Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za mistrovským dílem z pera kontroverzního spisovatele Trumana Capoteho se skrývá ještě mnohem víc... Proslulá kniha "Chladnokrevně" amerického populárního spisovatele Trumana Capoteho (1924–1984) nepřestává dodnes fascinovat čtenáře po celém světě. Krátce po sobě dokonce vznikly dva snímky se stejným námětem o pozadí vzniku tohoto legendárního díla, které vypráví uměleckým reportážním stylem o bestiálním zločinu, který v roce 1959 otřásl Spojenými státy. Ve filmu Capote z roku 2005 ztvárnil extravagantního newyorského spisovatele Philip Seymour Hoffman, jenž byl po zásluze za svůj výkon oceněn Oscarem. Již o rok později zavítal na plátna kin konkurenční projekt nazvaný Pochybná sláva, v němž titulní postavu neméně pozoruhodným způsobem ztvárnil anglický herec Toby Jones. Krátký časový odstup v uvedení obou snímků samozřejmě vedl k tendenci srovnávat výkony obou protagonistů, o výsledku ale musí rozhodnout každý divák sám... Truman Capote v pojetí Tobyho Jonese působí jako mnohem výstřednější osobnost, která ráda přitahuje pozornost okolí a otevřeně se hlásí ke své homosexuální orientaci. Zdánlivě bezstarostný život na Manhattanu ale končí ve chvíli, kdy se slavný spisovatel vydává ve společnosti své věrné přítelkyně Harper do zapadlého kansaského maloměsta, aby zde načerpal inspiraci pro nový druh reportáže o šokující vraždě místního farmáře a celé jeho rodiny. Případ otřesného zločinu ho totiž mocně přitahuje i děsí zároveň. Když jsou konečně dopadeni oba pachatelé tohoto hrůzného činu, slavný spisovatel s jedním z nich v cele naváže velmi blízký vztah. Zprvu nedůvěřivý Perry Smith ho nakonec nechá nahlédnout do svého nitra. Truman Capote díky tomu sice stvoří přelomové literární dílo, ale jeho osobní život je navždy v troskách. Vedle Tobyho Jonese ve filmu zazářil především Daniel Craig jako rozporuplný vrah Perry a Sandra Bullocková jako Harper. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (59)

elle 

všechny recenze uživatele

Nejsilnějším momentem pro mě byla skvělá Gwyneth Paltrow v její miniroličce. Její píseň byla mnohem dojemnější než Capoteho hledání porozumění až k děsivému souznění s myslí masového vraha. Každému bylo ublíženo, zločincům často velmi, ale mrazilo mě kolik prostoru dostal příběh vrahů a jejich citlivé duše a jak málo prostoru dostala povražděná rodina. Je to děsivé. Kolik procent rozvodovosti bylo koncem 50. let a o kolik víc dnes. Kolik podobných citlivých vrahů chodí mezi námi, protože v dětství něměli klasickou rodinu...? Vraždí, protože toužili po lásce a respektu...marně. Podobně jako film Capote i tento vlastně pojednává o vzniku románu Chladnokrevně. Instinktivně mám trochu odpor k filmovým scénářům, která jasně vedou k takové té oscarové exhibici jednoho herce (viz Capote) na úkor opravdu dobrého scénáře, kde ostatní nejsou jen cingrlátka na ozdobu. Zde jsou tyto ozdobní herci rozmařile hvězdně obsazení. ()

Mononoke. 

všechny recenze uživatele

Jsem snad jediná, komu připadal Capote od Bennetta Millera (o rok starší film) jednoznačně lepší? Navlas stejné scénáře, jiní herci (a to v Pochybné slávě jistě zvučnějších jmen), jiné podání... Připadala jsem si že koukám na remake o rok mladšího filmu. Vše co má Millerův Capote, tomuto kromě humoru chybí. Příliš komediální podání (i když v první půlce nevadilo), nedotažený děj, absence atmosféry, Craig jako vrah je příliš uhlazený a přehrává, Hoffman jednoznačně lepší než Jones, navlas stejné scény, dekorace...ne, opravdu nechápu, proč se někdo snažil natočit navlas stejný film, po jednoznačném úspěchu toho prvního. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nejde sice o špatný film, ale námět měl podle mě větší potenciál, který přístup scénáristy a režiséra z mého pohledu otupil. Toby Jones přehrává svého homosexuálního hrdinu do karikatury, s tímhle chováním by v oněch časech na konzervativním maloměstě narazil víc, než film naznačuje. Taky v několika komentářích zmiňovaný fakt, že vykonavatelům zločinu je věnován neskonale větší prostor než obětem a pozůstalým, je pravidivý a k zamyšlení. Naopak obsazení Daniela Craiga považuju za trefu do černého. Celkový dojem: 65 %. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Už z porovnania filmových plagátov tohto filmu a jeho slávnejšieho oceneného predchodcu sa dá naznačiť, čo chcem v nasledujúcich riadkoch povedať. Na začiatok musím povedať, že ma ani jeden z týchto snímkov neohúril a v hodnotení ostávam nižšie. I tak ma však 'Infamous' bavil viac. O rok starší 'Capote' na mňa pôsobil strnulým, šablónovým, chladným, neemočným dojmom, ktorý svojou štruktúrou chcel zbierať ceny. Kdežto tento film je už od začiatku hravý, farebný, emóciami viac nabitý a i keď je scenárovo menej náročný, predsa zabral viac. A aj herecké prevedenie Tobeyho Jonesa (vôbec nie pochybné) ma dostalo viac ako Hoffmanove. 70%. ()

chef 

všechny recenze uživatele

Na zaciatok musim povedat, ze ma toto spracovanie uputalo mnohokrat viac ako od Bennetta Millera najma kvoli scenaru, ktory podla mna mapuje omnoho lepsie Capoteho charakter a je podstatne pestrejsi co znamena, ze som u neho skoro nezaspal. Tiez som necakal prijemny sok v podobe Gwyneth Palltrow, ktora ma odzbrojila hned na zaciatku kedy jej vystupenie akokeby predpovedalo zaverecnu tragediu a zaroven predostiera na zlatom podnose uzasnu atmosferu New Yorku 60 rokov. Neda sa vsak nevsimnut, ze putavost tohto nezavisleho filmiku s prekvapivym castingom bohuzial pocas necelych dvoch hodin znacne stagnuje. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (4)

Reklama

Reklama