Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Obyčejná matka 14ti letého syna Neda (Liam Aiken) Fay Grimová (Parkey Posey) je kontaktovaná CIA, aby našla svého již sedm let nezvěstného manžela Henryho (Thomas J. Ryan) a získala od něj jeho zašifrované zápisky, které můžou znamenat odkrytí velkého množství informací, nebo také vůbec nic. Při jeho hledání v různých světových velkoměstech (Paříž, New York, Istanbul) se setkává s celou řadou absurdních a zajimavých situací. (Rafik)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (48)

Deverant 

všechny recenze uživatele

Henry Fool je ve Fay Grim postaven zcela na hlavu, resp. jeho postavy a zlomky zápletek jsou odkormidlovány do žánrových vod špiónského thrilleru, ale ne tak zcela. Fay Grim vládne podobná sarkasticko-melancholická nálada jako v Henry Foolovi, v níž se ironie střídá, nebo spíše občas až neodlučitelně (neanalyzovatelná směs?) mísí s tragičnem plynoucím z jisté neodvraitelné nevyhnutelnelnosti. Dle mého se nejedná ani náhodou o parodii, protože tématem je Hartleymu (mimo jiné) mnohem spíše paranoidní svět promísených (opět směs) stran ve "válce proti terorismu" počátku 21. století případně jeho zobrazování, než špionážní žánr jako takový. A co se týče údajného zvážnění v druhé půli filmu, nemám pocit že k něco takového v něm nastává viz např scéna Henryho rozhorovoru s ne-nejhledanějším teroristou na světě, nebo okamžik kdy se ruský, americký, francouzský, izraelský a arabský agent nacpou do jedné dodávky, která vzápětí vyletí do vzduchu. Hartleho humor obecně je zvláštní a trochu mrazivý, vždy je přítomná i jakási tíživost či nehostinnost. Fay Grim je ale rozhodně skoro takový zážitek, jako Henry Fool. ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Absurdní špionážní film působí v první polovině téměř jako groteska. Fay Grim v úžasném podaní Parker Posey se vydává po stopě svého ztraceného manžela-popeláře, aby zjistila, že pracoval snad pro všechny tajné organizace světa a svrhl sem tam i nějakou tu vládu v Jižní Africe. Čím víc se snímek tváří vážně, tím je vtipnější. V druhé půli však film ztrácí svůj nadhled a začíná hrát na vážnější strunu a ze zábavné taškařice se stává divný žánrový guláš. ()

Reklama

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Takhle naivně a ne béčkově ale snad céčkově zpracované dobré akční téma s docela ucházejícími herci jsem už dlouho neviděla. Ovšem pokud je to míněno skutečně jako parodie, tak to zase naprosto postrádá pro mě u tohoto žánru potřebný "anglický nadhled i humor" a nemělo by to být prezentováno jako akční thriller. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Je dobré vědět, že tento film navazuje na Hartleyho Henryho Foola (1997), což píšu jako člověk, který to před sledováním nevěděl a během sledování občas tápal. Bez znalosti první části drží tenhle originálně a s nadsázkou konspirující film o skrytých věcech pohromadě hlavně zásluhou Hartleyho podmanivého soundtracku a úžasné Parker Posey, která je nejen pohledná, ale také zcela autentická jednak jako utrápená středostavovská matka, tak jako žena znalá všech „špinavostí“. K čemu tato znalost vede a kdo z toho v dnešním propojeném světě nejvíc vytěží, odkrývá výborně vygradované finále. Velký bílý muž je mocnější než CIA, Mossad a francouzská tajná služba dohromady. Koho ve skutečnosti symbolizuje, nechť si každý domyslí sám dle vlastních antipatií (pro mne to byl zhrzený šéf nadnárodního konglometátu). Život je hořký, tajní agenti jsou blbci a získat znamená ztratit. 75% Zajímavý komentář: Deverant ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Ježíšmarjá! To zas bylo dílo. Jako mnozí zde jsem neviděla "jedničku" Henry Fool, na kterou údajně film navazoval. Ale asi to ničemu nevadí. Tohle bylo - fakt nevím co. Zdánlivě špionážní film, resp. satira nebo nadsázka ke špionážním filmům (a ty teda nemusím). Ta zápletka mě neskutečně rozčilovala, ale ne natolik, že bych přece jen nechtěla vědět, jak to celé dopadne. To jsem si teda taky mohla odpustit. Sexy Parker Posey a zajímavý styl vyprávění, zbytek bohužel špatný. ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama