Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Napínavý příběh začíná roku 1318, za vlády Jana Lucemburského, kdy se česká šlechta proti králi vzbouřila. Zlenický pán Oldřich ze Zlenic se k odboji ale nepřidal. Svolal na svůj hrad okolní velmože k rokování… a ráno byl nalezen mrtev. Byl zavražděn ve své zevnitř uzamčené komnatě! (Bohemia MP)

Recenze (73)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Napínavá středověká detektivka směšující v sobě několik pro mě zajímavých motivů. Záhada zamčeného pokoje, to je poloviční základ úspěchu. Omezený počet možných vrahů, to je jak vystřiženo z mé nejoblíbenější Agathy Christie. No a středověký hrad, pro mě vystudovaného historika diplomujícícho z českého středověku, hm to už je lahůdečka! Ztvárnění velmi dobré, sympatický Jaromír Hanzlík, Petr Kostka jasně "poirotující" takže za 4*. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Historická detektivka, která se od tehdejší běžné televizní produkce lišila jen zasazením do středověku a příslušnými kostýmy a kulisami. Dialogy však byly spíš současné a stejně tak divadelní herectví sice vesměs známých herců, kteří však odvedli jen průměrné výkony. Tato inscenace ničím výjimečným neuchvátí, ale ani neurazí. ()

Reklama

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

„Spravedlnost vždycky zvítězí, jenomže to dá někdy spoustu práce…“ Krásná středověká detektivka, krásná černobílá televizní inscenace. O postavě Oldřicha ze Zlenic, zakladatele hradu Zlenice v Posázaví, „meči krále Jana položeného zpupným pánům na hruď“, se toho z historických análů moc neví. Možná i proto si Radovan Šimáčka, autor literární předlohy, vybral tuto postavu ke konstrukci téhle vcelku mistrné detektivní zápletky, kdy dojde mj. i na vyřešení (jen zdánlivé) záhady zavřené komnaty. Zaujmou sice primitivní byť vcelku účinné kriminalistické metody jako třeba použití černého kocoura coby středověkého "detektoru lži". Jinak herecky skvěle obsazeno, výborný mladý Hanzlík i Petr Kostka coby středověký detektiv pan Petr Ptáček. ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Jenom si preji miti na verejnopravne ceske televizi vice detektivnich pribehu ze stredoveku jako je tento. Konecne i ja mohu rici , ze jsem cetl knihu, ktera je spojena s filmem,nemohu vsak rici byla-li drive kniha ci film.Kazdopadne jednalo se o edici vychazejici za komunistu tzv. KOD - knihy odvahy a dobrodruzstvi ,knihy byly vyvedeny jakoby s tremi pruhy na hrbetu a byly ruznobarevne,Zlocin na Zlenicich byl svetle cerveny, skoro az ruzovy. Nazev byl Zločin na Zlenicích hradě leta pane 1318, ale s rokem si nejsem jisty,mel by vsak byt stejny jako je uvedeny v textu ditributora. Jsem rad ,ze toto bylo natoceno.Rezie se ujala znama reziserka pohadkovych pribehu Vera Jordanova, ktera mimo jine pohadky natocila i tyto : Balonova pohadka (1987), Carovne prstynky (1978), Demantovy dest (1989), Hvezdopravcuv dar (1994), Chán Sulejmán a víla Fatmé (1985), Jak se Kuba stal mlynarem (1996), Jak se stal švec Dratvicka tchánem pana krále (2004), Jakub a Modrinka (1996), Jak vylecit Jezibabu (1997), Kmotri z blat (1983), Kouzelny sip (1997), Kralovna bludicek (1981), Krkonosske pohadky (1974), O buchtach a milovani (1986), O chamtivem strasidle (1985), O Johance s dlouhymi vlasy (1998), O komtesce a zbojnikovi (1988), O kumburske Meluzine (1994), O Nesytovi (1994), Princ Chocholous (1974), Svata noc (1972) ci pohadka Svec z konce sveta (1986). ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Další lahůdka, která se ke mně dostala úplnou náhodou a vůbec toho nelituji. Za dob Československa vznikla celá řada výborných kriminálek a toto středověké drama s detektivní zápletkou je další nadprůměrnou záležitostí. Velmi slušné herecké výkony jsou však jen jedním z mnoha plusů (kladů), na které zde divák narazí. Má to i skutečně dobrou atmosféru, postupné rozplétání příběhu je okořeněno i několika vedlejšími „vlákny“ jenž se nakonec všechny spojí pěkně dohromady a hlavně to celé dává smysl. Už jsem se mockrát spálil tím, že se ve svém dílu tvůrci totálně zamotali, ale tohle není ten případ. Petr Kostka byl však ze všech nejlepší! Určitě jsem tento film neviděl naposledy. Můžu doporučit.70% ()

Galerie (5)

Zajímavosti (3)

  • Román Zločin na Zlenicích hradě L. P. 1318 (1940 časopisecky, 1941 knižně) Radovana Šimáčka předběhl svou dobu a stal se zakladatelským počinem české historické detektivky. (NinadeL)
  • Ve scéně, kdy Petrova družina projíždí lesem těsně před přepadením, je na jednom stromě vidět turistická značka. (honajz)

Související novinky

Noir Film Festival 2018 – Nikdo neunikne!

Noir Film Festival 2018 – Nikdo neunikne!

18.08.2018

Napínavá dramata z vězení, rebelství Samuela Fullera, charisma Roberta Ryana, bojovnost Idy Lupino, emancipace nových osudových žen, šílenství noirových psychopatů, temné příběhy ze severu Evropy a… (více)

Reklama

Reklama