Reklama

Reklama

Motýl na anténě

(TV film)
Československo, 1990, 43 min

Scénář:

Václav Havel (původní scénář)

Kamera:

Jan Novák
(další profese)

Obsahy(1)

Mladý spisovatel Jan slaví doma třicáté narozeniny spolu se svou ženou Marií a tchyní. Jako host je přítomen také nový podnájemník instalatér pan Bašta, který však během nekonečných literátských hovorů usne. Ze sousední místnosti sem začne překvapivě pronikat voda… Je to jediná hra dramatika Václava Havla, kterou vytvořil pro Československou televizi. Vznikala před srpnem 1968, a byla oceněna v autorské soutěži na původní televizní hru, ale natočena mohla být až v roce 1990... Satirickou a absurdní komedii o naprosté užvaněnosti některých mladých intelektuálů, jejich snobství a hlavně neschopnosti činu, neboť žijí ve světě slov a iluzí, realizoval režisér Ladislav Smoljak spolu s Květou Fialovou, Nelou Boudovou, Davidem Prachařem a Janem Kašparem. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Havlova sžíravá satira o pasivitě české inteligence je poctou prázdným slovům, která z úst zúčastněných protagonistů tryskají se stejnou kadencí, jako voda ve vedlejším pokoji. Ani Edward Albee by nedokázal být originálnější. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Voda z kohoutku kape a kape, zatímco mladý spisovatel/intelektuál  se svou mírně hysterickou ženou se přou o to, zda vzbudit či nevzbudit jejich nájemníka/instalatéra. "Není to absurdní jako z nějakého Becketta?" Vcelku typický Havel s jeho intelektuálně vyprázdněným "žvaněním" :D (viz třeba věta v podání onoho spisovatele: "Typický znakem pasivity inteligence je vysoká míra jejich uvědomění…“).  Jistým bonusem navíc je pak postava tchýně v podání miloučké Květy Fialové vyprávějící "aprílové černé historky. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama