Reklama

Reklama

Má země

(festivalový název)
  • USA My Country, My Country
Trailer

Obsahy(1)

Intimní dokument Laury Poitrasové sleduje osudy dr. Rijadha z Bagdádu, otce šesti dětí, obecního doktora a sunnitského volebního kandidáta, během šesti měsíců předcházejících volbám v Iráku v roce 2005. Film odhaluje pozadí voleb, které jeden z amerických velitelů označil za „jednu z největších show na světě“. Mezi další postavy filmu, který poskytuje aktuální vhled do situace rozdělené země okupované cizí mocností, patří doktorova rodina, jeho pacienti, američtí vojáci, zástupci OSN a pracovníci soukromé bezpečnostní agentury, jež dohlíží na průběh voleb. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

bassator

všechny recenze uživatele

41st KVIFF 2006 - ONE WORLD PRESENTS THE SUNDANCE DOCUMENTARY FUND - Jeden Svět představuje Sundance Documentary Fund ()

Reklama

Flashheart 

všechny recenze uživatele

Fandím moc těmto snímkům. Fajn záběry. Bohužel to, jak je to poskládáno, mi moc nedává smysl. Co tím chtěl autor konkrétně říct? Některé záběry mi přišly přímo bez kontextu, zbytečné. Naopak mi chyběly další, které by tomu daly hlavu a patu. Ale ta autenticita a dané téma mi za shlédnutí určitě stálo. Do dalších, volně navazujících snímků vkládám naději. ()

dudo24 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý dokument. Prvý krát som videl autentické zábery z bežného života obyvateľa okupovaného Iraku. Možno sú aj jediné? Kamera ide s doktorom Riyadhom kam sa pohne a ukazuje nám komplexný obraz situácií, problémov aj bežných udalostí ktoré prežíva. Potulky s armádou, žoldniermi a americkou či inou administratívou nám ponúkli stručný prehľad riadenia aktuálnej situácie. Pozerať to teraz po desiatich rokoch, dáva človeku peknú retrospektívu, že prečo sa deje to čo sa deje – Islamský štát, migranti. Obsah, spracovanie, všetko bolo super ale na päť hviezd tomu chýba niečo navyše – nové informácie, emócie. Pri ostatných dokumentoch čo som hodnotil piatimi hviezdami ma mrazilo a ronil som slzy. ()

wipeout 

všechny recenze uživatele

Oproti drvivej väčšine spravodajského materiálu, ktorý sa k nám dostáva prostredníctvom CNN a podobne orientovaných informačných kanálov, je tento dokument, aj keď pojednáva o "voľbách" v Iraku, omnoho viac o ľuďoch. Hlavnou postavou je Dr. Ryijad, ktorý sa snaží presviedčať voličov aby volili práve jeho a popri tom riešiť peripetie "bežného" života v uliciach Bagdadu. Problém je ale v tom, že určite patrí k tím najlepšie situovaným ľuďom takže to ako výpoveď o obyčajných ľuďoch nie je. Stretneme sa aj s privátnymi bespečnostnými kontraktormi, či všade prítomnými vojakmi USA. Plusom je najmä to, že drvivá väčšina scén je mimo zelenej zóny a tak sa nám naskytá atypický pohľad na Bagdad, so svojimi obyvateľmi, ktorý ale nevyzerá ako jedna veľká kopa dynamitu. Len škoda, že je štruktúra rozbitá snahou zobraziť toho príliš veľa, a tak skôr pripomína rozbitý krčah zlepený dokopy sekunovým lepidlom. Ale možno práve to bol cieľ. Tak či tak ide o neortodoxný pohľad na životy konkrétnych ľudí v Bagdade, ktorý sa snaží nepostaviť ani na jednu stranu. 3,5* ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • Laura Poitras strávila počas natáčania v Bagdade vyše 8 mesiacov. Po natočení dokumentu sa dostala na zoznam (watch list) Ministerstva vnútornej bezpečnosti Spojených štátov, na ktorom sa vyskytujú spravidla "hrozby" a/alebo "nepohodlní" ľudia. (Real Tom Hardy)

Související novinky

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama