Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Intimní korespondence dvou velkých spisovatelů Karoliny Světlé a Jana Nerudy v dramatické montáži Jindřicha Honzla je dramatem boje o lásku jako jediný důvod a naplnění života, zápasu s maloměšťáckou omezeností a společenskými předsudky své doby. Autentické dopisy nejsou dnes pro nás jen dokumentem, ale jsou především svědectvím o velikosti myšlenek, citů a cílů, které v šedesátých letech předminulého století nemohly dojít uplatnění. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Dekorace jak z Podlahových Deseti stupňů ke zlaté, Lukavský jako průvodce dějem, pět krásných lidí a Satoranský, tohle naprosté minimum stačilo Bělkovi k natočení něžné a přitom revolucí nabité písemné konverzace dvou známých spisovatelů. Korespondence Světlé a Nerudy se stala v rukou Honzla a Bělky něčím víc, než jen prostou ódou na nenaplněnou lásku, stala se výpovědí o době, kdy tyto dopisy vznikly. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

V podstatě dokonalé využití daných prostředků. Jeden malý ateliér s jedním schodištěm a se sedmi skvostnými recitátory. I v tomto složení se režisérovi podařilo navodit perfektní dobovou atmosféru, kterou bezchybně doplňuje hudební doprovod. Jiří Bělka pracuje s minimem a dává prostor i Tvojí fantazii. Revoluční duch uprostřed toho nejupřímnějšího citu, kterého je člověk schopen. ()

Reklama

Aniki 

všechny recenze uživatele

Reálné dopisy a přitom tolik poetiky. Velmi rozporuplná doba, všudypřítomná chudoba, smrt a nemoce, hlad, všeobecná neutěšenost a na druhé straně vznešené chování, umění na svém vrcholu, období vědecko-technických převratů.....zvláštní. Kdo mne zaujal? V jedné z rolí současná osmdesátnice, jogínka Consuela, pak krásavice Merunková s Vránovou, přesvědčivý Kostka i zajímavý Satoranský. ()

Chřástal 

všechny recenze uživatele

Koho mátly školní taháky s fakty typu „Jan Neruda se rozešel s Karolinou Světlou a pak napsal Kam s ním?”, dostane v Románu lásky a cti možnost hlubšího vhledu. Převyprávění vztahu mezi Nerudou a Světlou pouze citováním jejich korespondence je intimní a „artové” (a samozřejmě levné) řešení. Tedy pokud na to máte lidi, kteří to, co je na řádcích i mezi řádky, dokážou působivě vyjádřit vydaní napospas statickým záběrům, které jim nedají vydechnout, když jejich tváře jsou skoro jedinou atrakcí filmu. Jestli Světlá vyzařovala takovou kombinaci krásy a oduševnělosti jako Růžena Merunková, člověk Nerudovu vášeň ke (o něco) starší vdané spisovatelce úplně chápe. Na druhou stranu dopisy vůbec nejsou jen v duchu citových vztahů, ale vedle prosakujících dobových manýrů nesou sociální tematiku i překvapivě trýznivé existenciální otázky. ()

alonsanfan 

všechny recenze uživatele

Na pozadí dopisů Karoliny Světlé, Jana Nerudy a jejich přátel se zrcadlí problémy doby, pokřivená křesťanská morálka, předvářka, prudérnost i politikaření. Vznešenými slovy popsané vztahové problémy a peripetie Světlé a Nerudy, přes záplavu slov nedostatek komunikace, aneb to se to píše na dálku do dopisu. V národním obrození jsou kořeny nejen českého národa, ale i české zaprděnosti a malosti. Vzhledem k tomu, že jednotlivé dopsy byly přednášeny vždy několika osobami, při jejich délce jsem ztrácel přehled kdo se vlastně co komu snaží sdělit. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama