Reklama

Reklama

Temný rytíř

  • USA The Dark Knight (více)
Trailer 7
USA / Velká Británie, 2008, 152 min (Alternativní 146 min)

Předloha:

Bob Kane (komiks), Bill Finger (komiks)

Kamera:

Wally Pfister

Hrají:

Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Michael Caine, Maggie Gyllenhaal, Gary Oldman, Morgan Freeman, Cillian Murphy, Eric Roberts, Ritchie Coster (více)
(další profese)

Další Batmanovo dobrodružství začíná. Jeho protivníkem je tentokrát záhadný psychopat Joker. Vítanou posilou by se Batmanovi mohl stát nový státní zástupce Harvey Dent, idealistický právník odhodlaný bojovat zejména proti mafiím ovládajícím podsvětí města. Dent chodí shodou okolností s Rachel, kterou Batman, alias milionář Bruce Wayne, také miluje. Čínský obchodník Lau, se kterým Wayne odmítne obchodovat, navrhne gothamským mafiánským skupinám pro jejich peníze bezpečný úkryt v Hongkongu, kam nesahá Dentova pravomoc. Do jednání nečekaně zasáhne Joker, který chce polovinu mafiánských peněz za likvidaci Batmana. Ti to odmítnou. Batman vzápětí Laua unese a dostane z něj jména mafiánů. Dent rozjede velkou akci, podaří se mu však dostat za mříže jen méně významné gangstery. Vzápětí Joker vyhlásí, že každý den zabije jednoho člověka, a bude to dělat tak dlouho, než Batman veřejně přizná svou identitu a nechá se zatknout... (TV Nova)

(více)

Videa (10)

Trailer 7

Recenze (3 886)

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

tak s odstupem času, jsem se pustila do přemýšlení o tomto filmu.. proč rozdělil lidi na dvě části.. TY co jsou jeho obdivovateli a TY co si nezískal a nechápou čím je tak vyjímečný :) já se škatulkuji do obdivovatelů.. všechny díly Batmana od Tima Burtona zbožňuji.. líbí se mi jeho podání.. příme převedení Batmana coby superhrdiny, v temném opravdu temném Gotham city.. ale pan Nolan se pustil do projektu, uděla z Batmana "obyčejného" muže.. muž, který pomocí bojového umění a spouty peněz ze sebe udělal symbol.. tím udělal úplně nový příběh.. i když je děj stále o tom samém :) a jak jsem psala už od dob mého útlého dětsví byl Batman legendou.. Batman v podání Christina Bale se mi zaryl do podvědomí a když končil s kartou Jokera, byla jsem zvědavá jak to dopadne. Říkala jsem si: „Nikdy se nesnažte překonat Jokera v podání Jacka Nicholsna!“ A jak to dopadlo?? Temný rytíř je za posledních pár let, jeden z nejlepších filmů, co jsem viděla.. Heath Ledger se postaral o excelentní podívanou. Jeho smích slyším pořád a díky němu tu s námi zůstane na hodně dlouho. Ještě teď mě mrazí, když si vzpomenu na to, jak jsem byla zaražená v sedačce a s napětím koukala. Akčnost, zábava, hrůza a údiv nechybí. Slovy se nedá popsat, jak je to mistrovské dílo. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Ak sa Vam lubil Batman Begins, pri The Dark Knight budete takmer isto zazivat orgiasticke stavy. Nolan prinasa pokracovanie, ktore takmer kazdy aspekt prveho dielu posilnuje, zintenzivnuje a prekonava. Sice ma stale male medzery v akcnych sekvenciach (do buducnosti tu montaz poprosim este trosicka sprehladnit), avsak ich predohru komponuje majstrovsky. Vsetky emocie, motivacie, pohnutky (ne)konania postav vychadzajuce z (i)racionalneho popudu su presvedcive, hudobne patricne podkreslene a vyborne zahrate. Ano, najvacsim tromfovym esom, motorom a skutocnym Jokerom filmu je Heath Ledger, ktory tu podava (zial) zivotny vykon. Jeho charizma je pozehnanim pre divaka a nocnou morou pre Batmana - ako minimalne rovnocenneho a nebezpecneho protivnika, ktory viackrat samotneho netopiera zatienuje. I vdaka Jokerovi ako i uchu lahodiacim a do detailu vysperkovanym bonmotom, dialogom a preslovom je prva polovica filmu dokonala (speci vsuvka pre zvieratko ZA PLOTOM a Nathalie: vratane srdca chytlavych eye-candy zaberov na Hong Kong) a postupne vo mne vzbudlila vsetky palety emocii - od smiechu, cez nadsenie az po zimomriavky a napatie. V druhej polovici film predstavuje dalsieho "nepriatela" a zaroven spoznavame, ze hlavne o nom, o jeho vzostupe a pade cely film bol. Len skoda, ze si ho Nolan nenechal pre dalsi diel. Je sice vyborny, ovsem na tak malom priestore nemoze byt logicky naplno vyuzity (apropo nevyuzitost hercov - to vazne nemohol Michel Jai White predviest aspon jeden kop, ci uder? Jeho bojovy potencial je velky, vyuzitie v Dark Knight nulove). Ovsem i napriek tomuto malemu kazu a vseobecnej obozretnosti pri truseni "velkohubych" vyhlaseni si dovolujem tvrdit, ze Dark Knight v tohtorocnej comicsovej urode nema konkurenciu a je idealnym predstavitelom letneho hollywood blockbusteru, ktory ma telo i dusu a jeho datum upotrebenia rozhodne nekonci jednym pozretim. UPDATE: Po druhom pozreti je zazitok este intenzivnejsi, a film si podava ruky s terminom dokonalost. ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Po druhom zhliadnutí dvíham hodnotenie na maximum - jednak preto, že je to skutočne o triedu lepšie ako (inak vynikajúci) BB, a hlavne kvôli epickému rozmachu a scenáristickej prepracovanosti, ktorá vyplytvala nápady a zápletky na tri filmy. Mnohé výhrady však zostávajú - kvôli šialenému tempu mnoho scén emocionálne nedoznie (Gordonovo zmŕtvychvstanie), najlepšia akčná scéna je uprostred filmu (hoci na druhý pokus som prišiel na chuť aj záveru so "sonarovým efektom"), toľkokrát oslavovaná hudba si vlastne vystačí s jedným motívom a Rachel/Maggie je chudiatko taká škaredá a nevýrazná, že na mňa osobne vôbec nefunguje scéna, ktorá má byť emocionálnym vyvrcholením filmu. Napriek všetkému ide o jeden z vrcholov komiksového žánru a obrovský kus špičkovej scenáristickej, režijnej a hereckej práce. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Plnokrevné a zakrvácené antické drama, jen v pouti za hledáním lidské přirozenosti si protagonisté nasazují vysvětlující a matoucí masky, a snad proto mu říkáme comicsová adaptace. Nolan se ptá, kde leží ona hranice mezi předurčeností a zda existuje úzeMí svobodné volby, akcentuje dobu post-demokracie a jejích slabin, kterých využívÁ terorismus, vrací se v postavě Jokera, jakési Amélii naruby, k zvráceně hravému Nihilismu a portrétuje nejhlubší propastI v temnotě svých postav. Má dost odvahy, aby svého maskovaného arcihrdinu, TEmného rytíře, učinil vedlejší postavou a amorfní nádobou, která se tvaruje podle potřeb anarCHií zmítaného GothAmu. A v té temnotě, těsně před rOzbřeskem, ustupuje od HobbeSovy teze a věří ve světlo. Dokud se neozve šílený smích. A pak druhý. Ve světě, kde neexistují pravidla, nelZe věřit, ve světě, kde je porušena spoLečenská smlOuva, se začíná i mafiánská klika bát. Svět strachu je světem nejistoty, kdy může přijít rána od kohokoli. Spirála bezpečnosti se začíná roztáčet, čím více strachu máme, čím méně věříme, tím větší nebezpečí na sebe přivoláváme, říká Nolanův hrdina s tváří, rytíř na bílém koni. Obětovat principy sebezachování, svobodu bezpečnosti, spravedlnost statu quo? Možná za několik desetiletí budou vědci zkoumat kulturní reflexe postmoderní doby. Snad poprvé je ale obraz zranitelného a zraněného světa zašifrován do filmových políček s netopýřím emblémem. Hlubinná psychologie. Duch doby. Why So seriOuS? P.S. Temný rytíř je neopakovatelný, protože je to nehrdinský film, v jehož soukolí nás semelou dva záporáci. 90% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Když Vám v kině uteče téměř tří hodinový film tak rychle, že nestačíte říct ani STOP, asi je něco špatně, samozřejmě v tom nejlepším slově smyslu. Christopher Nolan dokázal ve světě filmů zázraky. Fakt je, že mu pomohlo mnoho aspektů, které i tak dobré nebyly, ale jméno filmu udělaly viz. smrt Heathe Ledgera. Kdo by od něj čekal, že Jokera udělá právě tak reálného, poplatného dnešní době, kdo by to kdy čekal, že právě on udělá zrůdu filmového plátna tak zevrubně a dokonale. Škoda, že ještě před premiérou tohoto filmu umřel, tím pádem z této postavy udělal asi největšího nepřítele superhrdinů, kteří kdy měli čest se utkat na filmovém plátně. Temný rytíř je film plný opravdu duchaplných dialogů, které dokázaly nečekaně vyrašit a detonovat divákovu mysl, hlavně tu moji. Ale že je to také film, který se před akcí nezastaví, ve kterém se stále něco děje i když se nic neděje, to už je hlavně umění právě Christophera Nolana. Každá scéna je dokonalá, každá do sebe zvláštně zapadá. Každý herec ve své roli předvádí to nejlepší. I ten obyčejný komparz ví, že je to čest být v takovém filmu a snaží se pro to udělat to nejlepší. Temný rytíř po premiéře na imdb skončil na prvním místě, v době kdy píšu tento komentář je na místě třetím. Fakt, že je to VELKÝ film je zřejmý a netřeba o tom dál rozepisovat. Temnému rytířovi se povedlo všecko a na jedničku, podpořen tím, že velké jméno z eskapády herců zemřelo, a tak ačkoliv nechtěně dostalo ještě větší reklamu než si vůbec kdo kdy mohl dovolit. Fakt že je to velký film to ještě umocnilo o nějakou tu úroveň víš, i když to vůbec nechtěl. Už teď je pro mě právě Temný rytíř legendou, tím nejlepším filmem o superhrdinovy, který jsem kdy viděl, a který se asi nikdy nezmění, ať se bude snažit kdokoliv. Dříve jsem v jeho filmech Batmana příliš v lásce neměl, ale sledovat reálnějšího, smysluplnějšího a života prostého Batmana je přece jen o něco lepší než koukat na neonovou bezduchou zábavu, která s realitou má opravdu pramálo společného. S upřímností můžu říct, že Temný rytíř je to nejlepší, co jsem kdy viděl. Nádherná hudba, fantastická atmosféra, skvělé výkony, fungující příběh, napínavá akce, co víc si můžu přát. Kdejaké názory, že akce je občas nepřehledná, že tomu někdo dá čtyři hvězdičky, to mi hlava prostě nebere. Tenhle film si to nezaslouží, těch pět je taky málo. A netvrdím to jenom proto, že Heath zemřel. To rozhodně ne. Ten film se prostě povedl. Kdo neuvidí, neuvěří. Jen jsem opravdu zvědavý jak to udělají s třetím závěrečným dílem... ()

Galerie (481)

Zajímavosti (264)

  • Hneď na začiatku, ako sa lupiči spúšťajú na lane z okna budovy na strechu banky, sa premávka pod nimi v jednotlivých záberoch mení. (ČSFD)
  • Z celkové 152minutové stopáže je na IMAX kamery natočeno 37 minut. (gurmanfilmu)

Související novinky

Batman se blíží k půlmiliardě

Batman se blíží k půlmiliardě

14.03.2022

Druhý týden v kinech a chválený komiksový snímek The Batman už se pomalu ale jistě blíží k půlmiliardě dolarů z celého světa. Film o druhém víkendu zaznamenal jen 42% propady, díky čemuž si v… (více)

Nový Batman bude rekordně dlouhý

Nový Batman bude rekordně dlouhý

21.01.2022

Těšíte se na chystaný snímek The Batman od režiséra Matta Reevese (Válka o planetu opic)? Pak vás možná potěší zpráva, že si pro vás tvůrce vydupal u studia zatraceně tučný kus stopáže. Snímek totiž… (více)

Willem Dafoe jako Joker?

Willem Dafoe jako Joker?

19.01.2022

Herec Willem Dafoe (Spider-Man: Bez domova, Maják, Vražda v Orient expresu) dlouhé roky poslouchá ze všech stran, že by byl perfektní volbou na postavu Jokera. Batmanův arcizáporák a jedna z… (více)

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

09.01.2022

Jonathan Nolan, bratr slavnějšího Christophera Nolana a zároveň zkušený televizní veterán, jenž má na kontě věci typu Lovci zločinců nebo v titulku zmiňovaný Westworld a rovněž pomáhal psát scénáře k… (více)

Reklama

Reklama