Reklama

Reklama

Vesmírná odysea: Roboti

(TV film)
  • Česko Vesmírná odysea: Robotičtí průkopníci (více)
Velká Británie, 2004, 50 min

Obsahy(1)

V návaznosti na dokudrama BBC "Vesmírná odysea" vznikl snímek o úloze vesmírných robotů-automatických sond pro výzkum kosmu. Lidstvo vyslalo do vesmíru již 160 těchto mechanicko-elektronických průzkumníků, kteří nám odtamtud zaslali svá svědectví. Tvůrci filmu rekapitulují historii letů automatických sond a seznamují diváky s vědci a techniky, kteří je sestrojili. Mezi úspěchem a neúspěchem tohoto počínání vede jen velmi tenká hranice. Jeden z expertů NSA to charakterizoval takto: "Představte si, že věnujete více než tři roky života práci na neuvěřitelně složitých přístrojích, a máte pětiprocentní pravděpodobnost, že nosná raketa při startu vybuchne. Poté sonda letí sedm měsíců prostorem, o němž toho moc nevíme, a nakonec následuje čtyřminutový přistávací manévr, který rozhodne o všem - buď se to povede, nebo ne." (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Machrovic 

všechny recenze uživatele

Roboti se vydali za poznáním nových světů do míst, kam dosud lidská noha nevkročila. (pokud pominu čtyřdílný dokument BBC Vesmírná odysea, která zobrazovala návštěvu lidí na planetách sluneční soustavy, to ale byla fikce) V dokumentu kromě pouti Voyegarů, Pioneerů, Věněr atd. a jejich snímků uvidíme také lidské emoce a pár počítačových animací. Trochu je to šmrncnuto něčím ve stylu "Jak se natáčel čtyřdílný cyklus Vesmírná odysea". Dokument je pojat dost populárně, takže kdo přečet tunu knih o vesmíru, se asi nic nového nedozví, ale za to možná uvidí, co ještě nespatřil. Nejlepší animace zobrazovala přistání sondy na Marsu. ()

Arccos 

všechny recenze uživatele

Skvely dokument, ktery by ovsem zaslouzil vice mista, protoze ve sve delce nemohl obsahnout vse potrebne. Ma zjevnou navaznost na predchozi serial (fikcnich) dokumentu Vesmirna odysea - a nemel by byt asi uvaden samostatne, protoze se hodi predevsim jako skvely epilog (a kdo nevidel serial, muze byt trochu zmateny). Zvlast na vybornou musim ohodnotit uvodni prostrihane zabery mezi pristanim sondy na Marsu a nadsenim v ridicim stredisku. ()

Reklama

Galerie (1)

Reklama

Reklama