Reklama

Reklama

Žraločí vody

(festivalový název)
  • Kanada Sharkwater
všechny plakáty
Trailer

Žraloci tu žijí už více než 400 miliónů let. Byli tu dokonce 150 miliónů let před příchodem dinosaurů. Přežili všechna období zániku, při kterých zmizelo z naší Země téměř vše živé a přesto by mohli být vyhubeni... Proč? Díky lidské nenasytnosti. Rob Stewart natočil pozoruhodný dokument, který nám ukáže pravou stránku mořských predátorů a vyvrátí mylné domněnky, které si o nich lidstvo za mnohá staletí vybudovalo. (Krouťák)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (52)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Občas sa mi zadarí a dostanem sa po dlhom čase k dokumentu, ktorý ma dokáže tak uchvátiť, že o ňom dokážem po tom s každým kecať a hrať sa na múdreho ešte aspoň týždeň, po dopozeraní. Sharkwater je jedným z nich. Vždy som považoval oceány za fascinujúce miesta, ktoré obsahujú v sebe nevyčísliteľný zdroj príbehov. Rob Stewart podáva obraz žraločieho sveta z neuveriteľnou jemnosťou a zanietením. Vysvetľuje, poukazuje na problémy súvisiace z lovom a v neposlednom rade aj šokuje. Film predstavuje boj človeka o záchranu toho čo miluje a širší kontext potreby niektorých živočíšnych druhov a ich záchrana pred vyhubením, je len dôkazom že to každému nie je jedno. Porovnávanie rôznych názorov na jednej strane vzbudzuje hrôzu na strane druhej smiech a rozpaky. Všetko je to perfektne vyvážené a hlavne plavba medzi žralokmi je neuveriteľne krásne nasnímaná. Rozhodne jeden z najlepších dokumentov na túto tému aké som mal možnosť vidieť a nebojím sa povedať, že chcem o žralokoch a ich záchrane vedieť viac. Pozoruhodný dokument s pekným posolstvom. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Až mýtický obraz žraloka, brázdícího oceány takřka od počátku života, rámuje dokument, který je především o falešných představách a předsudcích o žralocích, jejich bezprostředním ohrožení a černém obchodu s žraločími ploutvemi, který si v ničem nezadá s drogovou mafií. "Za rok připraví o život krokodýli přibližně tolik lidí, co žraloci za sto let. Přesto jsou chráněni." "Každý chce chránit pandy nebo slony, žraloků se svět bojí". Osobní až mesiášské nasazení tvůrců tentokrát plní svůj účel. ()

Reklama

René.girl 

všechny recenze uživatele

Nechci filmu brát jeho úžasnou myšlenku a poslání, ale mě to chvilkami celkem nudilo - je sice plný krásných záběrů a cenných informací, ale přišlo mi to tak trochu "mišmašově" seskládané dohromady. Což mělo za následek, že jsem se ve filmu až ztrácela a musela jsem přemýšlet, co tím ten chlápek chce vlastně říct. Vzhledem k závažnosti tématu si myslím, že film mohl být zpracován lépe. 60% ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

V poměrně krátkém časovém rozmezí mě skřížil cestu již druhý dokument s touto smutnou tématikou, kterou je vyvražďování žraloků... Tento dokument je stejně vymazlenej jako the Cove, který se ale zabývá problémem delfínů. Stejně tak jako u Cove mám po skončení úděsný pocit bezmoci. Kdyby ty nebohý a pro nás všechny, ano čteš dobře pro nás všechny (páč tito predádoři žerou malý rybky, který žerou plankton, kterej žere CO2) důležitý žraloky aspoň lovili kvůli masu. To by sice ty prachychtivý rybáře neospravedlňovalo, ale aspoň bych to trochu pochopil. Ale voni toho žraloka uloví, za živa z něj odřežou ploutve a hodej ho zpět do moře. A ty ploutve prodávaj kurvám šikmovokejm (jo, taky čteš dobře), který si při pocitu, že žerou žraločí ploutev připadají, že patří do vyšší společenské třídy. Tohle je na tom to nejsmutnější a mně to opravdu štve. Jenomže s tím nemůžu nic udělat ani kdybych chtěl. Na závěr přidám pár odstrašujících čísel, během vysílání tohoto dokumentu bylo zavražděno 15000 žraloků, během napsání těchto pár řádků 1666,6... Smutnej mazec :o(. Nikdy sem nebyl sympatizantem hnutí greenpeace, ale někdo to prostě dělat musí a já to nebudu. Navíc se nejedná o nějaký kytičky, kvůli kterejm se nesmí postavit sjezdovka nebo dálnice, ale jedná se o nejstarší tvory naší planety! ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Sharkwater je dokument velmi podobný The Cove (o vyvražďování delfínů). Zatímco vraždění delfínků je nám tak trochu proti srsti, jsou to přece roztomilá a hravá zvířátka. Naopak likvidace žraloků je pohoda, jsou to přece vraždící monstra, která na potkání napadají a zabíjejí lidi, že??? ... Tenhle dokument možná není natolik vytříbený jako The Cove a obecně asi nebude patřit k dokumentům, které nás chtějí okouzlit svým vizuálem či hudbou, ale jeho výpovědní hodnota je dle mého názoru hodně důležitá. Ač nepatřím mezi šílence do ekologie, tak se rád dozvím další informace o tom, jak to na tom našem světě chodí a o tom tenhle dokument je. Docela mě mrzí, do jaké míry je přehlížen. Kolem The Cove byl obrovský boom a tady se udělilo jen několik festivalových cen a co se týče hodnocení: na CSFD nemá ani 200 hodnocení a na IMDB jich nemá ani 2500, což je dost smutný. Ty hvězdičky dávám hlavně za množství zajímavých informací o tom, jak funguje podmořský život a jak to chodí na trhu se žraločími ploutvemi, ale i za to s jakou vervou někteří lidi bojují za svojí pravdu a defacto za celou naši planetu. Ten mladej klučina, co cestuje s hromadou televizní techniky jen proto, aby nás seznámil se vším, co se kolem žraloků děje, si zasluhuje veliký respekt a já mu přeju hodně úspěchů do dalších bojů se žraločími mafiány! 90% ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama