Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je podzimní sychravé ráno. Marta připravuje snídani a vypravuje se do práce. Malého Jendu bolí v krku, a tak musí ještě zaskočit k dědečkovi, aby přišel chlapce pohlídat. Cestou do práce přemýšlí o jednotvárnosti svého života i manželství a přepadnou ji pochyby, má-li ji její manžel Karel ještě rád. V módním obchodu zahlédne krásné indické střevíčky a v polední přestávce je ukáže Karlovi. Ten je jen přejede pohledem a Martě řekne, aby si je koupila. Jeho lhostejná slova se Marty dotknou. Odpoledne, podporovaná kolegyní, se rozhodne střevíčky si koupit. Má však smůlu, mezitím je již prodali. Večer se Marta bez nálady obléká do divadla. Ve své skříni objeví krabici a v ní indické střevíčky. Její tvář se projasní úsměvem a ona bez řeči jde přišít Karlovi knoflíček k bílé košili. Naráz jsou si manželé zase blízcí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Mezi manželi poněkud stoupá napětí. Manželka se chodí dívat na střevíčky a až se konečně rozhodne, že by si je koupila, už najednou za výkladem nejsou. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Velmi divácky příjemná záležitost s kvalitním hereckým obsazením.  Prostředí staré vnitřní Prahy se střetává s prostředím přesto moderního tepu města. Myslíte, že manžele šli do divadla na Čajkovského Střevíčky? Dnes by asi měli na nějakou dobu smůlu. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Všední den v životě jedné všední rodiny. Režisér Miroslav Ondráček nechává zajímavým způsobem prolnout ústřední příběh s atmosférou velkoměsta, které se, také vlivem fotogenicky působivého černobílého vizuálu, stává fascinujícím geniem loci, pulzující metropolí plnou obchodů, výkladů, lidí a jejich pošetilých přání i nesplněných snů. Za zmínku jistě stojí, že se ve filmu po boku Jiřiny Jiráskové objevuje jak její bývalý manžel Jiří Pleskot, tak nejlepší přítelkyně Jiřina Bohdalová. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Moc pěkná miniatura, velice civilní. Krása všednosti. Paní Jirásková je úžasná a Jiřina Bohdalová zde dává vzpomenout, že bývala opravdu herečkou. Pěkná střídmá hudba ()

sator 

všechny recenze uživatele

Takový až polodokumentární průhled do všednosti života a rodiny, které se nedá vyhnout, a nebo dá ? scénář: Růžena Fischerová ()

cyglos 

všechny recenze uživatele

Tento film-krátkometráž-jsem objevil naprostou náhodou. Jirásková kouzelné "kotě", Bohdalová, která nepřehrává a nesnaží se o komediální výstupy. Ostatně scénář ani nic takového nenabízí. Příjemná kamera, klasický formát, atmosféra Prahy s citem a civilním, nekomerčním pohledem na její běžný život. Střevíčky jen poeticky uzavírají každodenní, rodinný stereotyp, kde se často vytrácí galantnost, občasná radost z drobností. Každopádně nostalgický pohled na čas a dobu, kdy i to, co je dnes běžným, stálo za název k filmu. Nemám problém se čtyřmi hvězdami. Nejde o vytváření dojmu "umění", ale citlivé vystižení zdánlivých všedností. ()

Reklama

Reklama