Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní inscenace na motivy románu J. Š. Baara Paní komisarka o Boženě Němcové zachycuje chodské období jejího života. Vypráví o manželském svazku s Josefem Němcem, který jako finanční úředník zůstával vždy ve stínu své slavné ženy. Inscenace je představuje jako dva lidi, kterým láska k národu vrostla do srdce a kteří nechtěli, a ani nemohli, stát stranou boje, který bylo třeba svést, aby budoucnost národa byla svobodou pro jeho lid. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

Chřástal 

všechny recenze uživatele

Oproti všeobecnému povědomí (ostatně určitě částečně zkreslenému) je ve Vlčím halíři Josef Němec vykreslen jako tolerantní manžel a ono manželství jako láska upevněná vzájemným respektem a demokratickou dohodou o nemluvení do věcí toho druhého. Ale ono tu o „paní komisarku“ zas tolik nejde – Vlčí halíř je drama o korupci, machinaci s pozemky, tlaku společnosti a taky o tom, jak si zachovat čest a nezpronevěřit se sám sobě při střetu zájmů, například loajality a spravedlnosti. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Baarova Paní komisarka vykresluje mmj. kapitolu ze života Boženy Němcové před rokem 1848 na Domažlicku. Bohužel celá Chodská trilogie zfilmována nebyla, pro filmaře byla zřejmě atraktivní jen linka s Němcovými, jejich veřejný život a život za zavřenými dveřmi, který ovlivňoval Němcovu kariéru. Němcovi (Březinová a Brzobohatý) jsou i zde výrazným párem, který definuje jejich vlastenčení, ale oslabuje je nerovný vzájemný poměr. ()

Reklama

farmnf 

všechny recenze uživatele

Velmi slušně zfilmovaný román, co začíná a konči monologem Čestmíra Řandy. Poskytuje nám nový pohled na práci Financů, které nenáviděla zejména dělnická třída. Také asi vysvětluje to, že z mého rodného městyse byla Němcová vykázána z důvodu nebezpečí šíření syfilis. Nedovedu si tuto intelektuální šlapku představit po boku tak čestnýho a odvážnýho chlapa. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá inscenace, zajímavá, ale jako na životopisný snímek se na ni dívat nelze, neboť Jindřich ŠImon Baar byl vlastenec a Chod každým coulem, takže si nepochybně přibarvil kdeco. Ovšem nevadí to, protože na jeho díle i na tomto filmu je nejdůležitější myšlenka. A ta myšlenka stále platí, ačkoliv dnes už se za vlastenectví bohužel schovává kdejaké bezmyšlenkovité počínání. Jana Březinová i Radoslav Brzobohatý jsou jako manželé Němcoví dobří (Němcová je rázná pokroková žena, Němec čestný chlapácký důstojník), ovšem nejzajímavější roli získal Karel Höger. Úskočného písaře Bílka, který to s vrchností i se sedláky hraje na obě strany, ztvárnil s obdivuhodnou lehkostí jemu vlastní. ()

a-ja 

všechny recenze uživatele

Ano, takhle nějak jsem si vždycky Boženu Němcovou představovala... Ne tak, jak ji prezentuje ta nová čtyřdílná slátanina, co udělaly feministky pro Českou lživizi... Navíc pořád platí to, co tu říká Brzobohatý jako Josef Němec: "Je to celá splečnost...Ti pašeráci, to jsou jen chudáci. Pravá škodná sedí výš..." ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama