Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komediálně laděná road movie o putování tří Romů ze severu Čech na Slovensko. Jura je moderní, racionálně uvažující mladý muž, který úspěšně studuje vysokou školu v Praze, kde má i svou přítelkyni. Když ho jeho otec, za kterým přijel na krátkou povinnou návštěvu, požádá, aby s ním odcestoval na Slovensko za nevěstou, kterou mu ještě jako chlapci domluvil se svým nejlepším přítelem, nemůže tomu Jura uvěřit. Zprvu absurdní žádost odmítá, ale rychle podlehne tatínkovu citovému vydírání. Společně s temperamentním a nezkrotným rodinným přítelem Stanem vyrážejí v otřískaném náklaďáčku na cestu napříč oběma republikami… Do hlavních rolí obsadil režisér Jiří Vejdělek oblíbené herce – Mariána Labudu a Bolka Polívku. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (708)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet CZK 28miliónovTržby Celosvetovo $1,218,251(presnejšie s Česka a Slovenska) ║ Ďalší zbytočný prehmat.... prvých asi 20minút vás dokonale znudí, tak že nasledujúci dej to už nezachráni, Polívka to svojím príchodom na pľac príbehu ako tak oživí ale časom jeho nekonečné nadávky začnú prerastať cez vtipnosť a začnú byť len monotónnosťou, škoda čakal som určite viac od dvojice Labuda-Polívka , Labuda je až moc nevýrazní tak ako vedľajšia dejová línia o cikánskom vajdovi. /videl v kine: 40%/ ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Převeliká škoda sledovat film, který měl naděje opravdu veliké a nakonec po shlédnutí vyzněl naprosto opačným dojmem. Od Jiřího Vejdělka jsem čekal po slabých Účastnících zájezdů reputaci, která dokáže, že špatný režisér rozhodně není, ale zde zahodil svoji jedinečnou šanci nekompromisně takříkajíc do hnoje stejně tak jako podal herecký výkon Bolek Polívka, který pyčoval na všechny strany a i když mi to přišlo vtipné ke konci jsem se nemohl zbavit dojmu z toho, že některé scény řádně přihrával. To samé se nedá říct o Mariánu Labudovi, který zasněného a hodného tatíka hrál od srdce a s láskou a s Bolkem tvořil relativně dobrou dvojku. Nejde ale jen o ně dva. To co mi neméně rušilo sled hereckých gagů byla hromada cigánské muziky, ke které podle mě pasuje jedno ohleduplné pravidlo: čeho je moc, toho je příliš a zde to je krásně znát. Krom toho ani příběh nebyl zas tak jednoduchý jak se na první pohled zdá a chvílemi jsem byl sledováním filmu vcelku zmatený a ze začátku také znuděný. Do Romingu jsem vkládal hodně nadějí, ale ukázal mi, že ne každé jistojistě zajímavé téma dostane stejně kvalitního zpracování a to je zatracená škoda. --- Jistě máte lékárníčku..a nůžky?...jsou nerezové? - Já nevím, já jsem na ně nechcal. ()

Reklama

Divočák 

všechny recenze uživatele

Vejdělek je rozhodně náš největší současný režisérský talent. Jeho styl sice potřebuje trochu dopilovat, to je jistě pravda, ale i tak už teď dokáže podat své příběhy neokázalým a zábavným způsobem a s čitelným režisérským rukopisem. Byla to rozhodně dobrá volba natočit po dost mladistvých a komerčních Účastnících zájezdu tak dospělý film jako je právě Roming, protože filmy jako tenhle pomáhají začínajícím režisérům filmově dospět a nalézt svou filmovou tvář. Stejně jako Účastníkům Romingu hodně podráží nohy často velmi špatně hrajcí amatérští herci (Labudův filmový syn - to je tragédie nejhrubšího zrna) a i když je zrovna tady jejich přítomnost v podstatě nezbytná, trocha mejkapu třeba na Sašovi Rašilovovi by rozhodně nic nepokazila. Překvapivě špatně zahrál taky sám velký Bolek, který sice hláškuje o sto padesát, ale po většinu času působí hodně nepřirozeně a v klíčových okamžicích zbytečně táhne film dolů. Pokud Vejdělek narazí na podobně zajímavé téma a opustí konečně od amatérských herců, věřím, že se do budoucna máme rozhodně na co těšit. Update 29.11.2007 - Bohužel musím jít s hodnocením nemilosrdně dolů (-2*). Viděl jsem totiž tohle. Ne, Vejdělek opravdu není Kusturica. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Myslím, že s ROMingem mají někteří lidé problém hlavně protože od toho prostě čekají jiný film. Rozhodně to není třeskutá komedie typu Kurvahošigutntag, spíš takový film s duší, kde hodně velkou roli hraje okolí, příroda a hlavně hudba. Samozřejmě, že bez dua Labuda - Polívka by to nebylo ono, ale překvapila mne i dobře zvládnutá kamera a celková příjemná obrazová barevnost (vim debilně vyjádřeno). ()

Satan 

všechny recenze uživatele

Ústřední dějová linka o svatbě a bláznivé cestě k nevěstě není napsaná vůbec zle. Má vtip, má dobře napsané situace a má bohovského Polívku, který pyčuje na všechny světové strany. Problémem je neustále přerušování nejzáživnějších pasáží těmi nic neříkajícími nudnými intermezzy evokující snad nějaký magický surrealismus s duševní hloubkou (?). ROMing se tak stává nezáživným slepencem více či méně banálních situací a ve výsledku se nechutně vleče. [Přesná stopáž: 108 min] ()

Galerie (34)

Zajímavosti (13)

  • Keď z Kačeny (nákladné vozidlo na ktorom sa vezú hlavný protagonisti filmu) odletí kus plechu a Bolek Polívka z Mariánom Labudom sa sklonia k odletenej časti, je jasne nad ich hlavami vidieť biely chlpatý obal mikrofónu. (andykovac)
  • Režisér Jíří Vejdělek svůj film nevnímal jako specificky etnickou záležitost, přinejmenším v době jeho natáčení: "Pro mě je Roming příběhem o svobodě, lásce a přátelství, o hledání vztahu otce a syna, o hledání smyslu a života a všechno je to balé do legrace: přátelé vyjednou na cestu a na ní zažijou spoustu karambolů. Na rozdíl od filmů, které romskou tematiku zpracovávaly jakoby dokumentárně a snažily se řešit nějaký sociální problém, já jsem v tomhle ohledu nechtěl řešit vůbec nic. Netroufl bych si na to, poněvadž mi přijde, že se v tom nevyznám. Spíš jsem hledal věci, se kterými se ztotožňuji a se kterými, aspoň doufám, se ztotožní i diváci. Romství nám umožňovalo větší barevnost a temperament, odkrýt v nás věci, které by nám jinak připadaly přehnané, ale u Romů nám přehnané nepřijdou. Rozhodně ale neřeším žádnou romskou otázku. Překvapilo mě, že řešení romské otázky se svorně báli jak Češi, tak Romové - ani jedni o to nestáli, naopak byli rádi, když pochopili, že nejde o žádnou sociální sondu, ale o komedii. Když jsme film pustili zprvu nedůvěřivým romským poradcům, byli spokojení a někteří dokonce nadšení a dojatí. Bavili se a hodně se smáli sami sobě, a tak to v komedii má být. Jako jsem se smál Čechům na dovolené, tak teď směju Romům. A jako jsem se snažil pochopit Čechy na dovolené, tak jsem se teď snažil pochopit Romy." (NIRO)
  • Ve filmu je nafouknut balonek, který poté letí k nebi. Balonky naplněné obyčejným vzduchem však k nebi nestoupají. (Terva)

Související novinky

LFŠ 2007 je tady!

LFŠ 2007 je tady!

16.07.2007

Ak máte radi filmy, hudbu a zároveň pohodovú a priateľskú atmosféru, čoskoro sa vám začnú letné Vianoce. Konkrétne v Uherskom Hradišti, kde sa od 20. do 29. 7. bude konať Letná filmová škola 2007,… (více)

Reklama

Reklama