Reklama

Reklama

Nic nového pod sluncem

(TV film)
všechny plakáty
Česko, 1997, 40 min

Režie:

Jan Boněk

Obsahy(1)

Je to téma, které zná jen několik málo odborníků: finanční svět v době Rudolfa II. Není zdaleka zpracováno. Přitom výsledky jsou opravdu vzrušující. V televizním dokumentu uslyšíte příběhy, které jsou tak důvěrně známé současníkům: vysoké daně a jejich neplatiči, "tunelování" státní pokladny, lichváři a jejich úroky, záměrné znehodnocení měny, skrytá devalvace. Úplatky v podobě výhodných úřadů. Mnohé ještě, zatím, není prostudováno. V archivech leží tuny archivního materiálu, který čeká na historika. Je to práce pro generace... a výkonné počítače. Teprve potom prý bude možnost vidět historii novým pohledem, který přetrvávající představy poopraví. V každém případě již dnes je jasné, že se budeme divit. A největší překvapení tvůrců? Že potřeba předvádět se byla v době vrcholící renesance tak obrovská, že ji neunesla pokladna ani těch nejbohatších. Právě v této době a právě proto bankrotují i Rožmberkové, páni z Hradce a mnozí další. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Obsah VELMI zajímavý a poučný (za čtyři zlaté hvězdy poctivě ;-), ovšem vyvedený poněkud nešťastnou formou, navíc prošpikovaný zoufale lacinými >digitálními< efekty - to asi, aby se producent lépe napakoval na penězích z té naší televize >veřejné služby< ... Nojo, tak to prostě chodí, ale to už je zase jiný příběh. Nakonec, nic nového pod sluncem, že... ()

Machrovic 

všechny recenze uživatele

Tak toto bylo skoro jako vysokoškolská přednáška s názvem Finančnictví za doby Rudolfa II. Je to takový tížeji stravitelný dokument s vysoce fundovvaným výkladem odborníků. Pozor není pojat příliš populárně. ()

Reklama

Reklama