Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve vile se pravidelně scházejí staří přátelé - bývalý soudce (Ladislav Pešek), prokurátor (Jan Pivec) a obhájce (Zdeněk Štěpánek). Během nezřízeného hodování se baví pořádáním soudních procesů, které konají u stolu se známými osobnostmi historie. Jednoho dne se jim dostane příjemného rozptýlení. U vily se objeví obchodní cestující (Rudolf Hrušínský), který má poruchu na autě. Přijme pozvání ke stolu a rád se nechá pozvat do jejich hry jako obviněný. Při výslechu vyplouvají na povrch zdánlivě nepodstatné informace ze života obchodního cestujícího. (Bart)

(více)

Recenze (2)

snaked

všechny recenze uživatele

Ukázka z Maléru + vzpomínání Františka Filipa je zařazena v Úsměvech, v dílu věnovanému začátkům TV vysílání. ()

Přemek

všechny recenze uživatele

Inscenace podle Ortelu Friedricha Dürrenmatta. Podle informací z ČT tuto inscenaci z autorskoprávních důvodů nikdy neuvidíme, bohužel. ()

Reklama

Zajímavosti (3)

  • Jan Pivec dorazil na zkoušení inscenace stoprocentně připraven, text uměl nazpaměť. Kolegové si z něj proto utahovali, a protože Jan Pivec byl velmi rychle uražen, odmítl se projektu zúčastnit. Režisér Filip ho jen ztěžka přemlouval, teprve když mu slíbil, že se s kolegy při natáčení vůbec nepotká, souhlasil. Takto inscenovat to šlo jen proto, že bylo použito jen detailů a ne celků. (sator)
  • Rudolf Hrušínský obdržel v roce 1965 za výkon v hlavní roli státní cenu. (Rys)
  • Režisér Filip se k použitým inscenačním postupům vyjádřil slovy: „Zcela záměrně jsme se snažili oprostit film od některých vnějších znaků skutečné detektivky. Nevěnujeme se vykreslování prostředí, v němž se děj odehrává, a především se soustřeďujeme na tváře jednajících osob, snažíme se jim nahlédnout do svědomí. Organickou součástí inscenace je hudba, která tvoří s dějem určitou paralelu“. (Rys)

Reklama

Reklama