Reklama

Reklama

Půlměsíc

(festivalový název)
  • Írán Niwemang (více)
Komedie / Drama / Hudební
Írán / Irák / Rakousko / Francie, 2006, 113 min

Obsahy(1)

Známý starý muzikant Mamo, který žije v íránské části Kurdistánu, dostane po pádu Saddáma Husajna nabídku hrát na koncertě v iráckém Kurdistánu. Mamo na tuto příležitost čekal třicet pět let. Nejdříve ale musí dát dohromady svých deset synů muzikantů, kteří jsou roztroušeni po celém území Kurdistánu. Pak musí najít zpěvačku, protože je přesvědčen, že úspěch koncertu závisí na nebeském ženském hlase. Bohužel je ženám v Íránu zakázáno zpívat na veřejnosti. Školní autobus s kapelou míří k horám, kde ve vyhnanství žije přes třináct set zpěvaček. Jednu z nich se pokusí propašovat přes hranici ve speciálním úkrytu… Nový film známého kurdského filmaře z Íránu Bahmana Ghobadiho o muzice, vytrvalosti a svobodě. (Febiofest)

(více)

Recenze (4)

sta 

všechny recenze uživatele

tak bohužel.. sice celkem dobře udělaný film, ale u mě se naprosto míjel účinkem.. oproti smršti v Želvy mohou létat byl Half Moon celkem zklamáním ()

joseee 

všechny recenze uživatele

Dobrý námet, prostredie, ako aj atmosféra filmu. Avšak celý dej sa vyvíja od niečoho k ničomu. Možno to bol zámer autora, ako ukázať realitu života Kurdov v štyroch susedných krajinách. Avšak až do konca príbehu som dúfal, že sa rozvinie snová stránka filmu. A aj napriek vynikajúcej hudbe si film dovolím označiť za priemerný kúsok, na jedno pozretie. ()

Lyncha 

všechny recenze uživatele

Třetí hvězdička je za zpěvačky ve vyhnanství seřazené na zdech domů, jejich krátkou smutnou píseň a tóny bubnů. První, celkem vtipná a zajímavá půlka filmu se přehoupla do metafor, v nichž jsem neobjevila žádný hluboký význam. Bohužel se mi nepodařilo ani sympatizovat se starcem toužícím za každou cenu dokončit svou cestu, na to mě příliš iritovaly jeho mírně schizofrenní a několikrát se opakující proslovy v posledních minutách. A tak konec přebil slibně vypadající začátek. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama