Reklama

Reklama

Období sucha

(festivalový název)
  • Francie Daratt (více)

Obsahy(1)

V listopadu a prosinci 2006 se ve Vídni uskutečnil festival New Crowned Hope jako součást oslav mozartovského roku. K této příležitosti vzniklo sedm filmů natočených režiséry, kteří nepocházejí z tzv. západní kultury. Jeden z nich, v Čadu narozený Mahamat-Saleh Haroun, přispěl snímkem Období sucha, jenž se stejně jako Mozartova opera La clemenza di Tito zabývá tématem potřeby odpuštění a usmíření. Po skončení čtyřicetileté občanské války v Čadu byla všem válečným zločincům udělena amnestie, mimo jiné i Nassarovi, nyní spořádanému pekaři. Právě jeho hledá šestnáctiletý Atim, aby pomstil smrt svého otce. Nechá se Nassarou najmout do učení a trpělivě čeká na vhodný okamžik. Běh všednodenních událostí však začne obrušovat hrany vypjatých emocí. Harounova přímočará, místy až syrová režie beze spěchu posouvá iniciační drama k velkému finále, které Atima staví před zásadní rozhodnutí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Myshkin 

všechny recenze uživatele

Škoda, ten film přece nemusel být tak nevýrazný a zdlouhavý. Kdyby byl o něco kratší, nebyl tak zbytečně natahovaný a obsahoval více dialogů nebo situací, které by toho o postavách víc prozradily, určitě by se v něm našla nějaká ta hloubka. Námět měl přitom lákavý víc než dost. Na druhou stranu, pocit jistého obohacení z něho mám, byl to můj první čadský film a jeden z mála "ryze" afrických filmů, které jsem viděl a které teď nově objevuju. Kolik filmů ze zemí jako je Čad máme možnost vidět, že jo... | 60% ()

Reklama

rivah 

všechny recenze uživatele

Sevřeně pojaté drama antických rozměrů. Důkaz, že lze vytvořit dílo s minimálními náklady, zaslouženě oceněno v Benátkách. 90%. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Jeden by se až z hecu vsadil, že čadský film nebude nuda, ale bohužel. Většinu času je to totiž nuda šílená. Cesta za pomstou je vyjádřena předlouhými pohledy do kamery a hlavně absurdním několikerým pečením chleba. Otázky ohledně náboženství nebo životních cest a pravd jsou jen prázdnou vatou. Africká filmová škola tak prohrála na celé čáře. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama