Reklama

Reklama

Kupředu levá, kupředu pravá

VOD (1)

Obsahy(1)

Jsou mladí, zapálení pro ideály, politiku... a jednou nám možná budou vládnout. Oceňovaný dokument režisérky Lindy Jablonské o členech levicového Komunistického svazu mládeže a pravicových Mladých konzervativců.  Kdo jsou mladí lidé, kteří nám mohou za pár let vládnout? Režisérka Linda Jablonská sleduje činnost mladých konzervativců a komunistů v období před parlamentními volbami v roce 2006. Co najdete v knihovničce mladé levice a co u mladé pravice? Dovedli by si jedni představit, že by chodili s člověkem, který kope za druhou stranu? Jaké mají rodinné zázemí, co je k politice přivedlo? A hlavně – co se stane, když se sejdou všichni dohromady, třeba na 1. máje?
David z Komunistického svazu mládeže by po vyhraných volbách nejradši odjel s traktorem budovat kolchoz, s Veronikou se seznámili na zájezdu po stopách Slovenského národního povstání. Jirka by bral post ministra vnitra, Honza se klaní památce sestřeleného sovětského letce, Marek obětuje veškerý volný čas kandidatuře na předsedu Mladých konzervativců a druhý Honza dal mamince k Vánocům plakát Václava Klause. Ve filmu se tak obrazně potkávají Stalin, Che Guevara a Miroslav Grebeníček s Georgem Bushem a Václavem Klausem, panelákové 1+1 stojí proti luxusnímu darovanému bytu a revolta proti rodičům kontrastuje s pokračováním v otcovské tradici. Ať už se šestice hrdinů dokumentu Kupředu levá, kupředu pravá dívá nalevo nebo napravo, všichni si k problémům, které věk kolem dvacítky obnáší, přibrali navíc starost o věci veřejné.
Mohla by to celé být jen zábavná hra na politiku, kdyby někteří z hrdinů filmu už teď skutečně nefigurovali na kandidátkách parlamentních stran. Pokud chcete vědět, jakým způsobem hodlají ovlivňovat věci, které se týkají nás všech, Kupředu levá, kupředu pravá vás s nimi seznámí. Za deset let by totiž mohlo být pozdě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (132)

ybuko 

všechny recenze uživatele

Zabavny, ale velmi povrchni dokument, ktery hleda a nachazi panoptikalni postavicky a divacky vdecne situace. Prijde mi ze autorka moc nepatrala a problematiku dlouho a podrobne nezkoumala, ale prisla k nataceni s predem definovanym negativnim postojem k pravicove a levicove politicke angazovanosti, a podle tohohle klice si uz jen dohledavala lidi, kteri by ji jeji presvedceni potvrdili a zapadli do jeji sablony. Z obou taboru by se urcite dali vytahnout inteligentnejsi lide, kteri by svoje postoje dokazali vysvetlit rozumeji a pochopitelneji. Ale pak by to byla samozrejme mensi zabava... Jako o dokument o zvlastnich jedincich mezi nami - v poradku, ale pokud to mel byt pokus nahlednout do dvou politickych komunit, tak to ucel moc nesplnilo. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Dokument o názorech některých mladých lidí dneška. O názorech, které jsou úsměvné jenom do okamžiku, než si uvědomíte, s jakou vážností je jejich původci vyslovují. Na jednu stranu je obdivuji, protože málokdo si jde tak odhodlaně za svými ideály a nebojí se nahlas vyjadřovat vlastní názory. Na druhou stranu mě děsí možnost, že právě oni budou jednou rozhodovat o budoucnosti českého státu. Nastavit si (nikoliv z recese) coby vyzvánění mobilu „Dobrý den, u telefonu je Václav Klaus“, mi přijde trochu zvrhlé… . Mladá a nadějná dokumentaristka Linda Jablonská si vybrala dvě skupiny nejen s protichůdným politickým smýšlením, ale rovněž odlišným životním stylem. Skromně a v ústraní žijící komunisté doufají v sebemenší úspěch, zatímco mladí konzervativci se oproti tomu sebevědomě derou do popředí, snad za jedinou poznanou vůní, za sladkou vůní úspěchu. Ani jedna strana není protěžována, ostatně – o politiku tady jde až v druhé řadě. 70% Zajímavé komentáře: pshimi, Radko, Laurent, ]V[()Rt, eLVe ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavý dokument, který nakukuje do života mladých komunistů a mladých konzervatistů a z obou linií nám ukazuje až extrémní vyhrocení těchto ideologií. A že jsem se místy opravdu nestačil divit. Přitom zůstává režisérka celou dobu zcela neutrální a nenadržuje ani jedné straně. Každý si tak udělá sám svůj názor. Jenom se mohlo v některých scénách ještě více přitvrdit a o některých lidech bych uvítal daleko více informací. I tak na české poměry velice podařený dokument. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak nějak nevím. Naivita mládí je asi hlavním společným rysem tohoto dokumentu. Ty mladý komunisty a toho knírkatýho Che bych narval do dobytčáku a poslal na dovču na deset let někam do Severní Koreje... Hoši z ODS by se zase mohli alespoň naučit naší státní hymnu.. Průser je na obou stranách. Komunisté kvákali cosi o skvělé době po roce 1946 ač to nezažili a konzervativci zase hájili své prázné cosi před rudým morem a jsem si jist, že ani nevěděli proč. Hlavně o sebe dbát a skočit si do solárka... Po shlédnutí tohoto dílka, kde každý kus - to vskutku originál (bez ohledu na ansámbl) bych byl možná i pro to aby tu zase bylo království a vládl pevnou rukou král.... * * * ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Na to abych zjistil, že komunisti a zpruzelí konzervativci jsou idioti k pohledání, mi stačí pročíst si Haló noviny a Reformy.cz (případně jiné obskurní plátky, kde se až s náboženskou zaníceností oslavuje Stalin či naopak náš nejproslulejší klimatolog - i se svým hradním šaškem, co není z opice). Navíc tak líp pochopím jejich dogmatické a šablonovité myšlení a nakonec se i daleko srdečněji zasměju. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama