Reklama

Reklama

V podzemí Třetí říše

  • Německo The Reich Underground (více)
Německo, 2004, 94 min (Televizní verze: 2x52 min)

Režie:

Michael Kloft

Scénář:

Michael Kloft

Hrají:

Adolf Hitler (a.z.)

Obsahy(1)

Byl to jeden z nejnáročnějších projektů v historii Evropy: továrny Třetí říše odolné proti leteckému bombardování. Německé "zázračné zbraně" měly nepřátelům přinést smrt a zkázu. Obří podzemní továrny měly Wehrmachtu zajistit nepřetržitý proud dodávek. Vykutat celé hory stálo stovky milionů říšských marek. V podzemních prostorech měly být vybudovány zbrojovky pro válečné úsilí Říše. Horečná činnost v tunelech neustala až do konce války. Ale jak blízko k uskutečnění svých plánů se nacisté dostali? Co by se bylo stalo, kdyby se podzemní zbrojní výroba úspěšně rozběhla? Vyžádalo by si to miliony životů navíc? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

pursulus 

všechny recenze uživatele

Souvislosti.¬         Mám rád dobré dokumentární filmy, mapující na rozdíl od knihy i vizuelně určitou oblast, o níž mi není známo třeba nic nebo pouze velmi málo; nejde-li o delší seriál, potom mi v kostce shrnou poznatky, jejichž dohledávání bych jinak musil věnovati neskonale delší čas. Dobrý dokument ukáže a řekne v souhrnu vše potřebné k tomu, abych se s ukazovanou věcí seznámil, mohl si na ni udělati nějaký alespoň povšechný názor a přinejlepším abych jí začal rozumět — pakliže jde o dokument hlavně poznávací —, nebo mi dobrý dokument otevře vizuelně nějakou oblast esteticky — pakliže jde o dokument hlavně obrazový, jakými jsou na příklad některé přírodopisné snímky. Samozřejmě, řada dokumentů, včetně tohoto, má z obého něco.¬                 Nemám rád špatné dokumentární filmy, ukazující věci pro účin, s opakujícími se obrazovými vložkami, čímž se snímek natáhne na patřičnou délku a ukáže tak málo z toho, co by ukázati mohl; omílající dokola několik poznatků, takže v celku je řečeno málo; dokumenty povrchní, podobající se noticce v novinách; vyhýbající se skutečnému problému, poukazujíce na malichernosti; špatně natočené, v nichž kamera snímá pár tváří a pár prkotin.¬                 Nejlepšími dokumentárními filmy jsou ale ty, ukazující souvislosti mezi věcmi, událostmi; souvislosti se světem vně oblasti, jíž se dokument zabývá. Dalším průvodním znakem bývá to, že se snaží zodpověděti otázku proč. Takových dokumentů si velice vážím. Je jich stejně málo, jako vynikajících filmů uměleckých, nedokumentárních. Já sám znám pouze jeden takový dokumentární film, který se tomu blíží, film o vojenských systémech Třetí říše na sklonku války a o tom, proč ji Německo prohrálo; žel, název jsem zapomněl; ale možná znám pouze jediný proto, že znám málo dokumentů. Možná, že takové dokumenty se ze své definice ani netočí a já si je vymyslel.¬                 V podzemí Třetí říše považuju za dobrý dokument. Dovolil mi pohlédnouti v prostory, které by mi byly jinak na věky uzavřeny; nepostřehl jsem, že by se opakovalo totéž dvakrát; o námětu bylo řečeno dost na to, abych si udělal obrázek. Je to, myslím, dobře zpracované dílo, zajímavě natočené, v němž se prokládají původní historické záběry s novodobými výzkumy. Jenom mi na to, abych je ohodnotil opravdu vysoko, chybí ty souvislosti. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Vedel som, že Adolf niečo zahrabal pod zem, a že pár továrni tam postavil. Ale to, že tam chcel spraviť diaľnicu, odpaľovaciu rampu pre rakety, či dráhu pre lietadla a nakoniec komplet všetky továrne presunúť pod zem som nemal ani šajnu. Dava to zmysel, keď spojenci robili toľko náletov na Berlin a na továrne. Žiaľbohu, alebo skôr chvála bohu, Adolfovi tento plán nevyšiel. Každopádne odporúčam vidieť. Toto je téma, ktorá sa malo kedy spomenie v dokumentoch, kedže väčšina dokumentov pojednáva iba o slávnych bitkách. 85% - 4* ()

Reklama

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

1027. hodnocený film: Dvoudílný skvělý dokument o podzemních systémech Třetí říše. Naprosto skvělé záběry a výpovědi přeživších, archeologů, průzkumníků či jen fanoušků druhé světové války jsou kořením dokumentu, který má famózní dabing. Jen si říkám, že bych si skutečně přál aspoň některý z nich vidět. 5* je samozřejmostí, protože takových dokumntů by mohlo být i více. 5* ()

Koly 

všechny recenze uživatele

O tom, že ani ke konci roku 1944 nemělo nacistické Německo předem nic prohrané, nás může přesvědčit tento dokument. Plány na podzemní továrny mi vůbec nepříjdou jako, jak mnohokrát v dokumentu zaznělo, šílené, ale naopak jako zcela racionální rozhodnutí. I s odstupem času ty stavby vypadají strašlivě a zároveň i majestátně, i když stálo jejich vybudování tolik nevinných lidkých životů. Snad už jen zbývá odpovědět na otázku, zda-li by to stálo mnoho miliónu životů navic, kdyby nacisté stihli dokončit továrny včas. Ovšemže ano. Ale oni to nestihli. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Svym zpracovanim nijak zvlast zajimavy dokument. Informacemi vsak nabity film, kdy divak nechapave krouti hlavou nad timto dilem, ktere by bez temer nevycerpatelnych lidskych zdroju nikdy nemohlo vzniknout. Zabery na samotne tunely a chodby v podzemi jsou vice nez zajimave. Netusil jsem, ze tato podzemni vystavba byla az v takovem rozsahu... ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama