Reklama

Reklama

Kletba zlatého květu

  • Čína Man čcheng ťin taj chuang ťin ťia (více)
Trailer 2

Imperátor Ping, hlava dynastie Tang, vládce Číny desátého století, spalován neskonalou láskou i nenávistí vůči své ženě Phoenix rozehrává tragédii, která zasáhne každého člena královské rodiny. Panovník ví o skrývaném vztahu své ženy a jeho syna z prvního manželství prince Wana. Pronásledován stínem nevěry, panovník pomalu zabijí svou ženu jedem. Schyluje se k finálnímu boji. Na jedné straně císař, ovládaný pomstou, na druhé straně císařovna, bojující o holý život. Mezi nimi stojí tři synové, tři princové, kteří se musejí rozhodnout na čí stranu se přiklonit. Bolest a ztráta milovaných však čeká na každého z nich... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (251)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv forma opulentních palácových prostor občas vítězila nad obsahem, tak mě se to moc líbilo. Masové bitevní scény, na které jsme u čínských historických eposů zvyklí, tentokráte tvořily minimální část a z mého pohledu to bylo ku prospěchu věci. Zhang se soustředí na vztahový propletenec císařské rodiny a palácové intriky a musím říct, že mi to občas připomínal takovou čínskou variaci na Lva v zimě. Herecky upoutala především tragická postava císařovny, kterou ztvárnila až zoufale krásná Li Gong a Chow Youn-Fat, který byl ovšem vedle Li nevýrazný. Myslím, že je tenhle film nedoceněný. 85% ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Mladá číňanka vybíhá z paláce za ohromného řevu, který vyluzuje z úst. Její matka nebo "matka" je jí v patách a podobně jako její dcera řve, co jí hrdlo zmůže. Obě vyběhnou na gigantické prostranství poseté květinami a pak to příjde... Kamera se konečně odprostí od táhlých záběrů a neřízenou rychlostí běží za svěřenkyněmi. Konečně se cítím být ve společnosti královské rodiny. Kameraman mete, kamera se klepe. Neb trvá tento záběr zhruba 5 sekund, já byl přesto úplně hotovej. Je to jako když usínáte a najednou někdo práskne dveřma.... Škoda, že se film neodehrál v tom duchu -práskání dveří- dál. A i když jsem doufal, že mě finále posadí na zadek, jediné co mě v tu chvíli napadlo bylo: "Ty vole, mám si připadat jako brouk narvanej v jahelníčku?". Obrovská přeškoda. Zhangův talent se utopil v mašlích a donebevolajících dialozích. ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Zhang Yimou rozhodne nešliapol vedľa. Tak, ako sa Klan lietajúcich dýk výrazne líši od Hrdinu, tak je celkom iným typom historického spektáklu aj Zlatý kvet. Hneď na úvod treba pristúpiť na fakt, že sa nejedná o akčný kung-fu film s preskakovaním striech (hoci aj na také veci dôjde) a že tá úchvatná davová bitka, na ktorej sú postavené trailery, je až celkom na konci. Kliatba je predovšetkým antickou tragédiou v pompéznych (fakt POMPÉZNYCH) čínskych kulisách. Nie je to príbeh plný šermovania a kopania, ale intríg, sprisahaní, zrád a čajov plných jedu. Yimouov jasný zámer dať do kontrastu všetku tú vizuálnu nádheru a palácový prepych s temnými prúdmi, ktoré tečú pod povrchom, je zvládnutý dokonale a asi najlepšie ho vystihuje záverečné "upratovanie po bitke" (geniálna scéna). Na jednej strane chladné, strohé tváre, v ktorých sa pocity odrážajú len minimálne (Gong Li je v tom skvelá), na strane druhej divoká krútňava vášní, ktorá vyvrcholí strašným masakrom. Splete vzťahov a motivácie postáv sú napriek tomu zámernému emocionálnemu minimalizmu vykreslené dokonale. A najlepšie je, že sa celá tá vyhrotená dráma vôbec nestráca pod opulentnou a fascinujúco pestrofarebnou vizuálnou stránkou. Obe majú v príbehu svoje jasné miesto, niet tu jedinej samoúčelnosti. Skvelý film. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tragédie jak když vyšije, antické drama v čínských kulisách. Paradoxně mi nejvíc vadily bojové scény, ale měly své opodstatnění, včetně šoku ze závěrečného "úklidu". A že to bylo honosné, nabubřelé, barevné a okázalé? Zajímalo by mne, jaký si kritikové myslí, že byl čínský císařský dvůr 9. století? ----- Od režiséra Zhanga Yimoua jsme už viděli dva filmy, a každý svým stylem i pojetím jiný - Hrdina a Klan létajících dýk - a stejně tak Kletba zlatého květu má opět zcela jiné aranžmá.   FILM: Abychom ale byli přesní, v českých kinech jsme viděli minimálně čtyři režisérovy filmy - jenže ty předchozí ještě natočil předtím, než se proslavil, takže pár kopií nabízela do kin Asociace českých filmových klubů. V tomto snímku lze sledovat režisérovo okouzlení antickou tragédií - drží se naprosto věrně aristotelovských pouček a velice jemně přede nitky, které postupně odkrývají celý gobelín vztahů, jež nejsou nijak jednoduché a jež vedou k onomu tragickému konci. Ocitáme se v Číně 10. století, kde mocnou rukou vládne císař (Chow Youn Fat) nejen zemi, ale především své druhé ženě a svým třem synům. Vztahy mezi nimi navzájem jsou všelijaké a často nijak přívětivé, ale navenek musí vypadat vše dokonale, stejně jako okázalý palác, kde se dbá nejen na puntičkářsky barevnou výzdobu, ale také na dodržování dvouhodinového rytmu.       Středem všeho dění je císařovna, která se rozhodne postavit svému manželovi na odpor. Kdyby to neudělala, je jí jasné, že brzy zemře - v tomhle císař není žádný amatér a ulejvák. Tři synové se mezitím každá snaží vydobýt si co nejlepší pozice, aby se mohli stát následníky. A je tu ještě příběh císařského lékaře a jeho ženy a její dcery. Až detailní propracovanost všech motivů kupodivu narušují jen bojové scény, v nichž byl režisér vždy dobrý - a dokonce ta závěrečná je velice nepřehledná, až dokonce chybějí emoce, jež měla vzbudit. Celkově však jde o nadprůměrný historický film se všemi prvky antické tragédie. DVD: Disk načíná jako tradičně protipirát a trailery na filmy Prokletí domu slunečnic, Next a Katakomby. Film samotný je na disku ve formátu 2,35:1 slušné obrazové kvality, se zvukem čínským a českým dabingem v DD 5.1 a českými titulky.       V bonusech samotných najdeme film o filmu s českým dabingem (10:49), položky Císař (3:32) a Císařovna (4:01) jsou jen vystřiženými či prodlouženými rozhovory s herci z filmu o filmu, a tyto, stejně jako trailer (1:36) mají CZ titulky. VERDIKT: Pro mne jeden z lepších filmů poslední doby, který má své mouchy, ale věrnost žánru a filmařské pojetí je přebíjejí. V bonusech bych si třeba rád poslechl něco historických dat a srovnání se skutečností, uvedené bonusy mají žel jen pachuť PR povídání. Publikováno: 09.06.2008 ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Čínské tragické drama plus pěkné barvičky. I když se mi Kletba zlatého květu nelíbila zdaleka tolik jako jiné Zhangovy filmy, ať už Klan létajících dýk nebo Cesta domů, myslím, že Zhang Yimou opět nezklamal. Celý tragický příběh je slušně promyšlený a i když možná postrádá tu pravou hloubku, u sledování se nudit nebudete. Dokonce bych řekla, že mě celý film bavil mnohem více než tak chválený Hrdina, i když možná poutá divákovu pozornost hlavně svým podivně laděným barevným prostředím a celkovou vizuální stránkou. Ale co? Tohle filmu nijak nezazlívám, vlastně se mi to docela líbilo. ~(3,7)~ ()

Galerie (87)

Zajímavosti (6)

  • Niektoré z dobových kostýmov vážili aj viac ako 40 kíl. (MikaelSVK)
  • Závěrečná bitevní scéna byla natáčena rovných dvacet dní. Bylo v ní použito více než 1000 reálných bojovníků. O zbytek se postaral počítač. (Rodriguez)
  • Celý interiér zlatého paláce vznikal ve filmových studiích v Pekingu. (Rugero)

Související novinky

Josh Brolin od Matky boží

Josh Brolin od Matky boží

07.08.2013

Brolina, kterého brzy uvidíme v remaku korejského OldBoye, si zřejmě užíval maskování během natáčení westernového propadáku Jonah Hex. Brzy podstoupí ještě náročnější proměnu – zahraje si totiž… (více)

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama