Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Byla jednou jedna Samota. Tady žili laskaví, naivní i rafinovaní lidé. Občas se tu objevili cizí lidé. A to se pokaždé rozpoutalo peklo, protože s cizími lidmi přicházela také smrt, zánik, nenávist, závist, ješitnost, hanba a lež. Podobenství Porcelánová panenka vypráví ve třech epizodách o střetech uzavřeného vesnického společenství s nejrůznějšími tlaky, které do něho pronikají zvenčí. V první obyčejný čtrnáctiletý mladík stojí proti dobře trénovanému armádnímu specialistovi, v další zástupce moci a novodobých pořádků rozhoduje o okamžiku, kdy mezi lid přijde vytoužený "zázrak znovuzrození". Závěrečná část předvádí dva nemohoucí staříky - manžele, nad nimiž přes jejich vysoký věk visí hrozba nikdy nekončícího vystěhování. Režiser Péter Gárdos (z jehož tvorby jsme u nás viděli Černý kašel) natočil film podle povídek Ervina Lázára. Vystačí přitom hlavně s poetickými prostředky, téměř bez dialogů a výraznými lidskými typy. Svět venkova v něm plyne přirozeně, bezmála jako v nějakém dokumentu. Tento filmový projekt je pozoruhodný i tím, že vznikl s minimem finančních prostředků a postavy v něm vytvořili neherci - obyvatelé několika maďarských vesnic, kteří se představí v závěru v jakémsi "klipovém" sestřihu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

swamp 

všechny recenze uživatele

Tahle maďarská hříčka mi, více než je obvyklé, připomíná film Yume Akira Kurosawy. Péter Gardós vytvořil téměř dokumentární snímek, prostoupený zázraky lidství, který se někomu líbit nemusí vůbec, ale na druhou stranu může pohladit na duši. Já se řadím ke druhé skupince. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

A Porcelánbaba, tohle slovo mluví za všechno. Divný film, divná doba, divný příběh, více k tomu snad ani nemám co říct, snad jen díky za krátkou stopáž. Btw ta kniha podle které to natočili by nemusela být zlá. 10% ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film obsahující tří povídky od maďarského spisovatele Ervina Lázára. Samotné povídky jsou opředeny tajemnem a mystičností a díky tomu je film vcelku zajímavý. Sice se mi tam hudba moc nehodila a práce s kamerou taky nebyla nijak vábná přesto ty tři příběhy na mě zanechali pocit z toho že Maďaři nápady mají a to dobré. Na to, že tam hráli herci neherci to stálo za to a příjemně jsem tím zabil čas. Jinak jsem snad jediný komu se zdálo, že ve filmu hrála celá vesnice? (teda podle konečných titulků seznamující jednotlivé osoby) ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Pokud odhlédneme od poněkud amatérských experimentů s kamerou a se střihem (a to je docela snadné!), můžeme si spoluprožít literaturu zpracovanou ve třech magických vesnických filmových povídkách, jejichž společným jmenovatelem je "zmrtvýchvstání". Díky aktivní soudržnosti (spíše než díky zázrakům) zůstává integrita komunity zachována i přes rušivé zásahy zvenčí. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama