Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní povídka na motivy K. Čapka... 15. července 1928 ve čtyři hodiny ráno v Žitné ulici přejelo auto opilou žebračku Boženu Macháčkovou. Vyšetřování této nehody se ujímá komisař Mejzlík (R. Brzobohatý). Na místě autonehody byli dva svědci - student Jan Králík (M. Pešek) a moderní básník Jaroslav Nerad (J. Bartoška)... (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Básník J.Skácel tvrdil, že z celé Čapkovi tvorby si váží jen "Povídek z obou kapes", a "Obyčejného života". Básníka, tak jak je napsán se nepodařilo až tolik převést do filmové povídky, což je dáno stylem K.Čapka. Takže je to celé natočené nepřirozeně, jen aby se to drželo schématu. Co se ale povedlo, jak si já myslím natočit, tak jsou to především povídky REKORD, VRAŽEBNÝ POKUS (R.Hrušínský v roli člověka, na kterém byl pokus o zabití spáchán), ale taky třeba NEVINNÝ (o člověku co byl dlouho v base a pak ho propustili a hned se připletl do demonstrace a zase šel za katr, kde se oběsil. Básník, tak zde je asi hlavní zajímavostí, že si něco napsal do veršů, ze kterých pak dal dohromady s vyšetřovatelem číslo auta, které přejelo opilou žebračku. Takový poeta se už dneska sotva narodí, ale za první republiky jich prý nebylo zrovna málo. ()

Reklama

Marthos 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejpůvabnějších čapkovských povídek by si bezpochyby zasloužila povolanějšího scénáristu i režiséra. Schází tomu šarm a švih, přestože k dispozici byl jak Bartoška, tak Brzobohatý. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama