Reklama

Reklama

Letci z Tuskegee byli za druhé světové války slavnou americkou leteckou jednotkou složenou z Afroameričanů. V té době v americké armádě stále existovala rasová segregace a černoši byli považováni za lidi podřadné, neschopné ovládat složité stroje, vhodné pouze k pomocným úkolům. Prvního kurzu se v červenci 1941 účastnilo třináct afroamerických kadetů. V příštích čtyřech letech byli letci vysláni na více než patnáct tisíc bojových misí po Evropě a severní Africe. Tito hrdinové tedy bojovali nejen proti Hitlerovi, ale i s předsudky své vlastní země, za kterou někteří i položili život. (TV Nova)

(více)

Videa (19)

Trailer 1

Recenze (218)

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Dokud jsou černí kluci v oblacích a prohánějí se s partou létajících nácků, nemám námitek. Triků je opravdu hodně a i přes umírněný rozpočet vypadají více než dobře (platí poučka, že CGI animace letadel nevadí tolik jako imitace pohybu živých tvorů v jiných filmech). Ale běda když postavy řeší cokoliv jiného než sestřely, motivace jsou hrozné, charaktery se neposunuly o píď ani po dvou hodinách a i Terrence Howard, největší hvězda filmu, dává najevo svou touhu po rychlém šeku. Naštěstí spektakulárních dogfightů je hodně a nakonec lehce přebíjejí vatu na zemi i v kokpitech. 55 % ()

Jillen 

všechny recenze uživatele

Guilty pleasure mamutích rozměrů, kdy kýč cáká z každé palivové nádrže každého rudého vocasa deroucího se blankytně modrou oblohou. Český film z produkce Lucasfilmu o černoších s Karlštejnem v Itálii, který na duchu potěší milovníky letecké akrobacie a dá důvod navíc myslet si, že se Lucas dočista zbláznil. ()

Reklama

okkac 

všechny recenze uživatele

Tak na to, jak dlouho to údajně byl vysnívaný Lucasův projekt, tak jeho produkce asi vznikala ve velkých bolestech, když co si pomatuji, že byly v TV zprávy o jeho natáčení v Čechách, tak to bylo už skoro více jak 2 roky zpátky, aby se pak najednou objevil skoro hned na Blu-ray a to téměř bez jakéhokoliv povšimnutí. Ale byla by škoda ho úplně minout, pokud vám už dlouho chyběl letecký film z WWII. Sice reálné letadla se pohybují tak maximálně po letišti a zbytek veškeré akce ve vzduchu je kompletní CGI, které vypadá sice nevypadá špatně, ale je to na tom poznat (ale dnes by i už nikdo nechtěl dělat potíže natáčením ve vzduchu jako třeba u Tmavomodrého světa), nicméně ty bitvy jsou parádní a nadšence potěší tuším vlastně filmový souboj s typem prvního proudového bojového letounu Messerschmitt Me 262. Jenže mezi lítáním ve vzduchu musíte trochu přetrpět bandu černochů, která jen neustále mluví a mluví, často v klišovitých větách s neustálým řešením rasových předsudků. 6/10 a přirovnal bych to k opravdu velmi, po mnoha stránkách, podobným Rytířům nebes z WWI. P.S. Když naskočily úvodní titulky s tím svým fontem, tak jsem měl pocit, že jsem si musel pustit něco z osmdesátek :-/ ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Toto je trošku iný Hemingway. Príbeh celkom fajn o čiernych pilotoch, dobová atmosféra zvládnutá tiež perfektne, herecké obsadenie tiež nie je najhoršie, len škoda, že okrem Howarda sú ostatný trochu nevýrazný a nikto nedokáže potiahnuť film. Škoda, že v závere filmu chýbajú emócie, či trošku dávka napätia. Tak isto sklamalo aj celé záverečné finále, ktorému chýbala šťava a ktorýkoľvek útok bol lepší ako ten na konci filmu. Inak nie je to zlé, George Lucas zo svojím štúdiom vytvoril fajn efekty, lietadlám dal klasické Star Wars zvuky, posadil čiernych letcov do kokpitu a povedal: nech ta sila sprevádza. Niektoré nálety dokonca pripomínajú úvod Star Wars 3. Čo je len dobre. Takýchto filmov je málo a tento čo sa týka akcie je rozhodne fajn, občas som skoro cítil ten vietor vo vlasoch. 70% - 3* ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Dalo se na ně dívat ... leč v některých momentech je skoro nešlo poslouchat. Kdo jim psal dialogy, proboha ? Válka není sci-fi kovbojka, dokonce ani s letkou Red Tails ! A pokud snímek vychází ze skutečnosti, tím hůř - takhle by pocta černošské letecké jednotce rozhodně vyhlížet neměla. (Nepíšu "afroamerické", ale "černošské" - a nevidím na tom nic urážlivého nebo rasistického ... označení "Afroameričan" mi nikdy nepřišlo nejvhodnější. Co potom s černochy, žijícími kupříkladu na Starém kontinentu ? Budeme jim říkat "Afroevropané" ? A těm, kteří se zabydleli v Asii "Afroasiaté" ? A jestliže se nedejbože nacházejí na Černém kontinentu - ve své domovině, jsou snad "Afroafričané" ? Protože "Afričanem" může být přece každý ... pokud žije v Africe - bez ohledu na barvu pleti. Nedává mi to celé moc smysl, "Afroameričan" je jen slovo ... něco jako roztodivné alibistické gesto, kterým realitu nevylepšíme ani nezhoršíme.) Vidím to na 2,5* ... a jen tak mimochodem: To byl vážně Karlštejn ... nebo fata morgana ? ()

Galerie (60)

Zajímavosti (23)

  • Tři letouny P-51 Mustang, které se zúčastnily natáčení v Milovicích, byly přímo na místě opatřeny dočasnou kamufláží 332. stíhací skupiny, o které film pojednává. Jednotlivé letouny pocházeli ze soukromých sbírek ze 3. zemí, a to z Velké Británie (letoun s registrací G-HAEC, "Big Beautiful Doll"), Norska (N167F, "Old Crow") a Francie (F-AZSB, "Nooky Booky IV"). Všechny tři letouny se v minulosti zúčastnili leteckých dnů v ČR. (Foxhound#1)
  • V pražském Rudolfínu se natáčela taktéž hudba. Na natáčení s FILMharmonic Orchestra Prague dohlížel osobně George Lucas. (ČSFD)
  • Přestože se ve filmu objevují pouze bombardéry B-17 Flying Fortress, které se zároveň staly nejznámějším americkým bombardérem té doby, páteř strategického letectva ve skutečnosti tvořily stroje B-24 Liberator. (Pedro Morales)

Související novinky

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

21.01.2012

Možná je v tom jen snaha za každou cenu upozornit na válečný epos Red Tails, který tento víkend startuje v amerických kinech, ale George Lucas se v rozhovoru pro The New York Times tvářil vážně.… (více)

Reklama

Reklama