Reklama

Reklama

Letci z Tuskegee byli za druhé světové války slavnou americkou leteckou jednotkou složenou z Afroameričanů. V té době v americké armádě stále existovala rasová segregace a černoši byli považováni za lidi podřadné, neschopné ovládat složité stroje, vhodné pouze k pomocným úkolům. Prvního kurzu se v červenci 1941 účastnilo třináct afroamerických kadetů. V příštích čtyřech letech byli letci vysláni na více než patnáct tisíc bojových misí po Evropě a severní Africe. Tito hrdinové tedy bojovali nejen proti Hitlerovi, ale i s předsudky své vlastní země, za kterou někteří i položili život. (TV Nova)

(více)

Videa (19)

Trailer 1

Recenze (218)

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Přehlídka hereckých hvězd černé pleti, kteří doposud měli úspěch pouze v televizní tvorbě (snad polovinu herců můžete vidět v seriálu The Wire), ale bohužel i přes zajímavé téma z filmu vyzařuje špatné vyprávěcí schéma, které podkopává kvalitu filmu, stejně jako špatně ředěné palivo v letadle... ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Skupinka negerských pilotov si prejde druhou svetovou vojnou, aby svetu dokázala, že aj ona zvládne bojovať za "svoju krajinu" je tým jediným, čo sa v tejto snímke stane. Všetky postavičky sú tak dané, tak nudné a tak neživotné, až to zaráža. Skrátka sa tu lieta, hovorí do vysielačky, skáče padákom a rieši sa rovnoprávnosť. Všetko z toho veľmi sterilne a chladne. Považujem navyše až za bezcitné a nedôstojné, že snímka popisujúca najhroznejší konflikt ľudstva sa za celú svoju stopáž odváži pochovať jedinú postavu. Pričom to vydáva za najhrôzostrašnejšiu a najdesivejšiu vec, akej boli všetci prítomní svedkami. Akým spôsobom má taký film splniť tvorcom vytýčený a niekoľkokrát proklamovaný cieľ priblížiť vojnu, keď ju svojím melancholickým patolízalstvom zľahčujú a ignorujú jej skutočné rozmery? Film je tak prázdny, že sa nejde baviť o ničom inom, než koľko zarobil a aké sú na neho reakcie. Jeho dej, postavy i forma sú tak sterilné a smrtiacim spôsobom nudné, že sa im len ťažko venuje pozornosť. O hviezdičku viac, že sa na súboje v oblakoch krásne dívalo a na CGI ste si ani nespomenuli. ()

Reklama

Žralok 

všechny recenze uživatele

Máte rádi válečné filmy ? Máte rádi filmy o letcích a štve vás že jich je tak málo ? Nepatříte k hnidopichum co hledaj na všem chyby ? Pak je tento film pro vás. Plusy tohoto snímku jsou rozhodně zvláštní efekty, akce, postavy, inspirace skutečnými událostmi a použití proudové stíhačky Messerschmitt Me-262 ve filmu. Je to první film kde jsem tuto krásku viděl v akci. Mezi mínusy patří jedna příběhová nitka, kterou nebudu blíže popisovat abych se vyhnul spoileru. A kamufláž letadel která neni uplně do detailu přesná. Pro laika nebo pro člověka co nečeká absolutní realitu žádný rušivý článek. ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Tak na to, jak dlouho to údajně byl vysnívaný Lucasův projekt, tak jeho produkce asi vznikala ve velkých bolestech, když co si pomatuji, že byly v TV zprávy o jeho natáčení v Čechách, tak to bylo už skoro více jak 2 roky zpátky, aby se pak najednou objevil skoro hned na Blu-ray a to téměř bez jakéhokoliv povšimnutí. Ale byla by škoda ho úplně minout, pokud vám už dlouho chyběl letecký film z WWII. Sice reálné letadla se pohybují tak maximálně po letišti a zbytek veškeré akce ve vzduchu je kompletní CGI, které vypadá sice nevypadá špatně, ale je to na tom poznat (ale dnes by i už nikdo nechtěl dělat potíže natáčením ve vzduchu jako třeba u Tmavomodrého světa), nicméně ty bitvy jsou parádní a nadšence potěší tuším vlastně filmový souboj s typem prvního proudového bojového letounu Messerschmitt Me 262. Jenže mezi lítáním ve vzduchu musíte trochu přetrpět bandu černochů, která jen neustále mluví a mluví, často v klišovitých větách s neustálým řešením rasových předsudků. 6/10 a přirovnal bych to k opravdu velmi, po mnoha stránkách, podobným Rytířům nebes z WWI. P.S. Když naskočily úvodní titulky s tím svým fontem, tak jsem měl pocit, že jsem si musel pustit něco z osmdesátek :-/ ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Na konci 70. let se George Lucas - režisér nechal inspirovat leteckými souboji druhé světové války ve velkolepém finále prvního filmu ze ságy Star Wars. O několik desetiletí později je George Lucas - producent podepsaný pod filmem o prvních černošských letcích z Tuskegee. Kruh se uzavřel. Škoda, že tak melodramatickým způsobem. Scény na zemi jsou sbírkou více nebo (většinou) méně příjemných klišé a z příšerných dialogů vlastně až mrazí. Letecké souboje jsou ale jasná esa. Parádně natočené šarvátky ve vzduchu jsou technickým skvostem a zůstávají nejblíže tomu, co by se dalo nazvat Lucasovým návratem k X-Wingům. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (23)

  • V pražském Rudolfínu se natáčela taktéž hudba. Na natáčení s FILMharmonic Orchestra Prague dohlížel osobně George Lucas. (ČSFD)
  • Ve filmu se objevila parní lokomotiva 555.0153 „Němka“ klubu KHKD, kterou jsme již dříve mohli vidět ve filmu Poslední vlak (2006). V obou filmech měla tato lokomotiva stejné číslo, a to 52.7620. (Dymnik)
  • Při záběru na ruku „Pretty Boye“ (Lars van Riesen) ve scéně, když tiskne spoušť na kniplu, se nejedná o knipl KG13, kterými byly vybaveny Messerschmitty Bf109, ve kterém ovšem zrovna letí. (Klot)

Související novinky

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

21.01.2012

Možná je v tom jen snaha za každou cenu upozornit na válečný epos Red Tails, který tento víkend startuje v amerických kinech, ale George Lucas se v rozhovoru pro The New York Times tvářil vážně.… (více)

Reklama

Reklama