Reklama

Reklama

Prstoklad

(TV film)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Melodrama na motivy románu Sarah Waters, populární britské autorky. Film nás zavádí do viktoriánské společnosti, epochy věčného problému anglické kultury.Dějová linie je dokonalá přehlídka pyrotechnických efektů: intriky, podrazy, vražda, věčně přitažlivá zákoutí podsvětí, svět pornografické literatury, sexuální vztahy vymykající se souhlasu, ale i kontrole viktoriánské společnosti. Výjimečnost podtrhuje nesporná erudice v historickém období, můžeme pozorovat dobové kostýmy, sociální situaci i zaposlouchat se do cocney.

Příběh vypráví o dvou rozdílných ženách a mladém podfukáři Richardu Riversovi (Rupert Evans). Rivers nachytá past na polapení mladé, bohaté šlechtičny Maud Lilly (Elaine Cassidy). K dosažení cíle má dopomoci kapsářka a šarlatánka Sue Trinder (Sally Hawkins), avšak né vše, je tak, jak se prvně zdá. (aramejkaX)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (47)

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Život v reále viktoriánského Londýna by pro mou pedantskou povahu okresního hygienika znamenal destruktivní záhul. Avšak ve filmu si všechna ta špinavá zákoutí ponořená v oparu a intrikách požitkářsky vychutnávám. Fingersmith skýtá ještě mnohem víc. Nejhlubší a nejvroucnější lásku, v jejíž nevídané intenzitě blednou i klasici Romeo s Julií jak akrofobik na Petřínské rozhledně. Do té míry nahuštěnou koncentraci vášně, něhy a touhy, které z každého pohledu obou protagonistek vyzařovaly, nabízejí stříbrná plátna či televizní obrazovky poskrovnu. Sarah Waters napsala napínavý a poutavý příběh, BBC obstaralo fantastickou výpravu a hlavní představitelky oplývaly dočista magnetickou chemií, což úhrnem vyústilo v zážitek, na který se nezapomíná. ()

Gurtha 

všechny recenze uživatele

Kniha mě vyrazila dech - tedy její první polovina, zbytek se utopil v nových zápletkách a celkovém zmatku. Film oproti tomu čerpá z kladů knihy a druhou polovinu zhutňuje do rozumného přehledu. Velkým plusem je také výběr herců, nemohu si pomoc ale Britové (a Britky) mají prostě viktoriánskou dobu v krvi. Přesto všechno filmové zpracování knize nepřidalo nic nového, zůstává tak pouhou, i když zdařilou ilustrací. ()

Reklama

catherinka 

všechny recenze uživatele

Vážně to mělo tři hodiny? Minimálně první půlka uběhla velmi rychle. Propracované vykreslení viktoriánské Anglie, úžasný kontrast akcentů, dvě výborné herečky s nádhernýma rukama a děj plný zvratů. Dokonce i humor v tom byl. Škoda poslední půlhodiny (do které nepočítám posledních 5 minut), která tam seděla jako pěst na oko. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Připadá mi jakoby u tohoto dílka většina diváků objevila Ameriku. Lesbická láska v kombinaci s viktoriánskou Anglií? Jak nevídané.. Přes ten poutavý námět je zpracování naprosto příšerné - po herecké stránce slabé, po hudební mizerné a po vizuální laciné a otřesné. Pravděpodobně jsem ještě neviděla dobový film, který by mě tolik nudil. Dokážu si ale představit, že s výraznějšími a schopnými herci bych se na to dívala úplně jinak. Jakmile ale hlavní postavy postrádají charisma - ba co charisma, i ten talent, příběh mě prostě nedokáže vtáhnout. Takže za mě bohužel dvě hvězdičky. A to ještě z milosti. ()

Lord.Jim 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý detektivní příběh z doby viktoriánské Anglie, navíc vyprávěný ze dvou rozdílných pohledů. Film je rozdělěn do dvou částí - já jsem se po první naprosto zhrozila, že je už konec a nevím NIC, naštěstí dříve, než jsem to vypla, mi začaly běžet titulky a shrnutí prvního dílu. Ve filmu je mimochodem velmi pěkně ukázáno, proč je někdy tak těžké pochopit jednání druhého člověka. A že až po čase - budete-li mít štěstí - pochopíte, proč se nemohl zachovat jinak. Dvě různé ženy a dva různé příběhy. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (2)

  • Sama spisovatelka Sarah Waters si ve filmu zahrála malou roli služebné, po které malá Maud (Elaine Cassidy) hodí rukavice po výstupu z kočáru. (veronica 01)
  • Sally Hawkins, představitelka Sue Trinder, se objevila už v předchozí adaptaci knihy Sarah Watersové Na špičce jazyka (2002). (Akesha)

Související novinky

Korejský mistr se vrací domů

Korejský mistr se vrací domů

21.09.2014

Chan – wook Park je bez debaty nejvýraznější jihokorejský režisér, který celosvětově proslul svou „trilogií pomsty" a dokázal vzbudit zájem o místní kinematografii i od filmových fanoušků, kteří do… (více)

Reklama

Reklama