Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poutavý, napůl detektivní příběh na motivy románu francouzského spisovatele J. Laborda, jenž byl dlouholetým soudničkářem pařížského listu France-Soir, napsal přední dramatik a scenárista J. Hubač a v roce 1999 natočil renomovaný režisér Z. Zelenka. V ostrém střetnutí dvou právníků, dvou nositelů rozdílných životních zásad, se tu staneme svědky napínavého, ale i ošidného hledání spravedlnosti. Stejnojmenný televizní film se soustřeďuje na případ justičního omylu, jehož obětí se stane mladá ošetřovatelka Genevieve Leblancová (T. Brodská). Je obviněna, že dala smrtící injekci svému milenci, vládnímu poradci Dupréovi. V soudním vyšetřování se střetnou dva významní právníci – soudce Gaudet (J. Somr), který se postupně přesvědčuje, že dívka je nevinná, a advokát Cassidis (J. Bartoška), který dovede elegantně manipulovat se svědky, fakty i slovy… (Česká televize)

(více)

Recenze (29)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Jeden právnik Vetchý ešte stále vyzerajúci ako čert. A druhý právnik Bartoška, ktorému to bez porastu nikdy nesedelo. A malá inscenačná ukážka toho, že pokiaľ ide o súdy, právo, advokátske spory - tak ide o všetko len nie o pravdu a spravodlivosť. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Ďáblův advokát by czech edition a.k.a. eticky zlověstný příběh (všeho)schopného soudního obhájce (J. Bartoška), který proto, aby učinil zadost své pověsti neporazitelného právníka (a nezapomeňme: pro tučnou finanční odměnu a nerezavějící starou lásku), neváhá odhlédnout od věci morálky a svědomí a de facto popřít princip spravedlnosti, tj. v necelých sto minutách projekce ho vidíme postupně spoiler zakrýt pravdu šetřeného zločinu, vybájit si "co se skutečně stalo", bez skrupulí manipulovat míněním slavného soudu a ctěné poroty, a co nejhůř, dokonce obětovat - nedokonalému systému (jelikož soudní systém dokáže být tak spravedlivý, jak jsou spravedliví aktéři, kteří se v něm pohybují a kteří ho utvářejí), jež si za přečin žádá postih - bezbrannou a nevinnou duši (T. Brodská), resp. nejlepší roky jejího života spoiler. Pro Hubačův znepokojivý scénář a výkon J. Somra, jenž exceluje v úloze vyšetřujícího soudce Gaudeta, který je fakticky ideovým antipodem Bartoškova Cassidise (tj. spoiler nejradši by Leblancovou osvobodil, přestože pro její nevinu nenašel přesvědčivé důkazy spoiler) rád zapomenu na laciné televizní interiéry a kostýmy (které neevokují žádný konkrétní časoprostor; k Francii odkazují pouze jména postav, šmírující Rudolf Hrušínský ml. mně asociuje spíš Žižkov :D) a nenápaditou režii (ale i tak se za mě jedná o nejlepší Zelenkův film) a udělím "nejpěknější" čtyři hvězdičky. Díky za tip uživatelce Padme_Anakin. 80 % ()

Reklama

Auteuil 

všechny recenze uživatele

A teď si představte, že se na začátku nedozvíte, kdo to udělal. Na čí straně bude ta spravedlnost? Nebylo by kladných a záporných hrdinů, byly by možná drobné pochybnosti a pak úspěch Bartošky. Realita v soudní síni je někdy jen ten přesvědčivější názor. "Soud ví všechno správně a rozhoduje podle skutečnosti" je jen fikce, ale lépe to zařídit bohužel nejde, bylo tomu tak od nepaměti a než vynaleznou křišťálovou kouli, ještě to i nějakou chvíli potrvá. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Spáchat vědomě zločin na nevinném člověku, je největší hanebnost.“ Josef Somr vynáší tento příkrý odsudek a Jiří Bartoška se následně raději schová před dotíravými novináři, než aby musel čelit jejich předpokládaným těžkým otázkám. Herecký duel dotyčných herců je jistě ozdobou tohoto výborného soudního dramatu o tom, jak moc je "složité najít pravdu, dokázat pravdu a obhájit pravdu". Přiznám se, že mě přišlo až zvláštní, jak významnou roli měl advokát Cassidis (ani prokurátor ani obhájce obžalované mladé ošetřovatelky Genevieve Leblancové) ve finálním verdiktu soudní poroty. Ať už to ale bylo v tomto směru realistické i nikoliv, rozhodně se mi líbilo, jak názorně tento televizní snímek ukazuje, že "spravedlnost je věčný souboj mezi pravdou a vnějším zdáním pravdy" a že "soudní pravda nemusí být vždy pravdou skutečnu." ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Spáchat vědomě zločin na nevinném člověku, doktore, je největší hanebnost, s jakou je možné se v naší profesi setkat." Soudní filmy mám rád a tenhle mě už od počátku vtáhl do sebe spletitým případem i atmosférou navozenou melodií během titulek. Do toho podivný šmírující muž na balkonu s dalekohledem, z něhož se vyklubal v podání Rudolfa Hrušínského mladšího asi stejný blázinek jako v Příběhu kriminálního rady. Škoda některých nedotažených možností (některé tu už napsal sator), celý čas jsem očekával, kdy na povrch vyjde otázka skutečného původu závětě nebo informace, že obhájce byl milencem obviněné svědkyně, taky jsem očekával veřejný výslech s oným šmírujícím bláznem. Netradiční závěr s poukázaním na možnou nedokonalost soudnictví i něco jako morální vítězství ze strany JUDr. Gaudeta rozhodně má co říct, stejně jako celý film o intrikách a manipulacích s fakty v soudnictví, ale vůbec bych se nezlobil, kdyby trval o něco déle a došlo by ještě k další zvratům prostřednictvím zmiňovaných možností. Možná to byl záměr ze strany tvůrcu, takhle "okatě" znechutit diváka v pohledu na otázku nespravedlnosti, přítomnou v současnosti v jakékoliv oblasti veřejného života. Výborný Josef Somr v roli soudce Gaudeta. (85%) ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • V 6. minutě zazní slovo „heparin“. Jedná se o antikolagulační lék používaný k ředění krve. (Winster)

Reklama

Reklama