Reklama

Reklama

Letci z Tuskegee byli za druhé světové války slavnou americkou leteckou jednotkou složenou z Afroameričanů. V té době v americké armádě stále existovala rasová segregace a černoši byli považováni za lidi podřadné, neschopné ovládat složité stroje, vhodné pouze k pomocným úkolům. Prvního kurzu se v červenci 1941 účastnilo třináct afroamerických kadetů. V příštích čtyřech letech byli letci vysláni na více než patnáct tisíc bojových misí po Evropě a severní Africe. Tito hrdinové tedy bojovali nejen proti Hitlerovi, ale i s předsudky své vlastní země, za kterou někteří i položili život. (TV Nova)

(více)

Videa (19)

Trailer 3

Recenze (218)

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Dokud jsou černí kluci v oblacích a prohánějí se s partou létajících nácků, nemám námitek. Triků je opravdu hodně a i přes umírněný rozpočet vypadají více než dobře (platí poučka, že CGI animace letadel nevadí tolik jako imitace pohybu živých tvorů v jiných filmech). Ale běda když postavy řeší cokoliv jiného než sestřely, motivace jsou hrozné, charaktery se neposunuly o píď ani po dvou hodinách a i Terrence Howard, největší hvězda filmu, dává najevo svou touhu po rychlém šeku. Naštěstí spektakulárních dogfightů je hodně a nakonec lehce přebíjejí vatu na zemi i v kokpitech. 55 % ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Toto je trošku iný Hemingway. Príbeh celkom fajn o čiernych pilotoch, dobová atmosféra zvládnutá tiež perfektne, herecké obsadenie tiež nie je najhoršie, len škoda, že okrem Howarda sú ostatný trochu nevýrazný a nikto nedokáže potiahnuť film. Škoda, že v závere filmu chýbajú emócie, či trošku dávka napätia. Tak isto sklamalo aj celé záverečné finále, ktorému chýbala šťava a ktorýkoľvek útok bol lepší ako ten na konci filmu. Inak nie je to zlé, George Lucas zo svojím štúdiom vytvoril fajn efekty, lietadlám dal klasické Star Wars zvuky, posadil čiernych letcov do kokpitu a povedal: nech ta sila sprevádza. Niektoré nálety dokonca pripomínajú úvod Star Wars 3. Čo je len dobre. Takýchto filmov je málo a tento čo sa týka akcie je rozhodne fajn, občas som skoro cítil ten vietor vo vlasoch. 70% - 3* ()

Reklama

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Fox // Počet premietajúcich kín v USA: 2,573 // Otvárací Víkend USA: $18,782,154 // Režisérske schopnosti Hemingwaya som mal zatiaľ možnosť vidieť len pri seriálovej produkcií Heroesu a Battlestar Galactici, preto som bol celkom zvedavý, ako si poradí s týmto filmovým projektom. Už trailer ma navnadil nato, aby som si Red Tails pozrel, no a vôbec neľutujem, že som tak spravil. Samotný film je po vojnovej a akčnej stránke zvládnutý naozaj kvalitne, len mi tu prekážal taký ten nereálny dej, že 1 lietadlo dokáže zostreliť vojnový krížnik a pod. Vizuálne sú tie scény krásne, ale čo s toho, keď tá nerealita tak hrozne bije do očí........ 70% ()

zipper111 

všechny recenze uživatele

ZKLAMÁNÍ. Fakt, těšil jsem se na to, podle traileru to vypadalo jako pecka... ale bohůžel, to, co film postrádá, je scénárista. Nechápu, kdo mohl vymejšlet tak kokotský dialogy, ale to co postavy vypouštěli z úst, to jsem už dlouho nezažil. Neskutečně tragický film, který je naštěstí dosti protkán leteckou akcí, která střídá horší momenty s těmi lepšími. Akce, ta to zachraňuje, od jinach neúprosných vod odpadu. Škoda, šlo to natočit asi tak bilionkrát líp, jenže to se nestalo...2* ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Kdo hledá kvalitní scénář bez logických blbostí, se skvělými rozhovory a srdcervoucími scénami, bude opravdu hodně zklamán. Komu stačí pohled na slušně vypadající letecké souboje za zvuků na takovýto film zvláštní, leč dobré hudby, zklamanán bude, ale trošku méně. Opravdu zvláštní mi přišly úvodní titulky, které jsem naposled viděl u 40 let starého filmu. Popravdě, nebýt těch leteckých soubojů, šel bych ještě níž. P.S.: Cuba s dýmkou vypadal drsňácky xD ()

Galerie (60)

Zajímavosti (23)

  • Maketa letounu P-40 Warhawk použitá při natáčení je k vidění v muzeu Air Park Zruč u Plzně. (D.Moore)
  • Lightning (David Oyelowo) pronáší k Easy (Nate Parker) před smrtí větu o „Gruesome Twosome“. The Gruesome Twosome je přezdívka skutečných pilotů 332. stíhací perutě Capt. Wendall Pruitt (jednička v páru) a Lt Col. Lee Archer (dvojka v páru). Lee Archer byl prvním černošským letcem, který dosáhl pěti sestřelů a titulu „letecké eso“, což bylo na dvojku velmi neobvyklé. Dvojka byl vždy méně zkušený pilot, jehož jedinou prací bylo, aby nikdo nesestřelil jedničku. Jednička pak byl zkušený „mazák“, který měl sestřelovat nepřátele. (Aporol)
  • Na tricích se podílelo i české trikové studio UPP. (Minatory)

Související novinky

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

21.01.2012

Možná je v tom jen snaha za každou cenu upozornit na válečný epos Red Tails, který tento víkend startuje v amerických kinech, ale George Lucas se v rozhovoru pro The New York Times tvářil vážně.… (více)

Reklama

Reklama