Reklama

Reklama

Prstoklad

(TV film)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Melodrama na motivy románu Sarah Waters, populární britské autorky. Film nás zavádí do viktoriánské společnosti, epochy věčného problému anglické kultury.Dějová linie je dokonalá přehlídka pyrotechnických efektů: intriky, podrazy, vražda, věčně přitažlivá zákoutí podsvětí, svět pornografické literatury, sexuální vztahy vymykající se souhlasu, ale i kontrole viktoriánské společnosti. Výjimečnost podtrhuje nesporná erudice v historickém období, můžeme pozorovat dobové kostýmy, sociální situaci i zaposlouchat se do cocney.

Příběh vypráví o dvou rozdílných ženách a mladém podfukáři Richardu Riversovi (Rupert Evans). Rivers nachytá past na polapení mladé, bohaté šlechtičny Maud Lilly (Elaine Cassidy). K dosažení cíle má dopomoci kapsářka a šarlatánka Sue Trinder (Sally Hawkins), avšak né vše, je tak, jak se prvně zdá. (aramejkaX)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (47)

Freemind 

všechny recenze uživatele

Pikantní příběh, v kterém není nouze o překvapení a zvraty, začíná být v poslední třetince trochu naředěný a v kulminačním bodu balancuje na hraně telenovely. Knížka asi byla mnohem lepší, protože tato adaptace bohužel nezapře levnou televizní produkci - celkový dojem kazí sterilní, seriálová hudba, podprůměrné herecké výkony a nudná kamera. Přesto "Zlodějka" není úplná ztráta času a s klidným svědomím ji můžu doporučit. Nejen kvůli lesbickým scénám a viktoriánskému pornu. ()

Mikah 

všechny recenze uživatele

Viktoriánský Londýn, chudé ulice plné špíny a zápachu a v nich městská lůza. Hlavním dějištěm se stává nenápadný dům, bydliště lidí tak chudých, že i kdyby jim to jejich přesvědčení zakazovalo, musejí si peníze na živobytí obstarat i nečestnou cestou. Všichni vědí, že nikomu nemohou věřit. A právě v tomto domě, který je proslulý tím nejlepším výhledem na šibenici, vyrůstá Sue. Vše nabere na obrátkách, když se objeví pan Rivers s nabídkou právě pro mladou Sue, aby šla pod záminkou přivydělání si dělat služebnou slečně Maud, uvězněné v sídle jejího strýce. Je to hodně dlouhý film, ale někdo zde psal, že oproti knižní předloze je hodně uspěchaný, takže na délku si nelze stěžovat. Mně osobně ta délka vyhovuje, za tu dobu jsem si na postavy stačila dostatečně zvyknout a ke konci už mi připadaly blízké. Je to krásně propracovaný film s úžasnou výpravou a zajímavým příběhem, kde se neustále něco děje a stále více se to zamotává, až ke konci vše sedne na své místo. ()

Reklama

fmash 

všechny recenze uživatele

(Projekce na slepo.) Dobře jsem udělal, nelze než doporučit o tomto filmu NIC předem nečíst, kteréžto tvrzení samo o sobě už je slušný spoiler. Abych se vyhnul dalším, omezím se na konstatování, že tento na pohled skromný počin se svou chutnou dužinou víc než vyrovná opulentním hodům moderních komplikovaností. Obsahuje reálný pohled na dobovou společnost i zajímavý příběh, sympatické postavy, je sexy a je napínavý... Trochu netypická viktoriánská romance, která opravdu stojí za vidění. Snad jen ještě poznámka k myšlence, kterou příběh nevyhnutelně probouzí: jak velké proradnosti se člověk musí dopustit, aby se, nezávisle na tom, zda věří v nějakou metafyzickou autoritu, nebo „jen“ v mravní zákon pod hvězdami, obával zatracení víc, než čehokoli jiného? ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Výhľad na šibenicu je užitočná vec, ktorá prináša pravidelný príjem. Z takéhoto úvodu v londýnskej spodine prechádzame do záhadného spisovateľského domu, kde rozkvitne tak romantická a čistá lesbická láska, až sa z toho chce zívať. Na konci prvého dielu ale prichádza zásadný zvrat, ktorý zaručene preberie a dá zmysel mnohým predchádzajúcim udalostiam. A nie je posledný, len tie ďalšie nie sú vo filme dostatočne dramaticky spracované, ako sa dalo čakať od televízneho filmu. Ďalšie odhalenia spôsobujú ďalšie zamotanie príbehu, všetko, aj záver prebieha len tak na pol plynu. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Nečekala jsem, že obyčejná adaptace BBC dokáže tolik rehabilitovat můj negativní zážitek z Komorné. Protože i tato Zlodějka je přepisem téhož románu Sarah Waters Fingersmith (2002). Ale asi bylo opravdu důležité příběh vrátit do prostředí a doby, které Watersová určila. Kulturní transpozice nejsou vždycky ideálním řešením. U nás máme sice ještě problém s nevhodnou distribucí Intersonicu, ale poučený divák / čtenář si už svou kýženou cestu vždycky najde. Protože dobrých dobových lesbických dramat není nikdy dost. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (2)

  • Sally Hawkins, představitelka Sue Trinder, se objevila už v předchozí adaptaci knihy Sarah Watersové Na špičce jazyka (2002). (Akesha)
  • Sama spisovatelka Sarah Waters si ve filmu zahrála malou roli služebné, po které malá Maud (Elaine Cassidy) hodí rukavice po výstupu z kočáru. (veronica 01)

Související novinky

Korejský mistr se vrací domů

Korejský mistr se vrací domů

21.09.2014

Chan – wook Park je bez debaty nejvýraznější jihokorejský režisér, který celosvětově proslul svou „trilogií pomsty" a dokázal vzbudit zájem o místní kinematografii i od filmových fanoušků, kteří do… (více)

Reklama

Reklama