Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mnohdy jsme přesvědčeni, že víme vše o místech, kde jsme se narodili a o zemi, v níž žijeme. Věci ale mohou být i jinak. Před námi tu žil kdosi jiný, kdo položil základy dnešní podoby celé oblasti. Zcela jiná civilizace?

Dokumentární film přenese diváka do období prvních dvou století našeho letopočtu, na pomezí jižní Moravy, severního Rakouska, Slovenska a Maďarska, kde se střetávaly dva nejmocnější světy té doby - vyspělá římská civilizace a barbarské germánské kmeny. Římané ve strachu z Germánů postupně vybudovali opevněnou hranici impéria - Limes Romanum, která je měla před barbarskými útoky bránit. Našim územím - jižní Moravou - sice římská hranice přímo neprobíhala, ale archeologové zde objevili řadu památek, které dokládají intenzivní vojenskou činnost obou stran. Tato činnost pak ovlivnila minulost našeho území a také položila základy jeho současné podoby. Díky archeologickým výzkumům se podařilo zrekonstruovat fascinující římský vojenský a obranný systém, každodenní život vojáků i stavbu předsunutých táborů. Film vypráví příběhy římských vojáků i germánských náčelníků, kteří proti sobě vedou neúprosný boj, ale také zakládají nejvýznamnější města celé oblasti a společně "provozují" jantarovou cestu kolem řeky Moravy. V dokumentu se ve velká míře objeví nejvýznamnější archeologické lokality a nálezy nalezené na v České republice, na Slovensku, v Rakousku a v Maďarsku. Diváci se mohou těšit na skutečnou raritu - poklad z hrobu germánského krále nalezeného u Mušova na jižní Moravě. A také na legionáře, gladiátory a germánské válečníky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Lukoh 

všechny recenze uživatele

Dokument je vierohodný a bol by aj celkom fajn, keby sme v pozadí nepočuli hudbu ala Slunce, seno, jahody a neprebleskovali by ním akože "vtipné" animované príhody zvláštnych postavičiek... Človek sa tu dozvie veľa o osídleniach Limes Romanus v okolí Slovenka a Česka, prípadne aj o niektorých zrejme vojenských osadách vo vnútri barbarského územia... Sú tu rozoberané obchodné cesty Rímanov, ako aj najväčšie bitky... Len záhadou sa však bytka v Teutoburskom lese iba spomenula... Za pozrenie pri dobrej nálade však určite stojí... :) ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Lehce ironizující odstup dává možnost naznačit torzovitost historických pramenů aniž by vylučoval vytvoření bližší představy této části severní hranice někdejší Římské říše. Právě tato období nás vřazují navzdory různým slovanským nostalgiím, které jsou rovněž součástí našich dějin, do západní Evropy. V dobrém i zlém. ()

Reklama

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle dokument mi přišel hodně špatný, a to jak po technické, tak po obsahové stránce. Naprosto to postrádá nějakou soudržnost, informace jsou tu podávány nezáživným způsobem a bez návaznosti. Navíc to prokládají zbytečné a amatérské "hrané" scény a ještě zbytečnější rádobyvtipné animované pasáže... ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Samotná fakta uvedená v dokumentu jsou zajímavá. Přeci jen je to nesmírně fascinující, že za humny se pohybovali Římané, a to je doba hodně vzdálená tomu, o čem se v našich dějinách jinak mluví. Nicméně celý film je zpracován klasickým českým způsobem. Rádoby hrané akční scény, které jsou ale opravdu primitivně zpracovány, a to včetně soubojů, bitek aj., doprovází animované průpovídky postaviček a samostatný příběh, který se vine celou stopáží. Ve světě se to dělá úplně jinak. A tento animák není ani příliš vtipný a ani se nehodí do seriózního dokumentu. Celkově to ubírá tomu zajímavému, co se lze dozvědět, na to by měl být kladen důraz. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Tejral, Komoroczy, Pieta, Rajtár jsou odborníci, k tomu vtipné animace, pěkné obrázky a kvalitní obsahová náplň = příjemný dokument z období mému srdci nejbližšímu. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama