Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ladislav Pešek v titulní roli slavné Moliérovy veselohry o mazaném sluhovi, nepovedených synech a zazobaných tatících. Po více než padesáti letech od televizní premiéry mohou televizní diváci opět zhlédnout adaptaci Moliérovy frašky s Ladislavem Peškem v titulní roli. Scapin je vykutálený sluha, který pomůže dvěma mladým mužům k jejich štěstí. Lstí vyláká od jejich otců, velkých skrblíků, peníze, a tak se mladíci mohou oženit se svými vyvolenými dívkami. Scapinovy žerty a mazané triky sice budou odhaleny, ale nakonec se vlastní chytrostí sluha trestu přece jen vyhne... Moliérova fraška s autorem v hlavní roli měla premiéru v roce 1671 s malým úspěchem, který získala teprve později a dodnes je na repertoáru mnoha divadel. Televizní adaptace využila baletních scén, které byly v Moliérově době součástí představení, a ve stylu commedie dell'arte ji nápaditě inscenoval režisér František Filip. Kromě L. Peška v titulní roli si v inscenaci zahráli komické bohaté skrblíky J. Marvan a F. Filipovský. (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

gombarix 

všechny recenze uživatele

Samotná hra je patrně hrozná hovadina, ale zahraná je výborně a pojetí scény je když nic, tak originální. Kdo přetrpí nekonečné úvodní titulky, už to asi dodívá. Některé hlody jsou skvělé a zaujme mladá Holišová jako naivní blonďatá kráska (a za 22 let zahlásí "To je dost, žes nás taky někam vyvez!"). 70 % ()

hanikrivi 

všechny recenze uživatele

Ladislav Pešek se mi líbil jako Šibal více, než jak ho ztvárnil Menšík. Ale s Moliérem mám zatím problém stejně jako uživatel D.Moore, a to i v případě rozhlasového zpracování. František Filip je zkušený režisér, herecký výběr kvalitní, ale komedie jako by postrácela švih a dokázala vyvolat maximálně lehký úsměv. Žádné salvy smíchu. (Ostatně ani novější zpracování.) Ale jako archivní, spíše divadelní záležitost stojí za zhlédnutí. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Verze z roku 1961 mě bohužel nenadchla. Moliérovy hry mě jinak baví, ale nelíbila se mi tato. Možná, že jiná verze by se mi líbila více, kdo ví. Když pominu plejádu vynikajících herců, z nichž máme unikátní možnost sledovat na divadle Ladislava Peška či F. Filipovského nebo dokonce J. Marvana, což pro mě bylo skvělé, neboť tyto herce často vidíme převážně ve filmu, trochu mě tohle divadlo nudilo. Tanečnice s kostkami, pouze jedna scéna a to vše navíc černobíle. Omlouvám se pánům hercům tam nahoru, ale tahle verze dnešního diváka již nejspíš neuchvátí. Za kvalitní a profesionální divadlo a výkony si však poctivou trojku zaslouží. ()

curil 

všechny recenze uživatele

Obsazení výtečné, je radost sledovat herecké umění "staré" gardy Národního divadla - Jaroslava Marvana, Františka Filipovského, Ladislava Peška, Josefa Pehra a dalších. Únosná délka, jen nechápu režijní záměr s baletním ansámblem. Osm baletek neustále na scéně v trikotech, pod kterými se krabatí spodní prádlo. Nevkusné. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Tahle Molierova hra se mi zdála celkem slabá už v rozhlasové verzi, připadala mi jako takový odvar z Lakomce. A ani toto zpracování mě navzdory luxusnímu hereckému obsazení o jejích kvalitách nepřesvědčilo. Je tu sice jistá snaha o "modernizaci", ta ale bohužel spočívá hlavně v tom, že hercům na jevišti překážejí nějaké velké kostky a zaclání partička baletek, či co je to zač. Výsledkem jsou takové slabší 3*. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama