Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komediálně laděná road movie o putování tří Romů ze severu Čech na Slovensko. Jura je moderní, racionálně uvažující mladý muž, který úspěšně studuje vysokou školu v Praze, kde má i svou přítelkyni. Když ho jeho otec, za kterým přijel na krátkou povinnou návštěvu, požádá, aby s ním odcestoval na Slovensko za nevěstou, kterou mu ještě jako chlapci domluvil se svým nejlepším přítelem, nemůže tomu Jura uvěřit. Zprvu absurdní žádost odmítá, ale rychle podlehne tatínkovu citovému vydírání. Společně s temperamentním a nezkrotným rodinným přítelem Stanem vyrážejí v otřískaném náklaďáčku na cestu napříč oběma republikami… Do hlavních rolí obsadil režisér Jiří Vejdělek oblíbené herce – Mariána Labudu a Bolka Polívku. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (708)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

ROMing je vcelku zaujímavým a na naše pomery netradičným filmom, ktorý ale dopláca na fakt, že Vejdělek sa snažil urobiť film ako Kusturica a jednoducho na to nemá. Napriek tomu sa dá na filme dobre zabaviť, najmä keď pretrpíte úvodnú tretinu. Potom sa už táto road-movie pekne rozbehne, najmä vďaka spomínanému výkonu Bolka Polívku a divák si užije zopár veľmi zábavných scén, ale na druhej strane sa bude pravdepodobne nudiť pri tých poetických. Film ale za zhliadnutie stojí, napriek nevyrovnanosti deja. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film bych prirovnal k filmum Kusturici, tohle je takova jeho levna ceska varianta. Coz jsou vlasne dve pochvaly v jednom. Filmy Kusturici mam fakt rad a jen tak kdejakou ceskou blbost bych k nemu neprirovnal a za druhe to ukazuje, ze tu mame opet jednu vyjimku z klasickejch ceskejch filmu resicich vztahy. Jinak film se sklada ze dvou linii, jedna je vymysleny pribeh cikanskeho krale a jeho cesta za ptackem a ackoliv buh, dabel a smrtak jsou udelany hezky, celou tuhle linii bych vyhodil. Tim by se i zkratil uvod filmu, kde je sice obcas nakej dobrej vtip, ale vcelku nic extra. A zbyla by jen druha linie, cesta do vesnice za nevestou, kde neskutecnym zpusobem radi mega ultra krutej Bolek Polivka. Vetsina jeho dialogu se sice zklada z picus a kurva, ale takle prirozene nadavat sem v ceskym filmu od dob Kurvahosigutntag asi neslysel. Ono celkove vetsina dialogu pusobi prirozene. Coz je dalsi pochvala. Jinak celej film vypada vcelku lacine a jednoduse, ale vzhledem k tematu si myslim, ze to bylo idealni. I kdyz ma film par hluchejch mist, tak jsem se ani na moment nenudil, par vtipu je fakt brutalnich a Bolek celej film zveda o uroven vejs, takze jsem se zkratka dobre bavil a davam vysoky hodnoceni. ()

Reklama

Jordan 

všechny recenze uživatele

tuším som videl nejakú zvláštnu nedorobenú verziu (minimálne po zvukovej stránke) ale to nevadí . . . česká ponáška na kusturicu, cigánsky road movie . . . polívka a labuda . . . znie to sľubne no potenciál to využíva tak na 50 - 60 % . . . nie je to komédia, nie je to dráma, nie je to rozprávka . . . a pritom z každého žánru to má čosi . . . dokopy to je taký veľmi zvláštny guláš, ktorý miestami kríva, miestami stojí na nohách, miestami na jednej, miestami sa vznáša vo vzduchu . . . a navyše ešte celkom presne ani ja sám neviem, čo si o tomto filme mám myslieť, asi si ho musím pozrieť ešte raz a s poriadnym zvukom . . . ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

České filmy moc nemusím ale uznávám, že na tenhle jsem se docela těšil. O to větší však bylo moje zklámání, jelikož se film ani trochu nepovedl. Je to sice lepší nežli režisérovi předchozí "Účastníci zájezdu" ale i tak slabota. Vše zachraňuje Bolek Polívka i když je pravda, že i on (a jeho slovník složený z p*čus apod.) později omrzí. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Výkon Bolka Polívky nemožný. Jeho příslušnosti k romské menšině jsem věřila asi tak jako spontánnosti jeho nadávek a v mnoha situacích bylo nasnadě, že si sám prosazoval svoje zavedená klišé, která už dost nudí. Naproti tomu projev V. Holuba byl naprosto přirozený a civilní, příjemným překvapením byl i V. Javorský, navíc jsem se dočkala po dlouhé době příběhu - vlastně dvou v jednom. Silnější výhradu bych měla ještě k hudbě, ta působila vlezle a rušila. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (13)

  • Režisér Jíří Vejdělek svůj film nevnímal jako specificky etnickou záležitost, přinejmenším v době jeho natáčení: "Pro mě je Roming příběhem o svobodě, lásce a přátelství, o hledání vztahu otce a syna, o hledání smyslu a života a všechno je to balé do legrace: přátelé vyjednou na cestu a na ní zažijou spoustu karambolů. Na rozdíl od filmů, které romskou tematiku zpracovávaly jakoby dokumentárně a snažily se řešit nějaký sociální problém, já jsem v tomhle ohledu nechtěl řešit vůbec nic. Netroufl bych si na to, poněvadž mi přijde, že se v tom nevyznám. Spíš jsem hledal věci, se kterými se ztotožňuji a se kterými, aspoň doufám, se ztotožní i diváci. Romství nám umožňovalo větší barevnost a temperament, odkrýt v nás věci, které by nám jinak připadaly přehnané, ale u Romů nám přehnané nepřijdou. Rozhodně ale neřeším žádnou romskou otázku. Překvapilo mě, že řešení romské otázky se svorně báli jak Češi, tak Romové - ani jedni o to nestáli, naopak byli rádi, když pochopili, že nejde o žádnou sociální sondu, ale o komedii. Když jsme film pustili zprvu nedůvěřivým romským poradcům, byli spokojení a někteří dokonce nadšení a dojatí. Bavili se a hodně se smáli sami sobě, a tak to v komedii má být. Jako jsem se smál Čechům na dovolené, tak teď směju Romům. A jako jsem se snažil pochopit Čechy na dovolené, tak jsem se teď snažil pochopit Romy." (NIRO)
  • Bolek Polívka byl nominován na Českého lva za výkon ve vedlejší roli. (Elisebah)
  • Herci Marián Labuda (Roman) a Boleslav Polívka (Stano) řekli, že natáčení tohoto filmu pro ně bylo jedno z vůbec nejnáročnějších. Režisér Jiří Vejdělek to komentoval: "Prostě se snažím, aby film dopadl co nejlíp, aby si diváci za svoje peníze přišli na své. U Romingu to měli pánové Polívka a Labuda o to těžší, že film byl náročný nejen po herecké stránce, na což jsou zvyklí, ale i po fyzické. Chtěl jsem po nich mnohdy kaskadérské kousky: topil jsem je, házel ze skříní a přes plot, nechával hořet... Roming má spoustu speciálních efektů, tedy něčeho, co není pro české filmy úplně typické. Obnášelo to spoustu dýmostrojů, dešťů, bouřek, větrů... A do toho všeho jsem si s herci špital o emocích. O to větší radost mám z toho, že když jsme všechny živlostroje ve střižně zklidnili, tak se nám herci neztratili, vyšli z toho kraválu moc dobře. Mají tam spoustu jemných míst, ze kterých jsem nadšený." (NIRO)

Související novinky

LFŠ 2007 je tady!

LFŠ 2007 je tady!

16.07.2007

Ak máte radi filmy, hudbu a zároveň pohodovú a priateľskú atmosféru, čoskoro sa vám začnú letné Vianoce. Konkrétne v Uherskom Hradišti, kde sa od 20. do 29. 7. bude konať Letná filmová škola 2007,… (více)

Reklama

Reklama