Reklama

Reklama

Lantana

Trailer

Obsahy(1)

Láska je veliké tajemství… Lantana, tropický keř s pestrými květy, se v Austrálii rozmnožil jako velmi odolný plevel, vytvářející ve velkých shlucích téměř neproniknutelné houští. Stejně spletité a neproniknutelné, jako dokážou být mezilidské vztahy. Vztahy mezi lidmi, kteří přestali mluvit stejnou řečí, kteří si po letech společného života přestávají rozumět, u nichž únava, zevšednění a podvědomá touha po něčem jiném, novém, ohrožují to vzácné a cenné, co si roky budovali. Takový je i úděl několika manželských párů ze současného Sydney, procházejících krizí středního věku. Policista Leon a jeho žena Sonja, starající se o domácnost a dva syny. Právník John a psychiatrička Valerie, do jejichž vztahu dramaticky zasáhla tragická smrt dcerky. Jane a Pete, pokoušející se zachránit rozpadající se manželství dočasnou rozlukou. Jejich cesty se kříží, jejich osudy se proplétají, aby je nakonec navždy propojila jedna tragická, nešťastná událost... Scénář filmu napsal podle své vlastní divadelní hry „Zmatení jazyků“ dramatik Andrew Bowell, natočil jej režisér Ray Lawrence, který se jím k celovečerní filmové tvorbě vrátil po plných sedmnácti letech. V r. 1985 debutoval pozoruhodným autorským snímkem Bliss, od té doby se věnoval pouze natáčení reklam a TV spotů. Lantanou ovšem opět připomněl své režijní kvality – film získal celou řadu Australských výročních cen a byl filmovými kritiky označen za australský film roku. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

emma53 

všechny recenze uživatele

Tak tady okolo tak smutné, bolestné a znepokojující atmosféry našlapujte opravdu potichu a po špičkách, aby vás jen tak lehce minula a nedotkla se vás osobně, protože je silně nakažlivá.- Skvělej film se skvělými herci a já tleskám Austrálii s díky za Raye Lawrence. - "Bez komunikace není vztah, bez respektu není lásky, bez důvěry není důvod pokračovat." ()

maxi6 

všechny recenze uživatele

.........Psychologický thriller je natočen podle divadelní hry Andrewa Bovella. Složitý propletec 4 manželských párů vypadá na první pohled dosti složitě, ale během postupujícího děje se rozmotává a vyplouvají na povrch jejich vztahy a nevěry, sondují se jejich charaktery, vyzrazují jejich soukromá tajemství......... ()

Reklama

dormouse 

všechny recenze uživatele

Ani zábavné, ani zajímavé, ani uvěřitelné drama, kde se ale v podstatě nic neděje. Nevěřím tomu, že by někdo dělal takové dusno kvůli jedné nevěře, že by někdo takhle žongloval se svou sexuální orientací, že by někdo takhle tragicky dopadl v křoví a už vůbec ne tomu, že někdo může tančit salsu v obleku. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Typologicky by som Lantanu najradšej prirovnal a zaradil k ďalším podobným snímkom tohto razenia: Ľadová búrka, Už tu nežijeme a trebárs aj The Last kiss. Výborná tematika životnej filozofie a problémov spojených s normálnym prežívaním ľudského jedinca. Láska, nevera, rodina, starosti, strata dôvery atď. Na toto sa ja veľmi rád pozerám a dokážem sa aj dosť dobre s podobnými látkami stotožniť. V tomto prípade ma zaujal aj bočný krimi motív, ktorý nepopierateľne dopomohol k ešte silnejšiemu výslednému zážitku. Samotnú položku by som však najradšej venoval bravúrnemu výkonu Anthonyho LaPagliu, ktorý ma svojím hereckým výkonom nesmierne bavil. 90% a len tesne pod hranicou plného hodnotenia. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

LANTANA je pro mě film o "odvrácené straně Měsíce". Potemnělý film, který důrazem na absenci důvěry a lásky, poukazuje právě na jejich nezbytnost a potřebnost v našich životech. Vynikající příběh, který tepe pomalu, pozvolna, ale s každou minutou o to více a více tíživěji. Přiznám to a přiznávám to rád: mám rád filmy s propletenými životními příběhy. Tento je přímo (v tom nejlepším smyslu slova) zašmodrchancem jako keř lantany samotný. Nezjevné vazby, které se ve finále ukáží jako vazby blízké a pevné, mnohdy až nepříjemně semknuté. Dále: miluji filmy s realistickým vyzněním, které počítají s prvkem zběsilé a nepříjemně nevypočítatelné náhody. Vždy mi ve filmu vadily a vadí záběry kovboje/agenta, který vyskakuje z 1. patra a dopadá přesně na toho svého koně/do sedadla toho svého Ferrari. Život mě prostě naučil, že a) buď je kůň o 3 metry dále nebo za b) se čirou náhodou hotelový poslíček zdržel s mým Ferrari u SHELLu. Tento film, přesně odpovídá mému chápání reality - nikoliv vždy nepříjemný a nepříznivý stav; jen prachobyčejně nevypočítatelný a netikající přesně tak, jak si ideálně představujeme. A závěr filmu? Potěší... alespoň tak tomu bylo u mě. Miluji filmy s tím jakýmsi "magnolioidním zklidněním". Shrnuto a podtrženo: Je to méně než 100% a více než 80%. Nakonec se rozhoduji pro 90% (se zaokrouhlením dolů na 4 hvězdy) - snad pro příliš pomalu tepající tempo. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (3)

  • Anthony LaPaglia si musel připomenout svůj australský přízvuk, který ztratil během let při práci na amerických filmech. (Cheeker)
  • Filmovalo sa v Austrálii, predovšetkým v meste Sydney. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama