Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Syn chudého potulného loutkáře Jeník zachrání jednou hada před jistou smrtí. Je to syn hadího krále a ten se Jeníkovi odmění. Dá mu dvě kouzelné věci: zrcadlo, které ukáže na koho si usmyslíme a čepici, pod kterou je každý neviditelný. Kouzelné dary však nesmí nikomu dát, jinak ztratí svou moc. Jeník se ale nechá zmámit krásnou princeznou a tak o své dary přijde. Ale protože jsme v pohádce, nad zlomyslností zvítězí věrná láska. V režii Libuše Koutné uvidíte v hlavních rolích Jiřího Schwarze, Josefa Kemra, Zuzanu Bydžovskou, Evu Hudečkovou, Vlastimila Harapese a další. (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Zdařilý pokus vyvrátit obecně zažité přesvědčení, že hadi jsou zlí a nebezpeční. Tady je had, hadí král dokonce, takže všech špatných vlastností pán a vládce a přitom to je charakterní mladý muž (a ještě navíc hezký). Překvapuje mě, jak je tahle pohádka stará, hádala bych jí řádově o deset let méně. ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Jak blbec a idiot ke štěstí přišel. V týhle pohádce vlastně není nikdo vyloženě hezký, ale kupodivu Bydžovská je k dívání. Harapes mi fakt hodně nesedl. Papundekl v pohodě, ale kostýmy jsou odporné. Příběh... mno možná jako iniciační by se dal použít. Kluci, jste blbí a naivní, tupí a umanutí, ale stačí promrhat pár svých darů s nějakou mrchou a pak se vám rozsvítí, zmoudříte a na ten chléb denní vezdejší taky mít budete. Víc si nepřejte a buďte spokojení s tím, co máte:) ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Pěkná kulisová pohádka bez lekaček, filozofických keců a zbytečných triků. Mladý syn hereckého principála potká na své cestě do světa kluky, kteří chtějí zabít hada. Za poslední dva groše jej koupí a zachrání. Had je synem hadího krále a za tance Vlastíka Harapese spolu dotančí do hadího království, kde mladíkovi hadí král daruje cokoli. Mladík si místo zlata vybere tři obyčejné věci - mošničku, čepici a zrcátko. Jenže brzy zjistí, že obyčejné nejsou - mošna dává každý den jeden zlatý, v čepici po nasazení je neviditelný a zrcátko mu ukáže, na koho pomyslí. Dostane se do "povedeného" království a vychytralá princezna ho obere o dvě věci, které tím však ztratí svou moc. Mladík skončí ve vězení a až díky kouzelné mošničce se dostane ven. Hadí princ, který se už mezitím stal novým králem, jej ještě jednou osloví, mladík se vrátí domů a je konec. Pohádka jednoduchá, ale díky nakažlivému optimismu a milému projevu hlavního hrdiny Jiřího Schwarze patří k slušnému průměru hodinových pohádek. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

V mnoha obměnách se základní myšlenkou záchrany hady, návštěvy hadího království a kouzelných darů jsem tuto pohádku četl hned v několika knížkách lidových pohádek. Tedy tato verze mezi nimi vskutku nebyla. Zajímavé mi přišlo na pohádce třeba to, že kulisy v jednu chvíli byly příšerné, vězeňské mi naopak připadaly velmi zajímavé. Také spojení různorodých herců, kteří k sobě zdánlivě moc nepasují. Je to taková pohádka, kdy Jeník se nejprve zachová jako hrdina a správný člověk, vzápětí lehce ztrácí čest a je z něj mírně hloupoučký jouda. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Dary hadího krále se jistě budou hlavnímu hrdinovi hodit, když hadovi nevzal život. Těžko však odhadovat, co si z této pohádky odnese divák. Přece jen Vlastík Harapes, kroutící se a syčící jako had, je asi tím nejvýraznějším prvkem v téhle nepříliš často reprízované "papundeklové" pohádce. I přes občasné nudně ubíhající tempo je však znát, že pohádku režírovala povolaná osoba, jakou režisérka Libuše Koutná rozhodně je. Nějaké neotřelé nápady se najdou, ale studiem svazovaná realizace je nemohla úplně ideálně předat. Na to by byly potřeba skutečné přírodní exteriéry. Tyhle staré pohádky mají však nepopíratelné kouzlo, solidní herecké výkony a kvalitně řemeslnou režii. A ve studiu se zase velké zázraky se scénářem nedají podniknout. 60% ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama