Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Petr Kostka v dramatickém příběhu Jeronýma Pražského, který si může zachránit život, zřekne-li se učení Jana Husa.  Mistr Jeroným Pražský se vydal z Kostnice, aby v Čechách získal pomoc pro mistra Jana Husa. Na hranicích byl zadržen, vrácen a nařčen z kacířství. Kardinálové Zabarella a d`Ailly zvažovali, jakou zvolit taktiku, aby byl Husův vliv co nejvíc potlačen. Rozhodli, že Jeroným by se měl Husa veřejně zříci a odvolat. Kdyby odvolal, mohl si zachránit život. Ale mistr Jeroným překonal nástrahy, vnitřní krizi, obětoval lásku a stejně jako Jan Hus neodvolal. V roce 1416 byl odsouzen k smrti upálením. Příběh ze začátku patnáctého století podle románu A. Dvořáka napsala M. Poledňáková. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

martins 

všechny recenze uživatele

Výborná historická inscenace se skvělým Petrem Kostkou v hlavní roli. Trošičku populistické době(70 léta), kdy byl film natočen, ale pořád skvělá podívaná. Slušné herecké výkony Karla Högera v roli kardinála Zabarelly a dvojice Jana Šulcová v roli milované a oddané přítelkyně a Jaroslavy Obermaierové jako lehké ženy. Slabé herecké výkony dvojice Mauer - Řehoř, které inscenaci trošičku srážejí, ale jinak opravdu dobré. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Kvůli samotnému tématu Jeronýma Pražského je tenhle film o maličko lepší než ostatní historické filmy, které se točily v roce 1974 jako televizní inscenace. Petr Kostka se v hlavní roli snažil a zaujal. Zaujala i Jana Šulcová, ale jinak, a to se svojí tvářičkou. Přesto je to celé pořád chudé a nudné, obzvláště s porovnáním velkolepého historického snímku Otakara Vávry JAN HUS. [107. hodnocení, 14. komentář, 65%] ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pro dobu vzniku typicky nemastná neslaná inscenace. 1) Autor knihy i autorka scénáře si nesporně nastudovali slušně dokumentované období Jeronýmova věznění, z mezí ideologických prizmat i dobových inscenačních manýrů však nevybočili. 2) Vzdělaný výmluvný bouřlivák a krasavec Jeroným Pražský určitě nepůsobil tak nevýrazně, jak byl zde napsán i zahrán 36letým Petrem Kostkou. I milostná linka byla násilně do příběhu implantována, aby jako šlo o něco více, než "jen" o náboženský boj. 3) 65letý Karel Hoger (kardinál Zabarella) odvedl, co se od herce jeho formátu dalo čekat. Příjemným zpestřením byl 42letý Jan Libíček v jedné ze svých posledních rolí (kanovník Máz) a především 32letý Viktor Maurer (Michal de Causis), který svým přehráváním nastavoval unylé inscenaci lehce ironizující zrcadlo. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Tragický osud Husova následovníka bývá bohužel v současnosti připomínán spíše okrajově, přestože oběť, kterou přinesl, nebyla malá. Ani zbytečná. Televizní inscenace v režii obávaného šéfredaktora tehdejšího dramatického vysílání Antonína Dvořáka je velmi bídná, především v rovině estetické a umělecké, přesto ji nelze pokládat za bezcennou veteš – zachraňuje ji totiž kvalitní herecké obsazení (zejména vynikající Höger v roli kardinála Zabarelly). Mnohem zajímavější a zdařilejší je ovšem původní rozhlasová hra Jiřího Horáka Mistr Jeroným s Borisem Rösnerem v titulní roli. ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Mám rád ty divadelní inscenace typu Smrt Václava IV a spol. Mám rád historické dramata a mám rád dobu husitskou. Petr Kostka tu nejen svým divokým pohledem, ale hlavně svým hereckým uměním, krásně vykreslil divokého Jeronýma Pražského. Mimochodem je zajímavé dnes porovnat či jen sledovat Jeronýma v podání Petra Kostky a Petra Kostku ve výborném dokudrama Poslední útěk Jeronýma Pražského, kde si zahrál kněze.  Jinak v Ohnivém máji skvělé své postavy zahráli Karel Höger a  Vladimír Leraus. ()

Galerie (44)

Související novinky

Zemřela Jana Šulcová

Zemřela Jana Šulcová

29.07.2023

Ve věku 76 let opustila pozemské jeviště a plac jedna z nejoblíbenějších hereček 70. a 80. let Jana Šulcová. Už jako dítě navštěvovala Dismanův rozhlasový dětský sbor, účastnila se školních… (více)

Reklama

Reklama