters (Jessica Jones, The Wire) si zahrají v chystané televizní adaptaci známé fantasy trilogie Jeho temné esence od Philipa Pullmana. Podle… (více)

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

04.12.2012

Když máte knižní hit o síle bezmála tisíc stránek, s filmovou adaptací může být problém. Většinou se materiál do jednoho celovečeráku prostě nevejde. A plánovat filmovou sérii, to je velké riziko.… (více)

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

13.03.2012

Ještě nemáte dost zmodernizovaných verzí klasických pohádek? Pak vězte, že Raimiho Ozem, třemi Sněhurkami či dvěma Kráskami a zvířaty mánie nekončí. Walt Disney Pictures plánují nejen novou Popelku … (více)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (více)

Reklama

Reklama