Reklama

Reklama

Temný rytíř

  • USA The Dark Knight (více)
Trailer 3
USA / Velká Británie, 2008, 152 min (Alternativní 146 min)

Předloha:

Bob Kane (komiks), Bill Finger (komiks)

Kamera:

Wally Pfister

Hrají:

Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Michael Caine, Maggie Gyllenhaal, Gary Oldman, Morgan Freeman, Cillian Murphy, Eric Roberts, Ritchie Coster (více)
(další profese)

Další Batmanovo dobrodružství začíná. Jeho protivníkem je tentokrát záhadný psychopat Joker. Vítanou posilou by se Batmanovi mohl stát nový státní zástupce Harvey Dent, idealistický právník odhodlaný bojovat zejména proti mafiím ovládajícím podsvětí města. Dent chodí shodou okolností s Rachel, kterou Batman, alias milionář Bruce Wayne, také miluje. Čínský obchodník Lau, se kterým Wayne odmítne obchodovat, navrhne gothamským mafiánským skupinám pro jejich peníze bezpečný úkryt v Hongkongu, kam nesahá Dentova pravomoc. Do jednání nečekaně zasáhne Joker, který chce polovinu mafiánských peněz za likvidaci Batmana. Ti to odmítnou. Batman vzápětí Laua unese a dostane z něj jména mafiánů. Dent rozjede velkou akci, podaří se mu však dostat za mříže jen méně významné gangstery. Vzápětí Joker vyhlásí, že každý den zabije jednoho člověka, a bude to dělat tak dlouho, než Batman veřejně přizná svou identitu a nechá se zatknout... (TV Nova)

(více)

Videa (10)

Trailer 3

Recenze (3 887)

movie 

všechny recenze uživatele

"I'm a man of simple tastes. I like dynamite...and gunpowder...and gasoline! " Po druhém shlédnutí jsem si bohužel potvrdil svoje čtyř a půl hvězdičkové hodnocení. Druhý Nolanův Batman má sice nastartováno vysoko, ale já se prostě nemůžu ubránit těm malým detailům, které tuhle podívanou lehce táhnout zpět k zemi. Přílišná komiksovost druhého vtělení Harvey Denta, zbytečná zápletka s pasažéry trajektu a předvším nižší množství scén, ze kterých mrazí v zádech a kterých bylo v prvním dílu až až. Když pominu tyhle výtky, zůstává nadstandardní podíváná plná absolutních hereckých výkonu (Letger, Bale, zajímavý Roberts, standardní Caine či Eckhart) a dokonalého ztrvárnění. Fakt že nemůžu vpálit jednoznačných 100% mě mrzí hodně. "I won't kill you, because you're just too much fun" (změna na 100%) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nejkomplexnější film posledních několika let a současně snímek, který smazává rozdíl mezi realitou a komiksem. Důkaz, že lze mít promyšlené charaktery, skvělý scénář a úchvatné tempo v jednom obrovském filmu. Podle někoho se přepisuje historie podle jiných je tohle filmový klenot století. Možná je to hype, možná růžové brýle zahleděnců, ale kvalitu popřít nelze. Temný rytíř je poskládaný z dokonalých částí, které dohromady netvoří dokonalý celek. V pravidelném střídání se opakuje akční dynamická jízda plná rychlé hudby a pomalá klidná a o to preciznější část plná dialogů. Je to jako lidský tep. Akce-dialogy (příběh)-akce-dialogy (příběh)... až do konce filmu. Zajímavá struktura, která dokáže utáhnout opravdu velký příběh plný postav, ale ve výsledku působí značně smíšeně. Pocity z drobné nevyváženosti a poměrně velké délky, která chvílemi působí jako nekonečný seriál, se nedají jen tak zamést po stůl. Mám lehký pocit v zádech, že Nolan natočil větší film než chtěl a je to na něm cítit. Temný rytíř nemá jednoho hrdinu ani jednoho protivníka, někteří jsou dokonce obojí zároveň. Jde o na tolik velkolepý snímek, že potřebuje víc a tak se během jednoho filmu stane prakticky vše, na co by jste jindy čekali třeba celou trilogii. Herci jsou úžasní, ale kdo čekal něco jiného? Vždyť Temný rytíř má nejsilnější hereckou sestavu z posledních let. Hudba je výborná, i když lze namítnou poměrně časté opakování nejzajímavějšího tématu. Nolan se pohnul od slabší akce z prvního dílu o velký kus dál a on odvádí úžasnou práci. Největší díky však pro mě osobně patří scénáři, který všechny postavy dokonale spojuje a proplétá a v závěru ukazuje směr pro další díl, který je v mých očích geniální. Tam kde Raimi ochutnal přes pavučinu, tam kde se jiní obávali, tam Nolan hodil Batmana bez smilování a v dalším díle se bude tomuto tématu věnovat na 100% a já mu to přeji hodně síly, bude to totiž opravdu těžký boj s větrnými mlýny. Mám ještě mnoho pocitů ze snímku, ale nechci je tu dál zbytečně rozepisovat a pravděpodobně opakovat již napsané ode mě nebo jiných. Temný rytíř stojí za vidění s čistou hlavou a bez myšlenek na všechny legendy a rekordy, které okolo filmu jsou, protože jde o výjimečný film přesahující stránky komiksu a možná i plátno kina. Jen to, jak je film chladný mě trochu zaráží a v hodnocení snaží umírnit. Přesto ze svých prvních 4 dávám čistých 5 po druhém shlédnutí. Ten konec a myšlenky si mě prostě získaly... ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

V Gotham city je třeba vyřešit skutečný problém. Problém BATMAN…. Je toto ještě komiks? Nic bezduchého, žádný zpomalovačky, nic dělaného čistě na efekt (snad jen ta motorka..). Chlapská akce s perfektním střihem plná Jokerovy psychologie a sociálních experimentů. Vše je tak dokonalé a tak, tak … chladné? Jen ten JOKER se svým heslem, že smích je nejlepší lékař dokáže probudit nějaké pocity. Nic na tom nezmění ani závěrečná třetina, která je z filmařského hlediska (a divákova pohledu) parádní. Perfektně mé pocity popsali již například uživatelé DaViD´82, Renton, Reiniš, za což jim patří dík, protože jsem si myslel, že senilním. Sám :-). Dík. Přesto si tento film zaslouží absolutní hodnocení!! ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Mocný loutkář Nolan rozehrává tragédii netušených rozměrů, od loupeže až po osudové rozhřešení nedává hrdinům vydechnout, boří dostupné hranice psychiky postav a přes to všechno komiksoví nadšenci po celém světě řičí nadšením, zírají na plátno s očima dokořán a nechávají se pomalu dusit černou příběhovou nití. Gotham totiž pohlcuje tma možná méně jedovatá, než když netopýří muž začínal, ale o to nepředvídatelnější, zrádnější a mrazivější. Šílený smích se neozývá jen z arkhamské léčebny, ale i z bank, mafiánských doupat a všech dalších míst, kde ho není radno slyšet. A přináší zmatek a strach. Proto znovu povstaň, temný rytíři, roztáhni křídla a leť na pomoc těm, kteří mohou podlehnout bezvěrcům a střetni tak svého věčného nepřítele. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Šel jsem do kina na nového Nolana, nového Batmana, nebo posledního Ledgera? A proč bych to vůbec řešil, já šel prostě na Temného Rytíře. A škatulkování evidentně neřešil ani sám Nolan, Dark Knight totiž není otrocká adaptace komiksu, není to aní klasický letní blockbuster a není to dokonce ani studie (dvojího) života superhrdiny (jako byl Batman Begins). Nolan použil jen ty komiksové substance, které chtěl, viz reálné město, poskládal je jak chtěl, viz dva záporáci v jednom filmu, svým neuvěřitelným talentem je doplnil o úžasně temnou atmosféru a navrch přidal i špetku, resp. nemalou špetku špičkové, vysokorozpočtové akce, před kterou by drtivá většina blockbusterů zbledla závistí, čímž vytvořil vskutku nezapomenutelné a geniální dílo. V takto precizní a dokonalé filmařině pro mě jedinou pihu na kráse představuje obsazení role Rachel nedostatečně atraktivní osobou :) PS: Můj pokus o recenzi - ZDE. 10/10 ()

Galerie (481)

Zajímavosti (264)

  • Mr. Reese (Joshua Harto), zaměstnanec Wayne Enterprises, který má podezření na Batmanovu (Christian Bale) tajnou identitu, je odkazem na klasického Batmanova nepřítele Riddlera neboli Hádankáře. Při vyslovení jeho jména "Mister Reese" foneticky vzniká slovo "mystery," neboli „záhada.“ (TwoFace)
  • Hneď na začiatku, ako sa lupiči spúšťajú na lane z okna budovy na strechu banky, sa premávka pod nimi v jednotlivých záberoch mení. (ČSFD)
  • V jednom z posledních interview Heath Ledger prohlásil, že kdyby film natáčel Tim Burton a nabídl mu roli Jokera, odmítl by. Podle jeho slov by byl hřích snažit se jen napodobit to, co před ním stvořil Jack Nicholson. Nolanova verze Jokera se mu zdála zcela odlišná, a proto roli přijal. (cihlenka)

Související novinky

Batman se blíží k půlmiliardě

Batman se blíží k půlmiliardě

14.03.2022

Druhý týden v kinech a chválený komiksový snímek The Batman už se pomalu ale jistě blíží k půlmiliardě dolarů z celého světa. Film o druhém víkendu zaznamenal jen 42% propady, díky čemuž si v… (více)

Nový Batman bude rekordně dlouhý

Nový Batman bude rekordně dlouhý

21.01.2022

Těšíte se na chystaný snímek The Batman od režiséra Matta Reevese (Válka o planetu opic)? Pak vás možná potěší zpráva, že si pro vás tvůrce vydupal u studia zatraceně tučný kus stopáže. Snímek totiž… (více)

Willem Dafoe jako Joker?

Willem Dafoe jako Joker?

19.01.2022

Herec Willem Dafoe (Spider-Man: Bez domova, Maják, Vražda v Orient expresu) dlouhé roky poslouchá ze všech stran, že by byl perfektní volbou na postavu Jokera. Batmanův arcizáporák a jedna z… (více)

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

09.01.2022

Jonathan Nolan, bratr slavnějšího Christophera Nolana a zároveň zkušený televizní veterán, jenž má na kontě věci typu Lovci zločinců nebo v titulku zmiňovaný Westworld a rovněž pomáhal psát scénáře k… (více)

Reklama

Reklama