Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael Clayton je "vyjednavačem" jedné z největších právnických firem v New Yorku. Tento bývalý státní zástupce má na starosti tu nejšpinavější práci ve firmě Kenner, Bach & Ledeen. Ačkoliv se již několikrát spálil a se svojí prací není spokojen, rozvod, špatná obchodní spekulace a narůstající dluh ho pevně drží připoutaného k firmě. Mezitím ve společnosti U/North závisí kariéra advokátky Karen Crowderové na urovnání multimilionového návrhu žaloby, kterou Claytonova firma vede proti nim do zdánlivě úspěšného konce. Když však prvotřídní advokát firmy Kenner Bach, Arthur Edens, sabotuje případ U/North, čelí Clayton největší výzvě své kariéry i svého života. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (556)

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Začalo to trochu divoce a mdle zároveň, ale jak se postupem času začala klůbka lží, přetvářek a všelijaké další špíny rozmotávat, nabralo to na otáčkách a v momentě, kdy se dějové linie protly jakoby se film nachvíly proměnil v překrásnou blondýnku, která právě doslova zažila orgasmus. Já vím, zní to divně ale když se nad tím zamyslíte... ne, nezačne to dávat smysl. Naštěstí scénář Tonyho Gilroye smysl dává, proto si radši padejte pustit ten film. Michael Clayton - 75% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Tváří v tvář přesvědčivému výrazu bojovníka Clooneyho a Howardovým tklivým tónům se se svým hodnocením možná cítím i provinile, ale jakákoli spásná idea, varovný prst nebo dusivá výpověď se topí v nedořečené a přesto zbytečně propletené nudě, která minutu od minuty stále jasněji plyne k nepřekvapujícímu závěru. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nejvyšší rating Claytonovi nedám, na to je až příliš chladný a odstupem natočený, ale jinak je to veskrze profesionálně natočené a působivé dílko o zlořádu v právnických a podnikatelských kruzích, o síle peněz a neukojených ambicích jedné bezkrupulózní manažerky. Film, který má hlavu a patu, přesvědčivou motivaci svých postav, výborné herecké obsazení a tomu odpovídající špičkové výkony, zkrátka a dobře film světové úrovně. Vůbec není náhodou, že jedním z producentů byl režisér legendárního thrilleru Tři dny Kondora. Až příště budou chtít čeští filmaři páchat pokusy o thriller, jako byli Hranaři, měli by se aspoň zkusit podívat na něco od své zámořské konkurence, aby z toho zase nevznikla trapná parodie. Celkový dojem: 80 %. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Když se dnes řekne "brilantní lékařský thriller", navíc s výraznou příchutí dramatu, měl by se všem zákonitě vybavit George Clooney pod režijním dohledem Tonyho Gilroye. Právě ten si později střihnul zatím poslední (ne)Bourneovo dobrodružství, ve svém omračujícím debutu z roku 2007 ale světu poprvé dokázal, že si své místečko v Hollywoodu více než zaslouží. Je to šokující, je to drsné, syrové a bez příkras (záměrně nepíši pravdivé), a zanechá to ve vás nepříjemný pocit, po nemž si v už nemoci nebudete chtít vzít ani paralen. Dejte tomuhle právníkovi, bojujícímu za lepší farmacii, šanci i vy! ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Michael Clayton - další film, který jako by k nám přicestoval časem z dob minulých. Dovedu si totiž docela dobře představit, že by jej někdy během sedmdesátých let natočil Sidney Pollack (mimochodem skvělý nápad, obsadit ho sem) nebo jeho jmenovec Lumet, a to nejlépe s Robertem Redfordem či Genem Hackmanem v hlavní roli. Ale zpátky do přítomnosti. Máme tu sice prostý, několikrát viděný, čtený i slyšený příběh, který je ovšem skvěle napsaný, disponuje výbornými dialogy a tak nejednoznačnými postavami, že je radost se na něj dívat. Režie Tonyho Gilroye patří k těm pomalejším (on taky Michael Clayton není žádná akčňárna, díky bohu za to), ale přichází se spoustou nápadů a řada scén (koně, Arthurův byt, jízda taxíkem) je nezapomenutelná. K tomu decentně, ale atmosféricky hraje James Newton Howard... Čtyři a půl. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (13)

  • Natáčelo se i v reálných prostorách nadnárodních právnických firem, z nichž poté filmaři pro účely snímku udělali jednu budovu. Mimo jiné i v prostorách komplexu Dewey Ballantine, ve které sídlí jedna z vůbec nejstarších a nejuznávanějších společností v New Yorku. Tato budova pojme na třista právníků a z její obrovské konferenční místnosti ve 22. patře je výhled do tří světových stran. (DaViD´82)
  • Všechny scény mezi Michaelem Claytonem a jeho přítelkyní (Jennifer Ehle) byly z finálního sestřihu vystřiženy. Měly by se tak objevit až na DVD edici. (DaViD´82)
  • Do některých kin byl snímek poslán pod názvem „State's Attorneys“. (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Čtvrtý Bourne v péči Tonyho Gilroye

Čtvrtý Bourne v péči Tonyho Gilroye

08.10.2010

„Nic nového pod sluncem,“ řeknou si ti z vás, kteří vědí, že scenárista Tony Gilroy (foto) spolupracoval na všech třech předchozích filmech o Jasonu Bourneovi a už od června píše čtyřku nazvanou The… (více)

Návrat Dr. Ryana a Dr. Jonese

Návrat Dr. Ryana a Dr. Jonese

08.07.2009

Dvě postavy, které proslavil Harrison Ford (pravda, Jacka Ryana si ještě před ním zahrál Alec Baldwin, ale svou pravou tvář získal agent až s Fordem), se pravděpodobně vrátí na plátna kin. Klepy o… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama